Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Michael Maier - Εννέα επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα (Ambix, Vol. 61)

 

Michael Maier - Εννέα επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα (Ambix, Vol. 61)

Nils Lenke (Rheinbach), 

Nicolas Roudet (Université de Strasbourg) 

and Hereward Tilton (University of Exeter)

Οι συγγραφείς παρέχουν μεταγραφή, μετάφραση και αξιολόγηση εννέα νέο ανακαλυφθέντων επιστολών του αλχημιστή Michael Maier (1568-1622) προς τον Gebhardt Johann von Alvensleben (1576-1631), έναν ευγενή γαιοκτήμονα στην περιοχή του Μαγδεμβούργου. Προερχόμενα από το τελευταίο έτος της ζωής του, η αλληλογραφία αυτή ρίχνει νέο φως στη βιογραφία του Μάιερ, περιγράφοντας λεπτομερώς τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει πελατεία εν μέσω της οικονομικής κρίσης των αρχών του Τριακονταετούς Πολέμου. Ενώ η αποτυχημένη προσπάθειά του να τελειοποιήσει τον πόσιμο χρυσό συνέχισε να αποτελεί το κεντρικό σημείο των αγωγών πατρωνίας του, ο Μάιερ προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες του σε διάφορες τέχνες που είχε καταδικάσει στα έντυπα έργα του, δηλαδή την αστρολογία και την "υπερφυσική" μαγεία. Οι παρατηρήσεις σχετικά με την άγνωστη έως τώρα γνωριμία του με τον Heinrich Khunrath απαιτούν την επανεκτίμηση της διαπραγμάτευσης από τον Maier των διαλεκτικών ορίων μεταξύ της Λουθηρανικής ορθοδοξίας και του Παρακελσιανισμού. Οι επιστολές αποκαλύπτουν επίσης την ουσιαστική συμβολή του Μάιερ σε ένα έργο που προηγουμένως είχε αποδοθεί αποκλειστικά στον Άγγλο αλχημιστή Φράνσις Άντονι.

-------

Επιστολή 4: Michael Maier προς Gebhard Johann von Alvensleben,

Μαγδεμβούργο, 11 Φεβρουαρίου 1622

Γενναίε, αξιότιμε και ευγενή άρχοντα, αφού σας ευχηθώ κάθε ευτυχία και καλή υγεία από τον Παντοδύναμο Θεό, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφέρω στην εξοχότητά σας γραπτώς καθώς και προφορικώς πώς έχω πλέον λάβει πλήρως ορισμένα πράγματα, τα οποία ανέρχονται σε εκατό Thaler σε νομίσματα, και ευχαριστώ ειλικρινά την εξοχότητά σας γι' αυτό και υπόσχομαι σε αντάλλαγμα ότι θα εκπληρώσω ειλικρινά την εν λόγω υπόσχεση με τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και συνεχή υπηρεσία, όπως αρμόζει. Πέρασα τώρα επίσης αρκετό χρόνο με τα βιβλία της εξοχότητάς σας για αστρολογικά θέματα και τα ξεφύλλισα, και έμαθα ότι ο συγγραφέας τους, δηλαδή ο Μ. Heringius, ήταν ένας σπουδαίος εφαρμοστής αυτής της [τέχνης] και είχε στην εξοχότητά σας έναν τέτοιο μαθητή που, αν ζούσε, δεν θα είχε κανένα λόγο να ντρέπεται αλλά μάλλον να συγχαίρει τον εαυτό του. Πιστεύω ότι σε ολόκληρη τη μεγάλη Γερμανική χώρα, ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες ευγενικής καταγωγής, δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν τέσσερις που θα μπορούσαν να συγκριθούν με την Εξοχότητά σας από αυτή την άποψη. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ασυνήθιστες και κρυφές τέχνες και εφευρέσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι τώρα δεν ήμουν ιδιαίτερος λάτρης της αστρολογίας, αν και πάντα μου άρεσε η αστρονομία και συχνά την απολάμβανα.

Ωστόσο, τώρα έχω αναπτύξει τέτοια αγάπη και πάθος γι' αυτό, ώστε ήδη πριν από οκτώ ημέρες ήθελα να δημιουργήσω γενέθλια ωροσκόπια για τα παιδιά μου, ειδικά για τον μικρό μου γιο (ονόματι Petrus Aurelius, που γεννήθηκε εδώ στο Μαγδεμβούργο το έτος 1619, στις 28 Δεκεμβρίου, στις 3:30 μ.μ.), αν είχα στα χέρια μου τις εφημερίδες του Origanus ή άλλων, γιατί έχω τον πρώτο τόμο του Robert Fludd για την αστρολογία, από τον οποίο ήλπιζα να σχηματίσω τη γενική κρίση, προσθέτοντας σε αυτήν τις ιδιαιτερότητες που θα μπορούσα να μάθω από το σύγγραμμα του M. M. Heringius, στο οποίο περιγράφει και επεξεργάζεται τη γέννηση του γιου της εξοχότητάς σας ως παράδειγμα. Ωστόσο, αναγκάστηκα να το αναβάλω αυτό για μια άλλη περίσταση. Εν τω μεταξύ, συνέταξα αντ' αυτού ένα μικρό έργο σχετικά με τη γεωμαντεία για την εξοχότητά σας, η οποία θα είναι έτσι σε θέση, χωρίς περαιτέρω οδηγίες, να την συλλάβει, να την κατανοήσει και να την εφαρμόσει. Με το παρόν παρακαλώ την Εξοχότητά σας να διαβάσετε το πρώτο μέρος του μικρού έργου, και αν η Εξοχότητά σας κρίνει ότι η τέχνη είναι καλά θεμελιωμένη στη φύση, να αναλάβετε και το άλλο μέρος και να συνεχίσετε με αυτό. Το τρίτο μέρος το έχω χωρίσει σε έναν μεγάλο πίνακα, στον οποίο ανήκουν και οι άλλοι πίνακες, αυτό συμβαίνει επειδή ένα τόσο εκτεταμένο θέμα δεν μπορεί να ασκηθεί καλύτερα από ό,τι όταν γίνεται αντιληπτό με μια ματιά με τη μορφή πινάκων. Οι πίνακες δεν είναι πλήρως συμπληρωμένοι, για να μπορέσω πρώτα να μάθω την κρίση της εξοχότητάς σας ως προς το αν επιθυμείτε να έχετε αυτά τα πράγματα με τη μορφή τέτοιων πινάκων, αν ναι, θα μπορέσω να το υλοποιήσω σύντομα. Στο τελευταίο ή τέταρτο μέρος θα προσθέσω πολλά περισσότερα παραδείγματα, αλλά σύμφωνα με τις επιθυμίες της Εξοχότητάς σας, όταν μου στείλετε πίσω τους πίνακες και το τέταρτο μέρος, τα οποία θα ήθελα να δω, ώστε να γίνει το ίδιο και με το πρώτο [μέρος].

Μόλις μπορέσω να πάρω στα χέρια μου τις εφημερίδες, θα φέρω την αστρολογική κρίση με τη μορφή ειδικών πινάκων, δηλαδή πρώτα τους οίκους και μετά τα δώδεκα ζώδια, τρίτον τους επτά πλανήτες μαζί με τις αρετές και τις αδυναμίες τους και τις μαρτυρίες για τη σημασία τους, από τις οποίες θα μπορούσε κανείς να σχηματίσει την αστρολογική κρίση, η οποία διαφορετικά μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη. Και θα ήμουν ακόμη πιο πρόθυμος να το κάνω αυτό αν η εξοχότητά σας μπορούσε να βοηθηθεί από αυτό το έργο, επισυνάπτω ένα παράδειγμα του Κρόνου, επειδή τα αποτελέσματα δεν θα είναι [απλώς], αλλά μάλλον θα προκύψουν. Από τέτοιους πίνακες θα υπήρχαν άλλοι έξι για τους πλανήτες και δώδεκα για τα ζώδια, επίσης δεκατρείς για τους ουράνιους οίκους. Αυτά τα υποβάλλω στην κρίση της εξοχότητάς σας, η οποία ίσως έχει πολύ καλύτερους πίνακες. Επιστρέφω επίσης τα βιβλία της Εξοχότητάς σας, αλλά αν μπορέσω να αποκτήσω τις εφημερίδες (διότι αυτή τη στιγμή ο Frank [ο βιβλιοπώλης] έχει μόνο ένα αντίτυπο, για το οποίο έχει ήδη λάβει χρήματα από κάποιον) θα ήθελα να ζητήσω και πάλι το βιβλίο του Heringius, με θέμα τη γέννηση του γιου της Εξοχότητάς σας. Με αυτό συστήνω την εξοχότητά σας στον Παντοδύναμο Θεό και προσφέρω τις ευλαβικές μου υπηρεσίες. 

Δόθηκε στο Μαγδεμβούργο, την 11η Φεβρουαρίου του έτους 1622, την 14 Ιανουαρίου, 

Ο πρόθυμος υπηρέτης της εξοχότητάς σας,

Michael Maierus.

Μετάφραση G.J.P.


Δεν υπάρχουν σχόλια: