Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Δράκοι και γρύπες γύρω από ένα μοναχικό ανθισμένο δέντρο από ένα έργο του Nicolas Flamel 1418


Δράκοι και γρύπες γύρω από ένα μοναχικό ανθισμένο δέντρο 

από ένα έργο του Nicolas Flamel 1418


Δράκοι και γρύπες γύρω από ένα μοναχικό ανθισμένο δέντρο σε ένα τοπίο στα περίχωρα μιας πόλης, που αντιπροσωπεύει ένα στάδιο της αλχημικής διαδικασίας. Έγχρωμη χαλκογραφία μετά από χαρακτική, περίπου 17ος αιώνας.

Περιγραφή:

Ο Φλαμέλ γράφει ότι σε αυτή τη σελίδα ήταν "ζωγραφισμένο ένα ανθισμένο δέντρο στην κορυφή ενός πολύ ψηλού βουνού, το οποίο κουνιόταν πολύ από τον βόρειο άνεμο- είχε το πόδι της φυσήξει [μπλε], τα λουλούδια της λευκά και κόκκινα, τα φύλλα της έλαμπαν σαν λεπτό χρυσάφι: Και γύρω του οι δράκοι και οι γρύπες του βορρά έκαναν τις φωλιές τους και την κατοικία τους" (ό.π., σ. 9) Ο Dixon (ό.π., σ. xxx) σχολιάζει ότι "ο Poisson και ο Grillot de Givry ερμηνεύουν αυτή την εικόνα αντίστοιχα ως αλληγορία των "δύο σπερμάτων, του θείου και του υδραργύρου" και ως την εξάχνωση του υδραργύρου". Συνεχίζει προτείνοντας άλλες πιθανές σημασίες: το δέντρο είναι το "χρυσό λουλούδι", σύμβολο της μήτρας της Παναγίας- σύμβολο του σταδίου του " lapis" στην αλχημεία, και "η επισφαλής κατάσταση του αλχημικού λουλουδιού, καθώς το δέρνουν οι βοριάδες και το απειλούν τέρατα".

Σημείωση περί της αναπαραγωγής

Η εικόνα αντλεί την έμπνευσή της από ένα κείμενο του Nicolas Flamel (περίπου 1330-1417) που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1612 και στη συνέχεια στην Αγγλία το 1624. Ο Flamel διηγείται πώς έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο γραμμένο από κάποιον Αβραάμ τον Εβραίο και συνεχίζει περιγράφοντας τις εικονογραφήσεις του, τις οποίες δεν επιχειρεί να αναπαραγάγει. Μόνο το 1672, στην έκδοση του βιβλίου από τον W. Salmon, οι εικόνες έγιναν πραγματικότητα. Βλ: Nicolas Flamel, His exposition of the hieroglyphicall figures (1624), εκδ. Laurinda Dixon, Λονδίνο 1994, σ. 8 κ.ε.

Μετάφραση G.J.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια: