Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η συμβολική του Σταυρού και του Ρόδου


Η συμβολική του Σταυρού και του Ρόδου

Δεν είναι τυχαίο που η Αδελφότητα μας επέλεξε δύο από τα πιο όμορφα και μυστικά σύμβολα για να ονομαστεί, αυτό του Σταυρού και του Ρόδου.

Και μέσω αυτών διαφαίνεται και όλη η διεργασίας της αλχημικής μετατροπής την οποίαν ονομάζουμε Μεταμόρφωση ή αναγέννηση εξ Ύδατος και Πνεύματος.

Υπάρχει καταρχήν μια βαθιά συμβολική όσον αφορά την οριζόντια και την κάθετη δοκό, και οι δύο αυτές ενώνονται μέσω του Ρόδου της καρδιάς το οποίο καλείται να αναγεννηθεί μέσω της σταυρικής θυσίας.

Ο άνθρωπος, η φθαρτή προσωπικότητα πεθαίνει πάνω στον σταυρό, η οριζόντια δοκός συμβολίζει το σύνολο των εμπειριών της ψυχής που καλείται μέσα από τον χρόνο να κατανοήσει και να τις υπερβεί μέσα από τον αποκαλυπτικό Λόγο σωτηρίας της κάθετης οδού, που είναι φως και αγάπη.

Μόνον όταν αυτή η θυσία του θνητού εγώ ολοκληρωθεί κατανικείται ο θάνατος και γινόμαστε συμμέτοχοι στην νέα ζωή μέσα από ένα νέο πνευματικό σώμα.

Το Ρόδο συμβολίζει την πνευματική αρχή μέσα μας, τον Θεϊκό σπινθήρα, σπόρο μέσω του οποίου ο κατώτερος και ο ανώτερος εαυτός ουδετεροποιούνται πλήρως για να μπορέσουν μέσα μας οι ανώτερες ακτινοβολίες να δράσουν με θετικότητα και να οικοδομήσουν το νέο.

Για αυτό και ένα μόνον σύμβολο μας αρκεί και τίποτα άλλο δεν είναι απαραίτητο σαν ένα σημείο αναφοράς της εργασίας.

Εδώ μπορούμε να εξαιρέσουμε το κηρύκειο του Ερμή στην σύγχρονη του απόδοση που όλοι πιθανός θα έχουμε δει.

Η διαφορά αυτών των δύο είναι ελάχιστη απλά το κηρύκειο μας δίνει και τον αριθμό επτά για τον οποίων θα μιλήσουμε σύντομα από το αφιέρωμα στο περιοδικό που ήδη σας μιλήσαμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: