Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Συνοπτική παρουσίαση του εμβλήματος από το έργο του Malachias Geiger Microcosmus hypochondriacus, 1651.


Συνοπτική παρουσίαση του εμβλήματος από το έργο του 

Malachias Geiger 

Microcosmus hypochondriacus, 1651.


Ένα άλλο έμβλημα που προσπαθεί να στριμώξει όσο το δυνατόν περισσότερα στον χώρο του είναι το έμβλημα από το έργο του Malachias Geiger Microcosmus hypochondriacus , 1651

Σε αυτό το έμβλημα περιλαμβάνεται μια πληθώρα στοιχείων : λιοντάρια - παγώνι - αετοί - κοράκι λευκός κύκνος - φοίνικας, που δείχνουν τη συνεχιζόμενη αλχημική διαδικασία. Θα συμπεριλάβω μια μεγαλύτερη σάρωση αυτής της εικόνας ως άσκηση σε ένα επόμενο μάθημα. Τώρα, αν και η αλχημική διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί ως μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει αλλαγές χρώματος που λαμβάνουν χώρα σε μια φιάλη, όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αλχημεία είναι πολύ ευρύτερη και ασχολείται με πιο οικουμενικά θέματα. Στα εμβλήματα βλέπουμε συνήθως μια μεταφορική ή αλληγορική διαδικασία, χωρίς να εμπλέκεται πραγματική φυσική αλχημική εργασία. Τα αλχημικά εμβλήματα συχνά μας δείχνουν αντ' αυτού μια γενική διαδικασία, η οποία αν και μπορεί να εφαρμοστεί στην εξωτερική εργασία με ουσίες, φέρει επίσης μια ευρύτερη σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσουμε μια αλχημική κατανόηση των μεταμορφώσεων σε πολλά επίπεδα. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εικόνα της αλχημικής διαδικασίας για να βοηθήσουμε την κατανόηση της ανάπτυξης στον φυσικό κόσμο των φυτών. Μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πτυχές των τρόπων με τους οποίους τα όργανα και οι ιστοί στο σώμα μας υφίστανται μετασχηματισμούς. Η αλχημική διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο με το οποίο μπορούμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δική μας ψυχή και τους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις εκτυλίσσονται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε πεζά ζητήματα, όπως αυτά που θα συναντήσει κανείς ακόμη και σε ένα επιχειρηματικό πλαίσιο.

Η αλχημική διαδικασία είναι μάλλον ιδιαίτερη. Είναι αρκετά δομημένη - αλλά όχι γραμμική. Τα διάφορα στάδια μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, αντί να προκύψουν ως μια σειρά γραμμικών βημάτων. Το πρώτο προφανές στάδιο της διαδικασίας είναι το μαύρισμα, η κάθοδος στο σκοτάδι, ή ένα είδος διαδικασίας θανάτου. Για τον αλχημιστή, μόνο μέσω αυτής της καθόδου σε ένα στάδιο θανάτου μπορεί η διαδικασία να εξελιχθεί περαιτέρω. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα από τον φυσικό κόσμο των φυτών - ο αλχημιστής έβλεπε τον σπόρο να πεθαίνει, να αποσυντίθεται και να χάνει τη μορφή του προκειμένου να μπορέσει να αναδυθεί ο νέος βλαστός. Μπορούμε να δούμε πτυχές του δικού μας ψυχισμού σαν να αντανακλούν τη διαδικασία αλχημικής μεταμόρφωσης. Έτσι, όταν ξεκινάμε κάποιο νέο ενθουσιασμό ή κάποια νέα δημιουργική ιδέα, μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς τελικά έρχεται μπροστά μας ένα είδος αβεβαιότητας, μια συσκότιση του αρχικού ξεκάθαρου οράματος, μια φαινομενική απόσυρση της δημιουργικής ψυχικής μας ενέργειας από το έργο. Πολλοί άνθρωποι απλά εγκαταλείπουν σε τέτοιες δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η συσκότιση είναι απλώς μέρος της αλχημικής διαδικασίας μετασχηματισμού που εκδηλώνεται στον ψυχισμό μας.

Θα ήθελα να ασχοληθώ περαιτέρω με αυτά τα θέματα σε μεταγενέστερο μάθημα, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος σε αυτό το πρώτο έτος του κύκλου σπουδών. Η πρόθεσή μου στο πρώτο μέρος του μαθήματος ήταν να δώσω στους συμμετέχοντες κάποια κατανόηση των βασικών στοιχείων του αλχημικού συμβολισμού και του τρόπου με τον οποίο τα επιμέρους σύμβολα λειτουργούν μέσα στο χώρο ενός εμβλήματος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα μέσα από τα οποία μπορούμε να εξερευνήσουμε την ευρύτερη σημασία της αλχημικής διαδικασίας μετασχηματισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επικεντρωθούμε στο να αποκτήσουμε επίγνωση των διαφόρων εκφράσεων της αλχημικής διαδικασίας στα εμβλήματα, χωρίς απαραίτητα να είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η αλχημική διαδικασία μπορεί να φανεί σε διάφορα πεδία. Θα πρέπει τώρα να εξερευνήσουμε τους μηχανισμούς της αλχημικής διαδικασίας αντί να βιαστούμε να βρούμε τρόπους να τη βιώσουμε. Μόνο έχοντας μια σταθερή αντίληψη της γραμματικής και της σύνταξης αυτού του εμβληματικού συμβολισμού μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εξερευνήσουμε την ευρύτερη σημασία της αλχημείας. Η εισαγωγική εικόνα της σειράς Azoth του Basil Valentine, όπως βρίσκεται στην επανεπεξεργασία αυτής της εικόνας στο Mylius Philosophia Reformata, επιχειρεί να παρουσιάσει ολόκληρη τη διαδικασία σε μια σειρά από μικρά κυκλάκια.

Και πάλι αυτά δείχνουν την αρχική φάση του μαυρίσματος, που οδηγεί μέσω ενός κύκλου σταδίων σε ένα αναγέννηση.

το κοράκι στο κρανίο

το κοράκι τσιμπάει το νεκρό κοράκι στο έδαφος

Δύο πουλιά σηκώνουν το πτώμα του νεκρού κορακιού.

αυτό γίνεται στέμμα όταν το σηκώνουν στον ουρανό τα πουλιά

τα δύο πουλιά κάθονται σε ένα δέντρο

κάτω από αυτό το δέντρο σχηματίζεται ένας μονόκερος

μια ανθρώπινη φιγούρα ανασταίνεται από τον τάφο.

Αυτή είναι απλώς μια συμβολική επεξεργασία της αλχημικής διαδικασίας. Θα βρούμε και άλλες σε διάφορα εμβλήματα και ακολουθίες εμβλημάτων. Θα είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε πότε ολόκληρη η αλχημική ακολουθία παρουσιάζεται σε ένα έμβλημα. Τα περισσότερα εμβλήματα, φυσικά, ασχολούνται απλώς με κάποια μικρή πτυχή της διαδικασίας, αλλά μερικά εμβλήματα προσπαθούν να δείξουν ολόκληρη τη διαδικασία σε συμπιεσμένη συμβολική μορφή. Αυτές οι συμπιεσμένες εκδοχές, καθώς πρέπει να απαλλαγούν από τις λεπτομέρειες και να επικεντρωθούν στην ουσία της διαδικασίας, συχνά συμπυκνώνουν την αλχημική διαδικασία σε μια κομψή συμβολική δήλωση. Αν και συχνά μπορεί να είναι μάλλον ασαφείς και αινιγματικές, η συμβολική έκφραση μπορεί να είναι πολύ ισχυρή. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με τέτοιες ευφάνταστες απεικονίσεις της αλχημικής διαδικασίας, καθώς μπορούν να μας ανταμείψουν με κάποια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη μεταμόρφωση στην αλχημεία.

Μετάφραση G.J.P. Απόσπασμα από τα μαθήματα μελέτης του Adam McLean για την εσωτερική αλχημεία και τον αλχημικό συμβολισμό..

Δεν υπάρχουν σχόλια: