Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδό-Σταυρου - Lectorium Rosicrucianum


Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδό-Σταυρου - Lectorium Rosicrucianum
Ο Κύκλος,το Τρίγωνο και το Τετράγωνο.
 
Ο Κύκλος συμβολίζει την αιωνιότητα, το άπειρο, καθώς επίσης και τον μικρόκοσμο.
Το Τρίγωνο συμβολίζει τις τρεις μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από τον Λόγο και εκφράζονται ως Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Το Τετράγωνο συμβολίζει τα θεμέλια για την οικοδόμηση του Νέου Ανθρώπου.


Lectorium Rosicrucianum

To Lectorium Rosicrucianum, ή Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδό-Σταυρου, έχει σκοπό να δείξει στους ειλικρινείς αναζητητές την απελευθερωτική ατραπό και να τους συνδέσει με το χρυσό νήμα που θα τους οδηγήσει από το λαβύρινθο της συντριμμένης πραγματικότητας στη μία Αλήθεια.

 Η Οδός της Μεταμόρφωσης :

Αυτό το φωτεινό νήμα είναι αγάπη, σοφία και δράση. Αλλά πρώτα από όλα δείχνει μία Οδό που όλοι μπορούν να διασχίσουν. Mία Οδό που υποδεικνύεται από όλες τις θρησκείες στην πρωταρχική τους μορφή.

Κανένας Δάσκαλος ή Μύστης δεν μπορεί να μεταβιβάσει την Αλήθεια σε άλλους. Ο άνθρωπος οφείλει να φτάσει σ’ αυτήν αγωνιζόμενος μέσα από πολυάριθμες αντιστάσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγής, μια αναγέννηση της ψυχής, μια ριζική μεταμόρφωση.

Η Σχολή δείχνει στους μαθητές της αυτήν την Οδό και τους μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να την βαδίσουν.

Η Θεία Τάξη :

Δεν είναι η ανθρώπινη προσωπικότητα που επωφελείται από τη λεγόμενη μεταμόρφωση, αλλά το θείο Ον που αφυπνίζεται μέσα στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η διαδικασία έχει τεράστιες συνέπειες για την προσωπικότητα: Αυτός ή αυτή γίνεται το όργανο, ο υπηρέτης ή η υπηρέτρια μιας άλλης Τάξης, της θεϊκής Τάξης, του «Βασιλείου που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο». Έτσι ο άνθρωπος βρίσκεται στο μέσον του κόσμου, στην υπηρεσία του πλησίον του.

Το Lectorium Rosicrucianum βασίζεται σε μια συμπαντική παράδοση, παλαιά σαν τον κόσμο, αλλά είναι σύγχρονο μέσω του μηνύματός του που κάνει έκκληση στην τόσο εξατομικευμένη συνείδηση του 20ου και 21ου αιώνα.

Έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει τις προηγούμενες ωθήσεις της γνωστικής αφύπνισης, όπως ήταν αυτές των Γνωστικών, των Αλβιγειανών, των Καθαρών και των Κλασσικών Ροδό-Σταυρων του 17ου αιώνα.


Η Ιστορία

J. van Rijckenborgh & Catharose de Petri :

To Lectorium Rosicrucianum, ή Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδό-Σταυρου, έχει τη κεντρική της έδρα στο Haarlem της Ολλανδίας, όπου και δημιουργήθηκε. Το 1924 οι δύο αδελφοί Z.W. Leene (1892-1938) και ο J. Leene (1896-1968) έγιναν μέλη της Ροδοσταυρικής Κοινότητας (Rosicrucian Society) η οποία είχε σχηματιστεί μερικά χρόνια πριν ως Ολλανδική  ομάδα, παράρτημα του "Rosicrucian Fellowship" η οποία δημιουργήθηκε από τον Max Heindel το 1909 στο Oceanside, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πολύ γρήγορα κατέλαβαν μια σημαντική θέση μέσα στη Ροδοσταυρική Κοινότητα και το 1929 έγιναν διευθυντές. Το 1930 η Κυρία Η. Stok-Huizer (1902-1990) συνδέθηκε με τους αδελφούς Leene και μαζί ανέλαβαν ένα πνευματικό ταξίδι το οποίο τους οδήγησε στο να ανεξαρτητοποιηθούν από το "Rosicrucian Fellowship" το 1935.

Ο Z.W. Leene πέθανε το 1938 αλλά ο J. Leene και η Η. Stok-Huizer συνέχισαν την εργασία που είχαν ξεκινήσει. Συνέγραψαν πολλά έργα τα οποία υπέγραφαν με τα ονόματα: Jan van Rijckenborgh και Catharose de Petri.

 Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος :


Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι δραστηριότητες της Σχολής μπόρεσαν να ξαναρχίσουν, (κατά τη διάρκεια του πολέμου είχαν απαγορευθεί από τις δυνάμεις κατοχής) οι πνευματικοί διευθυντές πήραν ένα νέο δρόμο κατά τον οποίο δινόταν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στην έννοια «Γνώση».

Γνώση με την Χριστοκεντρική έννοια είναι η άμεση Γνώση του Θεού, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας οδού πνευματικής ανάπτυξης: «Η γέννηση εξ Ύδατος και Πνεύματος» (κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο Γ΄:5)

Αυτή η διαδικασία της πνευματικής ανάπτυξης συμβολίζεται μ’ έναν άλλον τρόπο στο έργο «Ο Αλχημικός Γάμος του Χριστιανού Ροδόσταυρου.»

 Χριστιανός Ροδόσταυρος :

Το όνομα «Χριστιανός Ροδόσταυρος» χρησιμοποιήθηκε από τους κλασσικούς Ροδόσταυρους του 17ου αιώνα για να δηλώσει το πρωτότυπο του ανθρώπου του αναγεννημένου στον Χριστό, τον νέο άνθρωπο ο οποίος, πραγματοποιώντας μια αληθινή πνευματική ανανέωση, είναι αφιερωμένος από καρδιάς και ολόψυχα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Η Γνώση :

Με μια ευρύτερη έννοια, ο όρος «Γνώση» εκφράζει το συμπαντικό άγγιγμα του Χριστού και της Αδελφότητάς του, που έχει αναλάβει το έργο της αιώνιας σωτηρίας διαμέσου όλης της ιστορίας, (συμπεριλαμβανομένης και της προ-χριστιανικής εποχής).

 Η Γνωστική Πνευματική Σχολή :
To 1945, η Κοινότητα πήρε το όνομα Lectorium Rosicrucianum και εμφανίστηκε ως «Γνωστική Πνευματική Σχολή».

Όλο και περισσότερο άρχισαν να δημιουργούνται δραστηριότητες εκτός της Ολλανδίας. Σήμερα το Lectorium Rosicrucianum έχει μαθητές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Νότιο και Βόρειο Αμερική, στην Αφρική, Αυστραλία, και Νέα Ζηλανδία .

Από τον θάνατο του J.van Rijckenborgh και της Catharose de Petri και μετά,το Lectorium Rosicrucianum διευθύνεται από μια Διεθνή Πνευματική Διεύθυνση, η οποία υποστηρίζεται από τις Εθνικές Διευθύνσεις και τις Ομάδες εργασίας.

 Η Διδασκαλία και ο Σκοπός :


  Οι Δύο Φυσικές Τάξεις & Ένα άτομο σπινθήρας του Πνεύματος :

Το Lectorium Rosicrucianum υιοθετεί την αρχή της ύπαρξης δύο φυσικών τάξεων. Υπάρχει αφ’ ενός η φυσική τάξη την οποία γνωρίζουμε, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μια τάξη ανάγκης - μια παροδική κατοικία. Αυτή η φύση περιλαμβάνει τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς: τα πάντα υπόκεινται στον κύκλο της γέννησης, της ζωής και του θανάτου καθώς και της μετενσάρκωσης. Αφ’ ετέρου υπάρχει η τάξη της πρωταρχικής, θεϊκής φύσης.

Η πρώτη είναι η τάξη του πρόσκαιρου: ανατέλλω - μεσουρανώ - δύω, ή «διαλεκτική». Η δεύτερη η «στατική», είναι ο άφθαρτος κόσμος. Ένα τελευταίο απομεινάρι αυτής της θεϊκής τάξης, η οποία αναφέρεται στη Βίβλο ως «το Βασίλειο των Ουρανών», βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στην καρδιά του ανθρώπου.

Αυτή η αρχή, αυτός ο θείος σπινθήρας ή « άτομο-σπινθήρας του πνεύματος», προκαλεί ασταμάτητα μια απροσδιόριστη νοσταλγία σε πολλούς αναζητητές: μια αμυδρή προανάμνηση της πρωταρχικής κατάστασης πλήρους αρμονίας με τον Πατέρα - αιώνιας ενότητας με τον Θεό.
Το Lectorium Rosicrucianum έχει την αποστολή να καταστήσει τους ανθρώπους συνειδητούς της αναγκαιότητας να επιστρέψουν στη θεϊκή τάξη μέσω μιας διαδικασίας «αναγέννησης εξ ύδατος και Πνεύματος» (κατά Ιωάννη Γ΄, 9) όπως την εξηγεί ο Ιησούς στο Νικόδημο.

Αυτή η αναγέννηση ή μεταμόρφωση έχει δύο όψεις : αφ’ ενός είναι μια διαδικασία «καθημερινού θανάτου» όπως την αποκαλεί ο Παύλος (Α΄ προς Κορινθίους, ΙΕ΄, 31)· αφ’ ετέρου είναι η αναγέννηση του πρωταρικού ανθρώπου.

Αυτό που πεθαίνει είναι η παλιά φύση, η εγωϊκή συνείδηση, και αυτό που πρέπει να αφυπνιστεί είναι η θεϊκή φύση, ο Χριστός μέσα στον άνθρωπο.
Αυτή η διαδικασία διδάσκεται από το Lectorium Rosicrucianum και οι μαθητές του προσπαθούν να την πραγματοποιήσουν στη ζωή τους.

 Η Μεταμορφωτική Σοφία :

Η μεταμορφωτική σοφία, η οποία διδάσκεται από το Lectorium Rosicrucianum, συνιστά ένα μήνυμα το οποίο επαναλαμβάνεται σε όλες τις μεγάλες θρησκείες.
 Έτσι μπορεί να βρει κανείς στη Βίβλο διάφορους υπαινιγμούς για τις έννοιες των δύο φυσικφών τάξεων, της θεϊκής αρχής μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, και τον δρόμο της μεταμόρφωσης: «Η Βασιλεία μου δεν είναι από αυτόν τον κόσμο» (κατά Ιωάννη ΙΗ΄, 36), «Η Βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας» (κατά Λουκά ΙΖ΄, 21) και «Αυτός πρέπει να αυξάνεται κι εγώ να ελαττώνομαι» (κατά Ιωάννη Γ΄, 30).

 Ο Μικρόκοσμος :

Είναι ουσιώδες να δούμε το ανθρώπινο ον σαν ένα σώμα (ορατό και αόρατο) στο εσωτερικό ενός μικρόκoσμου, ενός κόσμου σε μικρογραφία, ο οποίος το περιβάλλει σύμφωνα με το ερμητικό αξίωμα: «αυτό που είναι επάνω είναι όμοιο με αυτό που είναι κάτω».
  Πέντε Φάσεις στην Οδό της Μεταμόρφωσης :

Στην Οδό της μεταμόρφωσης υπάρχουν πέντε σημαντικές φάσεις:
1. Η κατανόηση της ουσίας αυτού του γήινου πεδίου ζωής και η εμπειρία του εσωτερικού καλέσματος για επιστροφή στη θεϊκή τάξη.

2. Ο πόθος για σωτηρία.

3. Η παράδοση της εγωικής προσωπικότητας στην πραγματοποίηση της αγιοποίησις.

4. Η νέα συμπεριφορά η οποία προκύπτει αυθόρμητα, κάτω από την καθοδήγηση του πνευματικού σπινθήρα, όπως εκφράζεται στην Επί του Όρους Ομιλία.

5. Η εκπλήρωση αυτής της Οδού: η αφύπνιση (η ανάσταση) μέσα στο πεδίο της πρωταρχικής ζωής.


Συμβολισμός


Τα Σύμβολα :

Τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι  Ρόδο και Σταυρός
Ο χρυσός Σταυρός με το Ρόδο στο σημείο τομής της κατακόρυφης με την οριζόντια δοκό.
Ο Κύκλος,το Τρίγωνο και το Τετράγωνο.
Ο Κύκλος συμβολίζει την αιωνιότητα, το άπειρο, καθώς επίσης και τον μικρόκοσμο.
Το Τρίγωνο συμβολίζει τις τρεις μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από τον Λόγο και εκφράζονται ως Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Το Τετράγωνο συμβολίζει τα θεμέλια για την οικοδόμηση του Νέου Ανθρώπου.


Οι Μαθητές :


Τι σημαίνει στην πράξη να είναι κάποιος μαθητής του Ροδό-Σταυρου;

Η μεταμορφωτική διδασκαλία δεν είναι μόνο ένα φιλοσοφικό δεδομένο - αυτή η φιλοσοφία πρέπει να βιωθεί. Αυτός είναι και ο στόχος των μαθητών της Πνευματικής Σχολής.
Για αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν (ακόμα) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μαθητείας αλλά εν τούτοις επιθυμούν να διατηρήσουν ένα σύνδεσμο με την Σχολή, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μέλη. Και στις δύο περιπτώσεις ζητείται από τους συμμετέχοντες μια σταθερή μηνιαία εισφορά.


 Η Ατομική Ελευθερία :

Πριν κάποιος αποφασίσει να συνδεθεί με τη Σχολή, του παρέχονται πολλές ευκαιρίες να πληροφορηθεί σχετικά, φυσικά χωρίς καμία υποχρέωση.
Μπορεί επίσης, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει,να διακόψει την επαφή του με τη Σχολή, αφού η απόλυτη ατομική ελευθερία είναι η μόνη ορθή βάση για την αφύπνιση του νέου ανθρώπου.
   

Ναοί και Συνεδριακά Κέντρα :

Σε πολλές χώρες το Lectorium Rosicrucianum έχει Ναούς και Κέντρα Συνεδρίων.
Οι μαθητές συγκεντρώνονται εκεί τακτικά για τις λειτουργίες ναού και άλλες συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων, μελετούν τη μεταμορφωτική σοφία και επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο θα την πραγματοποιήσουν στη ζωή τους.

Για τον ίδιο σκοπό υπάρχουν περίπου 160 μικρότερα κέντρα που χρησιμοποιούνται για τις δημόσιες διαλέξεις και για τα μαθήματα που δίνονται στους ενδιαφερόμενους.
Σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 12.000 μαθητές.Υπάρχουν επιπλέον 3.000 μέλη τα οποία κάνουν χρήση των δυνατοτήτων ελεύθερου προσανατολισμού.

Ανανέωση της Ζωής :

Από τους μαθητές αναμένεται μια θεμελιακή ανανέωση της ζωής τους, όπως για παράδειγμα να υιοθετήσουν τη χορτοφαγία, να απέχουν από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Φυσικά αναμένεται από αυτούς μια υψηλού επιπέδου ηθική.

Στην οδό της εσωτερικής τους ανάπτυξης και στις εξωτερικές δραστηριότητες, άντρες και γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα.
Είναι όλων των ηλικιών και είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί νέοι άνθρωποι παίρνουν μέρος στην εργασία που έχει αναλάβει το Lectorium Rosicrucianum.

Η Νεότητα ; Τα Σχολεία J. van Rijckenborgh:

Αποδίδεται μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών. Η εργασία για τους νέους είναι πολύ δραστήρια, με το δικό της Διεθνές Κέντρο, τη ‘Noverosa’, που βρίσκεται στο κέντρο των Κάτω Χωρών. Με τη βοήθεια παραμυθιών και ιστοριών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες της γνωστικής φιλοσοφίας όλων των εποχών.

Όσο μεγαλώνουν, οι έννοιες αυτές τους επεξηγούνται κατά τρόπο πιο νοητικό. Επιπλέον, στις Κάτω Χώρες υπάρχουν τρία ειδικά δημοτικά σχολεία με το όνομα : «Σχολεία Jan van Rijckenborgh».


Οι Εκδόσεις του Χρυσού Ροδό-Σταυρου


Οι Εκδόσεις του Lectorium Rosicrucianum, η «Rozekruis Pers», βρίσκονται επίσης στο Haarlem της Ολλανδίας.
Έχουν εκδόσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων που έχει συγγράψει ο Jan Van Rijkenborgh και η Catharose de Petri, και τα οποία έχουν  μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Επίσης επανεκδίδουν έργα άλλων συγγραφέων.


Πεντάγραμμο :

Το διμηνιαίο περιοδικό Πεντάγραμμο εκδίδεται στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ολλανδικά, ιταλικά,ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλλικά και σουηδικά.

http://www.rosycross.org/ 
http://www.rodostavros.org/ 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: