Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ερμαφρόδιτος - RebisΟ Ερμαφρόδιτος - Rebis

Ο ερμαφρόδιτος (Rebis) που σε ευτό το έμβλημα μας παρουσιάζεται σαν τον βασιλιά - βασίλισσα συμβολίζει το στάδιο της ενσωμάτωσης των δύο βασικών στοιχείων της ψυχής και του πνεύματος.

Ο Ρέμπις περιέχει και τις δύο ενέργειες, την αρσενική και την θηλυκή.

Τα όργανα μέτρησης και σχεδίασης μας δηλώνουν την δυνατότητα όχι μόνο ολοκλήρωσις του έργου αλλά και την έκφραση του μέσα στο πεδίο αυτής της φύσης.

Η εσωτερική ολοκλήρωση της αλχημικής μεταλλαγής μέσα σε ένα μαθητή αλχημιστή του δίνει και την δυνατότητα της εξωτερικής έκφρασις αυτής της εργασίας σαν μια βοήθεια για τον συνάνθρωπο.

Στέκεται πάνω στον δράκο θριαμβευτής επειδή έχει κατανικήσει το χάος που αντιπροσωπεύει το πρωτόγονο ασυνείδητό του, δηλώνοντας και την μετατροπή των ευτελών μετάλλων, του μόλυβδου, είναι η διαδικασία της πύρωσης, ο δράκος με φτερά συμβολίζει επίσης την ευμετάβλητη όψη.

Όλο το έμβλημα περικλείεται μέσα σε ένα αυγοειδές σχήμα συμβολίζοντας το φιλοσοφικό αυγό σαν το ερμητικό όχημα - σώμα της Θεϊκής δημιουργίας.

Η εσωτερική μας μετατροπή σε πνευματικό ον είναι ένα έργο το οποίο επηρεάζει θετικά την πορεία εξέλιξης του κόσμου μιας και η σκληρή φύση της ύλης κατανικιέται και η παρουσίας της Γνώσης ακτινοβολεί και επηρεάζει την ανθρωπότητα κατά ένα μεγαλύτερο βαθμό, για αυτό και η Γη πάνω στην οποία πατάει ο Ρέμπις έχει στα πλάγια φτερά.

Η γή σαν αλχημική έννοια μας μεταφέρει τις αρχετυπικές ιδιότητες της εκδήλωσης, τη γέννηση, και τη δημιουργία, σαν ένα κομάτι της Φύσης περιέχει μέσα της όλη την απαιτούμενη γνώση και δυνατότητα εκδήλωσης της νέας ζωής. Μέταλλο της ο χαλκός και συμβολίζει την ενσωμάτωση των αρχετυπικών δυνάμεων του ήλιου και της σελήνης.

O σύμβολο του υδράργυρου πάνω από το κεφάλι του ερμαφρόδιτου συμβολίζει την επίτευξη της Θεϊκής γνώσης, την διάχυση του Συμπαντικού Νου μέσα στην αναγεννημένη ψυχή του αλχημιστή διότι μόνον μέσα της παρέμβασις της ηλιακή δύναμης του Ερμή μπορεί το μέγα έργο να ολοκληρωθεί.

Γύρω από της φιγούρα του ερμαφρόδιτου βλέπουμε και τις ουράνιες δυνάμεις του Άρη, Αφροδίτη, Ήλιος, Σελήνη, Δίας και Κρόνο. 

Το έμβλημα είναι από το βιβλίο Αζοθ του Βασιλείου Βαλεντίνου 1613
Δημοσίευση σχολίου