Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Το Κοσμικό Ρόδο (Χριστός) Παρουσίαση της πρώτης φιγούρας του 'Αμφιθεάτρου της Αιώνιας Σοφίας' του Heinrich Khunrath 1609



 Το Κοσμικό Ρόδο (Χριστός) 

Παρουσίαση της πρώτης φιγούρα του 

'Αμφιθεάτρου της Αιώνιας Σοφίας' 

του Heinrich Khunrath 1609

Ο Χριστός στον Σταυρό

Πρώτη φιγούρα, σύντομη παρουσίαση.

Αυτό το πλαίσιο, το πρώτο, είναι αφιερωμένο στην Καμπάλα. Σε ένα θαυμαστό πεντάγραμμο, συντίθεται επιδέξια ένα ολόκληρο γενικό σύστημα φιλοσοφίας: η πνευματική γνώση του Θεού, που αποκαλύπτεται στα ονόματα και τις ιδιότητές του από τον Λόγο του, που είναι παρών και ενεργεί σε ολόκληρο το σύμπαν, είναι ο σκοπός προς τον οποίο πρέπει να προσπαθήσει ο αναζητητής, η πρώτη μελέτη που πρέπει να κάνει.

Το κεντρικό σημείο ξεδιπλώνει την περιφέρεια σε τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις, γεγονός που μας δίνει τις τρεις κυκλικές και ομόκεντρες περιοχές, που αντιπροσωπεύουν την ίδια τη διαδικασία της Εκδήλωσης.

Στην πρώτη περιοχή ο Χριστός πάνω στο σταυρό μέσα σε ένα ρόδο φωτός: αυτό είναι το μεγαλείο του Λόγου ή ο Άνταμ Κάδμον είναι το έμβλημα του Μεγάλου Αρκανίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιερογράφος έχει κρατήσει για το κέντρο της πεντάλφας του το σύμβολο της ενσάρκωσης του αιώνιου Λόγου. Διότι διαμέσου του Λόγου, μέσα από τον Λόγο και μέσω του Λόγου δημιουργήθηκαν όλα τα πράγματα, τόσο τα πνευματικά όσο και τα σωματικά.

Στη συνέχεια, η ακτινοβολία του φωτός ανθίζει γύρω του σε ένα τριαντάφυλλο με πέντε πέταλα: το πεντάκτινο αστέρι του Καμπαλιστικού Μακρόκοσμου, το Φλεγόμενο Αστέρι της Μασονίας, το σύμβολο της βούλησης που κατέχει τα πάντα, οπλισμένο με το φλεγόμενο σπαθί των Χερουβείμ.

Για να μιλήσουμε στη γλώσσα του εσωτερικού Χριστιανισμού, είναι η σφαίρα του Θεού - Υιού, μεταξύ της σφαίρας του Θεού - Πατέρα (η σκιώδης σφαίρα στην κορυφή όπου το Ain-Soph ξεχωρίζει με φωτεινά γράμματα) και της σφαίρας του Θεού - Αγίου Πνεύματος (η σφαίρα στο κάτω μέρος όπου το ιερό γράμμα Aemeth ξεχωρίζει με σκούρα γράμματα).

Αυτές οι δύο σφαίρες εμφανίζονται σαν χαμένες μέσα στα σύννεφα του Atziluth (που αντιπροσωπεύονται από την κεντρική και τη δεύτερη περιφέρεια) για να υποδηλώσουν την απόκρυφη φύση του πρώτου και του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδας: η Εβραϊκή λέξη που τις εκφράζει είναι δυναμικά αποκομμένη, εδώ φωτεινή σε φόντο σκιάς, εκεί σκοτεινή σε φόντο φωτός, υποδεικνύοντας ότι το πνεύμα μας, ανίκανο να διεισδύσει σε αυτές τις αρχές στην ουσία τους, μπορεί μόνο να δει τις αντιθετικές τους σχέσεις, δυνάμει της αναλογίας των αντιθέτων.


Πάνω από τη σφαίρα του Ain-Soph, η ιερή λέξη Ιεχωβά διασπάται σε ένα τρίγωνο φλόγας, όπου το Iod συμβολίζει τον Πατέρα, το Iah τον Υιό, το Iaho το Άγιο Πνεύμα, το Iahod το ζωντανό Σύμπαν: και αυτό το μυστικιστικό τρίγωνο αποδίδεται στη σφαίρα του απερίγραπτου Ain-Soph ή του Θεού-Πατέρα. Οι καμπαλιστές ήθελαν αυτό να σημαίνει ότι ο Πατέρας είναι η πηγή ολόκληρης της Τριάδας, και επιπλέον, περιέχει σε απόκρυφη εικονικότητα, όλα όσα είναι, ήταν και θα είναι.

Πάνω από τη σφαίρα της Aemeth και του Αγίου Πνεύματος, στην ίδια τη λάμψη του Ροδόσταυρου και στα πόδια του Χριστού, ένα περιστέρι με ποντιφική τιάρα πετάει φλεγόμενο: ένα έμβλημα του διπλού ρεύματος αγάπης και φωτός που κατεβαίνει από τον Πατέρα στον Υιό - από τον Θεό στον Άνθρωπο και ανεβαίνει από τον Υιό στον Πατέρα - από τον Άνθρωπο στον Θεό.

Μόνο το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που αντιπροσωπεύεται από τον κεντρικό Σταυρό των Ρόδων, διαπερνά τα σύννεφα της Atziluth, μέσα στα οποία εκτοξεύονται οι δέκα σεφιρωτικές ακτινοβολίες. 

Είναι σαν τόσα πολλά παράθυρα ανοιχτά στο μεγάλο μυστικό του Λόγου, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να ατενίσει το μεγαλείο του από δέκα διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ακολουθούν τώρα κατά σειρά τα ονόματα των δέκα σεφιρότ (στο πεντάκτινο είναι σχεδιασμένα στα εβραϊκά, εδώ δίνουμε τη μεταγραφή και τη μετάφραση στη δημοτική γλώσσα): Kether, το Στέμμα. Hochmah, Σοφία. Binah, Νοημοσύνη. Hesed, Έλεος. Geburah, Δικαιοσύνη. Tiphereth, Ομορφιά. Netzak, Eternity. Hod, η βάση. Yesod, η Νίκη. Malkut, το Βασίλειο.

Σε κάθε ένα από τα σεφιρότ, στο πλαίσιο του Ροδόσταυρου του Khunrath, αντιστοιχεί μια αγγελική χορωδία, το όνομα κάθε χορωδίας λειτουργεί σχεδόν ως σφραγίδα για τις δέκα ακτινοβολίες που εκπέμπονται από αυτήν, καθεμία από τις οποίες περιέχει έναν στίχο του Μωσαϊκού Δεκάλογου και αποτελούν όλες μαζί, την τρίτη και τελευταία και απώτατη περιφέρεια της πεντάλφας. Μεταξύ της δεύτερης και της τελευταίας περιφέρειας βρίσκονται τα είκοσι δύο γράμματα του ιερού αλφαβήτου των Εβραίων, και πάνω στο πεντάκτινο φωτεινό τριαντάφυλλο, γύρω από το κέντρο που αποτελείται από τον Θεό - τον Υιό, διαγράφονται τα δέκα θεία ονόματα, που αντιστοιχούν στα δέκα σεφιρότα. Εδώ είναι η λαϊκή μετάφραση: Το Ον, Iah, Jehovah.Ο Αιώνιος, El, Eloim Gibbor, Eloha, Eloim Sabaoth και Jehovah Sabaoth ο Θεός των δυνάμεων, ο Παντοδύναμος, ο Κύριος ΒΑΣΙΛΕΑΣ.

Το κείμενο είναι μεταφρασμένο από εμένα, από την πρώτη Ιταλική μετάφραση των εικονογραφημένων σχολίων με τα οποία οι γιατροί Papus και Mare Haven συνόδευσαν την επανέκδοση των Πινάκων του Henry Khunrath το 1906. Ωστόσο, θεωρήσαμε σκόπιμο να ενσωματώσουμε τα σχόλια αυτών των συγγραφέων με εκείνα που έκαναν αργότερα άλλοι συγγραφείς, ιδίως ο Stanislao de Guaita.

Μεταφράζω για εσάς πολύ σημαντικά θέματα που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον για κάθε σοβαρό αναζητητή, πείτε ένα καλό λόγο, αναδημοσιεύστε τα όσο είναι δυνατόν, αγοράστε κάποιο βιβλίο από εμένα για να βοηθήσετε την εργασία μου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: