Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η ψυχή η οποία αμαρτάνει πρέπει να πεθάνει


Η ψυχή η οποία αμαρτάνει πρέπει να πεθάνει

Ο θεμελιώδης σκοπός των Χριστιανικών Μυστηρίων είναι η αναγέννηση της ψυχής του ανθρώπου από Ύδωρ και Πνεύμα, δεν θα μείνω εδώ στον συμβολισμό των δυο αυτών στοιχείων γιατί είναι ένα άλλο θέμα.

Η πρωταρχική ψυχή του ανθρώπου έχει απολεστεί λόγω της πτώσης για αυτό και ο άνθρωπος μέσα από μια μακρά χρονική περίοδο εξέλιξης σωματικά έχει μια θνητή πνοή ζωής η οποία και αυτή διαλύεται μετά τον θάνατο όπως και όλη η προσωπικότητα του, για αυτό και λέμε πως ο άνθρωπος στην παρούσα φάση απλά εμψυχώνεται, δηλαδή δεν έχει μια αληθινή ζωή, μια πνευματική ζωή μιας και είναι ολοκληρωτικά αποκομμένος από το πνεύμα.
Αλλά περιέχει μέσα του μια αρχή ζωής μέσω της οποίας μπορεί να αναδομήσει την πρωταρχική ψυχή του η οποία είναι και ο σύνδεσμος με το πνεύμα.

Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοκιμαστεί και να εργαστεί πάνω σε αυτό το οποίο ονομάζουμε εξαγνισμό μέσω του οποίου το κατώτερο θα διαλυθεί ώστε το ανώτερο να αυξηθεί.

Για αυτό στις γραφές διαβάζουμε πως 'η ψυχή η οποία αμαρτάνει πρέπει να πεθάνει'.

Ο θάνατος σε αυτό το πεδίο ζωής είναι μια ευλογία γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας των αντιθέτων μπορεί να ολοκληρωθεί, του δίνεται μια άλλη ευκαιρία μέσα στον χρόνο να δομήσει αυτό το νέο Ψυχικό Σώμα.
Αυτό εξηγούσε και στον Νικόδημο ο Ιησούς αν και τον καιρό εκείνο το εκκλησιαστικό κατεστημένο δεν γνώριζε αυτήν την διαδικασία αλλά δεν είδε καν ούτε τους άφθονους συμβολισμούς.
Ο σύνδεσμος με το Πνεύμα είναι η ψυχή και αυτή θα πρέπει να αναγεννηθεί εξολοκλήρου μέσα από την Μεταμόρφωση, την διαδικασία που ο Χριστός μας έδωσε.

Τώρα αν κάποιος νομίζει πως έχει μια πνευματική ψυχή ήδη εν ζωή τότε αυτό για μένα θα είναι μια μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση γιατί και εγώ για αυτό κοπιάζω όλα αυτά τα χρόνια.

Η διπλή φύση της ψυχής είναι ένα από τα σημαντικότερα Ερμητικά αξιώματα και εξηγείται επιμελώς μέσα στον Ποιμάνδρη μιας και εκεί εξηγεί και πως ο άνθρωπος έπεσε από την πρωταρχική του κατάσταση με συνέπεια να φυλακιστεί μέσα στην ύλη χάνοντας την πνευματική του υπόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: