Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Η Λίθος των Φιλοσόφων είναι ο Χριστός


Η Λίθος των Φιλοσόφων είναι ο Χριστός

Ωστόσο, το ελιξήριο είναι ταυτόχρονα τριπλό στη φύση του, ένα γεγονός το οποίο μας έχει καταθέσει ο Ερμής Τρισμέγιστος.21 

Αυτή είναι μια αναφορά στο πέμπτο κεφάλαιο του μεσαιωνικού Tractatus Aureus Hermetis Trismegisti, στο οποίο ο Ερμής ισχυρίζεται ότι σε όλη τη Φύση υπάρχουν τρία πράγματα, αρχή, μέση και τέλος - μια δήλωση που επαναλαμβάνει ο Maier στον δέκατο τρίτο ύμνο του.

Αυτά τα τρία πράγματα περικλείονται από τον Θεό όπως και το ελιξήριο περιέχει τη χαοτική πρώτη ύλη, τη διαδικασία του καθαρισμού και την τελική τελειότητα μέσα στον εαυτό της.

Η αντίληψη της Λίθου των Φιλοσόφων ως μια παν περικλειόμενη οντότητα είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιβλιογραφία, που εκτείνεται ως τα πρώιμα ελληνικά-αιγυπτιακά κείμενα, μια μαρτυρία, για παράδειγμα, ο ουροβόρος (εικόνα 6) ή ο "ναός της λίθου" που δεν έχει "ούτε αρχή ούτε τέλος μέσα στον οίκο του" όπως μας αναφέρει ο Ζωσίμος.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Maier στην Τριάδα στον δέκατο τρίτο ύμνο του μπορεί επίσης να είναι μια παραπομπή στον παραδοσιακό Χριστιανικό διαχωρισμό της Δημιουργίας σε τρεις εποχές: την αρχή κάτω από τον Θεό, τη μέση κάτω από τον Χριστό και το τέλος κάτω από το Άγιο Πνεύμα.

Επιπλέον, στο ίδιο απόσπασμα του Tractatus ureus στο οποίο αναφέρεται ο Maier, ο Ερμής ισχυρίζεται ότι μεταξύ του Ουρανού και της Γης πρέπει να υπάρχει ένα τρίτο, δηλαδή ένας Μεσολαβητής.

Έτσι, ο Maier κάνει και πάλι ένα παραλληλησμό μεταξύ της Λίθου των Φιλοσόφων και του Χριστού ως ενσαρκωμένου Θεού και λυτρωτή της ύλης, την οποία διερευνά περαιτέρω στον τριακοστό ύμνο της Υμνοσοφίας.25

From : The Quest for the Phoenix By Hereward Tilton (2003)

Δεν υπάρχουν σχόλια: