Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Γράμμα του Alfred Percy Sinnett σχετικά με την εκλογή της Annie Besant ως προέδρου


Γράμμα του Alfred Percy Sinnett σχετικά με την εκλογή της Annie Besant ως προέδρου

21 Φεβρουαρίου 1907

Προς τον Γενικό Γραμματέα του Βρετανικού Τμήματος

ΑΓΑΠΗΤΉ ΚΥΡΊΑ,

Σύμφωνα με τον Κανόνα 27 των Κανόνων και Κανονισμών για τη διαχείριση της Θεοσοφικής Εταιρείας, αποδέχθηκα τις ευθύνες που μου αναλογούν από το θάνατο του εκλιπόντος θλιβερού Προέδρου μας, Συνταγματάρχη Όλκοτ. Θα ασκήσω, σύμφωνα με τον εν λόγω κανόνα, "τα καθήκοντα του Προέδρου μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχος", και υπό τις περιστάσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση μέχρι να καθοριστεί η διαδοχή. Αν ο διορισμός της κας Besant από τον συνταγματάρχη Olcott είχε γίνει απλώς με δική του ευθύνη, χωρίς καμία εξήγηση των κινήτρων από τα οποία υπαγορεύτηκε, το Τμήμα θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μεγάλη απώλεια χρόνου στην ψηφοφορία επί του θέματος που του υποβλήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Όμως, έχουν δημοσιευθεί έγγραφα που περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Συνταγματάρχης Όλκοτ πίστευε ότι τον είχαν επισκεφθεί οι μεγάλοι Διδάσκαλοι της Σοφίας, οι οποίοι, σύμφωνα με την πεποίθηση που πολλοί από εμάς διατηρούν με σεβασμό, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ευημερία της Θεοσοφικής Εταιρείας και παρακινήθηκαν από αυτούς να προβούν στην εν λόγω υποψηφιότητα.

Όπως θα γνωρίζετε καλά, ο χαρακτήρας αυτής της εκδήλωσης αποτελεί αντικείμενο ευρέως αντικρουόμενων επικρίσεων.  Η δημοσίευση των αφηγήσεων που εξέδωσε ο συνταγματάρχης Όλκοτ για το σκοπό αυτό, δίνει φυσικά αφορμή για εκφράσεις απόψεων από εκείνους που πιστεύουν ότι οι εκδηλώσεις καθορίστηκαν από μια απόκρυφη επιρροή πολύ διαφορετική πράγματι από εκείνη των μεγάλων Διδασκάλων που προαναφέρθηκαν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μου φάνηκε εξαιρετικά ανεπιθύμητο να κληθούν τα μέλη της Θεοσοφικής Εταιρείας σε όλο τον κόσμο να δώσουν την ψήφο τους με βάση μια εκπροσώπηση που θα μπορούσε να τους οδηγήσει να πιστέψουν ότι η παρέμβαση των Διδασκάλων είχε αναγνωριστεί γενικά ως αυθεντική. 

Στο βαθμό που, o CWL ομιλεί επομένως, δεδομένου ότι κανένας κανόνας δεν καθορίζει την περίοδο κατά την οποία η Εταιρεία στο σύνολό της πρέπει να ερωτηθεί αν θα επικυρώσει τον διορισμό νέου Προέδρου, θεώρησα ότι έχω το δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 20, το οποίο με εξουσιοδοτεί υπό την ενεργό μου ιδιότητα με "διακριτική ευχέρεια σε όλα τα θέματα που δεν προβλέπονται ρητά στους παρόντες κανόνες", να ορίσω μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της εκλογής που θα δώσει χρόνο για τη γενική κυκλοφορία όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαντράς, και όρισα τον Μάιο ως τον μήνα κατά τον οποίο τα διάφορα Τμήματα θα πραγματοποιήσουν την εκλογή. Καμία εκλογή πριν από την 1η Μαΐου δεν θα αναγνωριστεί από εμένα ως έγκυρη, ούτε θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν αργότερα από τον Μάιο, όταν θα είναι καθήκον μου να διερευνήσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Καθώς φαίνεται επιθυμητό οι ψηφοφορίες σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό να γίνονται με παρόμοιους όρους, θα σας διαβιβάσω πολύ σύντομα το έντυπο που θεωρώ επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί,

Με εκτίμηση,

(Υπογραφή) A. P. SINNETT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: