Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η διάνοια και η καθαρότητα της καρδιάς



Η διάνοια και η καθαρότητα της καρδιάς

Η διάνοια είναι ένα πολύ σημαντικό γνωστικό εργαλείο μέσα από τον οποίο ο άνθρωπος προσπαθεί να εξηγήσει τον κόσμο αλλά και αυτόν τον ίδιο.

Στην Πνευματική Επιστήμη η διάνοια δεν είναι το πρωτεύον και απαραίτητο στοιχείο ανάπτυξης του νέο ανεγειρόμενου πνευματικού ανθρώπου αλλά η καθαρότητα της καρδιάς, γιατί μόνο μέσα από αυτήν την καθαρότητα θα μπορέσει ο Συμπαντικός Νους να εμφυσήσει μέσα του όχι μόνον την πνοή της πραγματικής Ζωής αλλά και όλη αυτήν την απαραίτητη αποκαλυπτική γνώση μέσα από ένα καθ ολοκληρίαν εξαγνισμένο Ιερό της Κεφαλής.
Για αυτό και θα πρέπει να βάλουμε μια διαχωριστική γραμμή όσον αφορά την ερμηνεία της επιστήμης και την φιλοσοφία με αυτό που ονομάζουμε Θεοσοφεία.

Το Πνεύμα με τον πιο απλούστερο τρόπο αν το επιθυμούσε θα μπορούσε να εγχειρήσει μέσα μας και να μας ολοκληρώσει νοητικά μέσα στα πιο απίστευτα ύψη που θα μπορούσε ποτέ άνθρωπος να φανταστεί ποτέ.
Περιττό να σας πω πως αν αυτό συνέβαινε ο άνθρωπος θα καταστρεφόταν, θα αυτοκαταστρεφόταν μέσα σε μερικές βδομάδες.

Επίσης αυτή η θεμελιώδης ελευθερία μέσα στην οποία ζούμε και η οποία μας ωθεί σε μια αποδοχή της αποστολής μας ή σε μια άρνηση αυτής δεν θα μπορούσε να υποδαυλιστεί από το Πνεύμα κατά κανένα τρόπο γιατί Αυτό δεν επιθυμεί τον βιασμό μας κατά κανένα τρόπο παρά την συνειδητή επιλογή μας προς Αυτό μέσα από μια ψυχική ζωή πλούσια σε εμπειρία.
Ζούμε μέσα σε ένα έκπτωτο πεδίο ζωής το οποίο σύμφωνα με τον νόμο της αντιστοιχίας συν επάγει και μια μορφική ανακολουθία, ένα έκπτωτο υλικό σώμα.

Μπορούμε και είναι απολύτως φυσικό να θέλουμε να το εξηγήσουμε, να το ερμηνεύσουμε, να το αναλύσουμε και σε ένα επόμενο σημείο να μας διακατέχει η ψευδής αίσθηση πως μπορούμε να μιμηθούμε τον Δημιουργό του σύμπαντος.

Αυτή η παραβατική λειτουργία όταν θα συμβεί σε ένα τελικό στάδιο θα σημάνει και άλλη μια πτώση και καταστροφή στην ίδια την πηγή της ζωής του ανθρώπου και του κόσμου του.
Κλείνοντας θα ήθελα να πως με απλότητα λόγου πως η επιστήμη ή κάθε γνωστικό εργαλείο σαν και αυτή δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από τα δεσμά μας δεν μπορεί να γκρεμίσει ούτε να ανοικοδομήσει τίποτα ουσιαστικό μέσα μας.

Μπορεί βέβαια να βοηθήσει την επιλογή μας στο να ακολουθήσουμε τον δρόμο του Φωτός και της Αγάπης.
Αλλά όταν αυτό θα συμβεί μια πλήρη παραίτηση θα πρέπει να συμβεί.
Κάθε δεσμός και αξία που αντιπροσωπεύει τον έκπτωτο κόσμο και την υλική πραγματικότητα του ανθρώπου θα πρέπει να αποκοπεί, να ουδετεροποιηθεί, να εξουδετερωθεί εντελώς.

Αυτή είναι μία ένδοξη δομική διεργασία αναγέννησης της αληθινής ψυχής του ανθρώπου που είναι και ο μοναδικός σύνδεσμος με το Πνεύμα.
Και αυτό δεν θα γίνει μέσω του υπερφίαλου Εγώ μας ούτε μέσα από πομπώδεις και δυσνόητες φιλοσοφικές διατριβές και αρρωστημένες φαντασιώσεις αλλά από έναν δρόμο αυτό θυσίας του κατώτερου για το ανώτερου, του ενός για τους πολλούς.

Αυτή η ένδοξη πορεία αυτό ''Το μεγαλειώδες Μυστήριο του Γολγοθά'' όπως και ο Στάινερ το χαρακτηρίζει είναι ένας μακρύς σταυρικός δρόμος μέσα από τον οποίο ο φυσικός θάνατος υπέρ νικιέται και η εικόνα του Αληθινού Ανθρώπου εγείρεται ξανά μέσα στον ''Οίκο των Αναγεννημένων Ψυχών'' τον ''Οίκο του Αγίου Πνεύματος''.
Αυτή η Κιβωτός της Σωτηρίας ήδη κατασκευάζεται και οι προσκλήσεις για τον Γάμο αποστέλνονται μέρα παρά μέρα.
Αυτό είναι και το σημείο του Υιού του Ανθρώπου μέσα μας, ένα φωτεινό πύρινο στέμμα αγάπης που κοσμεί την αληθινή μας Ουσία και αυτό το σημείο στο μέτωπό μας θα είναι που θα μας ξεχωρίσει από το πλήθος κατά την διάρκεια της πρώτης αλλά και της δεύτερης και τελικής κρίσης.

Η Αδελφότητα της Ζωής σας καλεί συνεχόμενα από την πρώτη μέρα δημιουργίας αυτού του πρόσκαιρου κόσμου, ακούτε το κάλεσμά της;
Πια θα είναι η απόκρισή σας σε αυτό;

Όλα αυτά τα επείγοντα γεγονότα θα μας κεντρίσουν ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια γιατί όλες αυτές οι συμπαντικές αλλαγές προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και μας καλούν σε αλλαγή.
Έφτασε η Ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: