Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Οι δύο φυσικές τάξεις - Ορισμένα αρχικά σχόλια


Οι δύο φυσικές τάξεις - Ορισμένα αρχικά σχόλια

Θα πρέπει να τονίσουμε ορισμένα αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία. Σχεδόν όλες οι Γνωστικές Αδελφότητες κυνηγήθηκαν και σφαγιάστηκαν από τον γνωστό εχθρό είτε στην ανατολή είτε στην δύση.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί μα γιατί να συμβεί αυτό, για παράδειγμα στην νότια Γαλλία σφαγιάστηκαν και κάηκαν γυναικόπαιδα και γέροι ενώ κάθε προφορική ή γραπτή δοξασία που είχαν ήταν ολωσδιόλου μέσα στο χριστιανικό πλαίσιο των ευαγγελίων, εντελώς ειρηνική και χωρία καμία διάθεση επεκτατισμού ή πολιτικών εμπλοκών.

Ενδεχομένως η απάντηση να βρίσκεται κυρίως στον τρόπο θέασης όσον αφορά τις δύο φυσικές τάξεις για τις οποίες σας μιλήσαμε ήδη. Οι γνωστικοί μιλούν για την δημιουργία ενός ουράνιου σώματος και για ένα βασίλειο που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο ενώ το κατεστημένο των εκκλησιών όπως είδαμε μέσα από την ιστορία δημιούργησε ένα έκτρωμα κοσμικής εξουσίας συνδέοντας το κράτος με την εκκλησία.

Οπότε χαρακτηριστικό τους ήταν η δύναμη, η επιβολή και το χρήμα σε αντίθεση με την έννοια της πρώτο χριστιανικής κοινότητας μέσα στην οποία όλοι μοιράζονταν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα από μια πλήρη ισότητα.

Η γνωστή προτροπή ''αν έχεις δυο μανδύες δώσε τον έναν'' πήγε περίπαταο και η εκκλησία τους δυο μανδύες τους έκανε 1000.

Για αυτό και οι κοινότητες αυτές έπρεπε να καταστραφούν ολοκληρωτικός μιας και σήμαιναν μια απειλή για το κατεστημένο της εποχής.
Οι κοινότητες των γνωστικών λειτουργούσαν μέσα από μια απομόνωση όσον αφορά το θρησκευτικό πλαίσιο που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν και αυτό είχε σαν συνέπεια μια θαυματουργική κοινωνική δομή και έναν έλεγχο αυθόρμητο μέσα από τους ίδια τα μέλη της κοινότητας, κανένας δεν σε υποχρέωνε να κάνεις τα αυτονόητα, δεν υπήρχε ούτε πίεση ούτε φόβος παρά μια ελευθερία και θετικότητα.

Σήμερα όλα αυτά μέσα από μια εκτενή έγκυρη βιβλιογραφία είναι γνωστά και συνεπώς γνωρίζουμε την σημαντικότητα τους, πως κάθε ευγενική ψυχή θα πρέπει να βρίσκει την όμοια της και να δομεί μια δίκαια κοινωνία με κέντρο την αγάπη και την ελευθερία, την υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο, την ευλάβεια και την ευχαριστία προς τον έναν και μοναδικό Θεό και όπως αυτός αποκαλύπτεται σε μας μέσω του Υιού του Ιησού Χριστού, λυτρωτή και σωτήρα μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: