Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Είμαι χαμένος για τον κόσμο - Η 4η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ


Είμαι χαμένος για τον κόσμο - Η 4η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ

Ο Μάλερ φτάνει βαθιά στις καρδιές μας. Μας δείχνει όλες τις πλευρές: την ομορφιά και τη φρίκη.

Ο Arnold Schönberg , εκπρόσωπος της 2ης Βιεννέζικης Σχολής και δημιουργός της δωδεκάτονης μουσικής, βρήκε πολλά από τα θέματα του Gustav Mahler κοινότυπα και άσκησε τότε ανελέητη κριτική στη μουσική του. Μετά το θάνατο του Μάλερ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε μια επιμνημόσυνη ομιλία του: "Πιστεύω ακλόνητα ότι ο Μάλερ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους και καλλιτέχνες. Ο Μάλερ είχε προσπαθήσει για το ύψιστο και το πέτυχε κιόλας".

Ο Γκούσταβ Μάλερ μεγάλωσε σε μια παιδική ηλικία χωρίς χαρά. Ο πατέρας του ήταν αυταρχικός και βίαιος. Η μητέρα υπέφερε από τις κρίσεις οργής του πατέρα. Πέντε από τα δώδεκα παιδιά της πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Ο Γκούσταβ κατέφυγε σε ονειρικούς παραδείσους. Η αφηρημάδα του στα καθημερινά ζητήματα ήταν εντυπωσιακή. Όταν ήταν τετράχρονος, βρήκε ένα παλιό πιάνο στη σοφίτα και άρχισε να συνθέτει προτού μπορέσει να παίξει τις κλίμακες. Όταν τον ρώτησαν τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, ο μικρός Gustav απάντησε: μάρτυρας.

Το κέρας, το "Wunderhorn" (θαυματουργό κέρας) στη 4η Συμφωνία του από το 1899 έως το 1901 συγκινεί τον ακροατή στην καρδιά. Όλα τα μέρη αντιστοιχούν με τον πιο οικείο και ουσιαστικό τρόπο. Ο Μάλερ καταδεικνύει τον πυρήνα της φιλοσοφίας του ρομαντισμού, το "ως εάν", την ασάφεια της ύπαρξης. Σε μια βιαστική πρόβλεψη της νεωτερικότητας, αλλά και της μετανεωτερικότητας, ο Μάλερ παραπέμπει σε μια κεντρική πρόταση της πολιτιστικής επανάστασης του Γιόζεφ Μπόις: "Η επανάσταση είμαστε εμείς!" Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ασάφεια του είναι, του κόσμου. Σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας στην ουτοπία της σιωπής, της λύτρωσης, του να κρατιόμαστε και να απολαμβάνουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε την πραγματικότητα, τη βία, την καταστροφή, τη διάλυση και την εκμετάλλευση του πλανήτη και του ανθρώπου. Τα απατηλά όνειρα της τέχνης αποτελούν απλώς ένα λεπτό διαφανές δέρμα πάνω από τον εφιάλτη της πραγματικότητας. Όπως ο ορειβάτης του Κάσπαρ Ντέιβιντ Φρίντριχ ("Bergwanderer") που κοιτάζει πάνω από τα σύννεφα στον παράδεισο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτω από το κάλυμμα των σύννεφων ο πόλεμος, ο θάνατος και η καθημερινή κρίση έχουν το πάνω χέρι. Έτσι, στη 4η Συμφωνία του Μάλερ, ο ακροατής μεταφέρεται γρήγορα σε παραδεισένια ύψη. Θέλουμε να αφεθούμε στην ομορφιά των μελωδιών και των ηχητικών απολαύσεων και είμαστε πρόθυμοι να παραβλέψουμε τις δυσαρμονίες και τις πλάγιες παρεμβολές. Αλλά η προσκόλληση στο γήινο και δυσάρεστο, στο ενοχλητικό, παραμένει αδιαμφισβήτητα διαρκώς παρούσα. Στον άνθρωπο δίνεται μια ματιά στον κόσμο της ομορφιάς και της απόλυτης ασφάλειας, της χαμένης από καιρό ασφάλειας, της προστασίας της ψυχής.


Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο κόσμος είναι διαφορετικός. Ο ιδανικός κόσμος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εδώ κάτω ακούγονται οι διαφωνίες:

- Το ανέφικτο όριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

- η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή

- η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

- οι ανεμοστρόβιλοι, οι τυφώνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες

- η φρικτή κτηνοτροφία, η εξαφάνιση ειδών, η καταστροφή των δασών, η εξόντωση των τροπικών δασών, της κύριας πηγής οξυγόνου μας

- η δηλητηρίαση των υδάτων, των ωκεανών και του αέρα που αναπνέουμε

- η ρύπανση του κόσμου και η μόλυνση της γης και όλης της ζωής

Ο άνθρωπος με λογική; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Προσαρμοστικά είναι τα φυτά, τα ζώα που καθοδηγούνται από ένστικτα, η γεωλογία στη συνεχή αλλαγή της προσαρμογής της στη φωτιά, τον άνεμο και το νερό.

Μπορεί ο σημερινός κάτοικος του κόσμου να θεωρηθεί υπεύθυνος για όλα αυτά; Οι αιτίες βρίσκονται ήδη στην εποχή του ρομαντισμού, στον 19ο αιώνα: εκβιομηχάνιση, παιδική εργασία στα ανθρακωρυχεία, υποδούλωση των ανθρώπων για φτηνές παραγωγικές διαδικασίες. Ευτυχώς, αυτό έχει ξεπεραστεί! Σήμερα, οι άνθρωποι οδηγούν λογικά ένα ηλεκτρονικό αυτοκίνητο, εντελώς χωρίς εκπομπές ρύπων. Δεν χρειάζεται να σκέφτομαι το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να ξύνουν με τα χέρια τους το κοβάλτιο για τις μπαταρίες από τα υπό κατάρρευση ορυχεία. Δε χρειάζεται να σκεφτώ το γεγονός ότι η εξόρυξη λιθίου μετατρέπει ακμάζοντα τοπία σε δηλητηριασμένες ερημιές. Ούτε και για τις εθνοτικές ομάδες που καταπιέζονται, εκμεταλλεύονται και εξοντώνονται. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για ένα ακριβό αλλά αποδοτικό όχημα. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι με μια μηχανή εσωτερικής καύσης.

Ο Μάλερ εξυμνεί μια ρομαντική λαχτάρα για έναν μικρό αρμονικό κόσμο. Ωστόσο, το "σαν να", η ασάφεια διαταράσσει το ειδύλλιο από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Οι πνευστά γκρινιάζουν. Άλλοτε γκροτέσκα, άλλοτε φανταστικά, στη συνέχεια δυνατά και φανταχτερά και γεμάτα ειρωνεία, οι νότες και τα θέματα ορμούν στον ακροατή. Σε ένα ειδικό σόλο βιολί, ο Θάνατος χτυπάει το βιολί του - μήπως πρόκειται για χορό του θανάτου;

Στην αρχή του 3ου μέρους της συμφωνίας, αναρωτιέμαι: πού είναι τώρα ο Μπετόβεν; Σαν από πνευματικά ύψη, απόκοσμοι, όμορφοι ήχοι από τα τσέλο και τις βιόλες, που θυμίζουν Μπετόβεν, κατεβαίνουν και ηρεμούν το επίπεδο της ψυχής και του κόσμου της. Τα κόρνα και τα κρουστά μας βγάζουν απαλά από το όνειρο και σιγά-σιγά γίνεται απολύτως σαφές ότι η γη δεν αντέχει άλλο! Δεν υπάρχει πια ωραιοποίηση, η αντίφαση, το "σαν να" ιππεύει σαν αποκαλυπτικός καβαλάρης το ακόμα όμορφο τοπίο της ψυχής... Γιατί η βρωμιά, η βία, η αιμοδιψία έχουν ήδη υπονομεύσει τον χώρο της ψυχής και οι άγιοι κάθονται στο τραπέζι της μεγάλης γιορτής και γελάνε με αυτό. Χτυπούν τα μπούτια τους και απολαμβάνουν τα τεκταινόμενα.

Και μετά το 4ο μέρος, που μας πετάει έξω από την τελευταία παραδεισένια ψευδαίσθηση. Όλοι οι συνήθεις ύποπτοι, οι άγιοι, ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Λουκάς, η Άγια Μάρθα, κάνουν κοινό αγώνα με τον Ηρώδη. Η Αγία Ούρσουλα, η αγία της εκπαίδευσης, γελά μαζί με αυτούς. Η Αγία Σεσίλια, η αγία της εκκλησιαστικής μουσικής, συνοδεύει τα πάντα με ουράνιους ήχους. Ένα ποίημα από το "Des Knaben Wunderhorn" επισφραγίζει την 4η συμφωνία και τραγουδιέται από μια φωνή σοπράνο:

Απολαμβάνουμε τις ουράνιες απολαύσεις, οπότε μπορούμε να απαλλαγούμε από τα γήινα πράγματα!

Καμία κοσμική αναταραχή δεν πρόκειται να ακουστεί στον ουρανό!

Τα πάντα ζουν στην πιο ήπια ανάπαυση!

Ζούμε μια αγγελική ζωή!

Είμαστε, ωστόσο, κατά καιρούς αρκετά χαρούμενοι!

Χορεύουμε και πηδάμε, χοροπηδάμε και τραγουδάμε!

Ο Άγιος Πέτρος στον ουρανό μας κοιτάζει!


Ο Άγιος Ιωάννης στραγγίζει το αίμα του μικρού αρνιού!

Ο Ηρώδης, ο χασάπης το ψάχνει!

Οδηγούμε ένα υπομονετικό, αθώο, υπομονετικό, αξιαγάπητο αρνάκι στο θάνατό του!

Ο Άγιος Λουκάς σφάζει το βόδι χωρίς να το σκεφτεί ή να το σκεφτεί!

Το κρασί δεν κοστίζει δεκάρα στα κελάρια του ουρανού!

Οι άγγελοι, ψήνουν το ψωμί!


Νόστιμα βότανα κάθε είδους φυτρώνουν στους κήπους του ουρανού, καλά σπαράγγια,

φασόλια και ό,τι επιθυμούμε, ολόκληρα πιάτα είναι έτοιμα για μας.

Καλά μήλα, καλά αχλάδια και καλά σταφύλια!

Οι κηπουροί, σας αφήνουν να έχετε τα πάντα!

Θέλεις ζαρκάδι ή λαγό;

Στη μέση του δρόμου μας έρχονται τρέχοντας!


Εάν, κατά τύχη, προκύψει μια ημέρα νηστείας,

όλα τα ψάρια θα κολυμπήσουν αμέσως προς το μέρος μας με χαρά,

Ο Άγιος Πέτρος τρέχει ήδη με το δίχτυ του...

με το δόλωμα στην ουράνια λίμνη!

Η Αγία Μάρθα πρέπει να είναι η μαγείρισσα!


Καμία μουσική στη γη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας.

Έντεκα χιλιάδες παρθένες είναι αρκετά τολμηρές για να χορέψουν!

Ακόμα και η ίδια η Αγία Ούρσουλα γελάει με το θέαμα.

Καμία μουσική στη γη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας.

Η Σεσίλια και οι συγγενείς της είναι εξαιρετικοί μουσικοί της αυλής!

Οι αγγελικές φωνές ενθουσιάζουν τις αισθήσεις!

Έτσι ώστε τα πάντα για χαρά ξυπνούν.


Η 4η Συμφωνία του Μάλερ τελειώνει με σιωπή και χειροκρότημα. - Δεν μπορούμε πλέον να αναρωτιόμαστε ότι όλα είναι όπως είναι. Όλοι έχουμε κάνει λάθος! Είμαστε οι υποκριτές! Εξαγνισμός, επαν-καθαρισμός, θεραπεία, θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια προηγούμενη κατάσταση, ποιον διακόπτη να γυρίσουμε; Ανθρωπογενές κάρμα, ενοχή, συγχώρεση, λήθη; - Αυτά πρέπει να είναι απλώς φράσεις.

Ο Μάλερ φτάνει βαθιά στις καρδιές μας πριν από 120 χρόνια. Μας δείχνει όλες τις πλευρές: την ομορφιά και τη φρίκη. Με το κουδούνισμα των κουδουνιών, την ταλάντωση των τυμπάνων και το χτύπημα των κυμβάλων, τα αφήνει όλα να χορέψουν πάνω μας... Η συμφωνία αρχίζει ξανά.

Μουσικές προτάσεις:

Μάλερ, Συμφωνίες Μάλερ 1-4

CD Claudio Abbado, Συμφωνία αριθ. 4 του Μάλερ


Πληροφορίες για το άρθρο

Ημερομηνία: 15 Ιανουαρίου 2023

Συγγραφέας: Δρ: Hermann Achenbach (Γερμανία)

https://logon.media/logon_article/i-am-lost-to-the-world-gustav-mahlers-4th-symphony-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: