Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πνευματικά Τραγούδια: για την Ανάσταση του Φοίνικα του Μιχαήλ Μάγιερ


Ο Φοίνικας στο Έργο του Μιχαήλ Μάγιερ και στην Αλχημική Λογοτεχνία

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έργο του Michael Maier (1568-1622) που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν το Cantilenae intellectuales de Phoenice redivivo (Rostock, 1622), του οποίου ο L. Le Mascrier επρόκειτο να δώσει μια χρήσιμη μετάφραση, η οποία όμως δεν χαρακτηρίζεται πάντοτε από την ακρίβεια και την πιστότητα για την οποία υπερηφανευόταν ο ίδιος 2. Η μορφή του Φοίνικα στοίχειωσε πράγματι τους στοχασμούς του μουσικού αλχημιστή και επανέρχεται ως κύριο μοτίβο σε όλα σχεδόν τα έργα του . Παραδόξως, ωστόσο, ο Μάιερ δεν αναφέρθηκε καν στο μυθικό πουλί στο πρώτο του βιβλίο, το Arcana arcanissima (s.l.n.d. [Franc fort, 1614] ), όπου προχωρά σε μια συστηματική αλχημική ερμηνεία της Αιγυπτιακής και της Ελληνικής μυθολογίας, την τελευταία από τις οποίες πίστευε ότι προερχόταν από την πρώτη 3. Στο έργο του Jocusseverus (Φρανκφούρτη, 1617), στο οποίο αναφέρεται συνήθως με τον τίτλο Noctua, ο Maier ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το πουλί φοίνικας (βλ. Εικ. 1). Ο πλήρης τίτλος υποδηλώνει το ύφος του έργου: "Το Σοβαρό Παιχνίδι, δηλαδή το δίκαιο δικαστήριο με το οποίο, υπό τη διαιτησία του Φοίνικα, μετά από διάφορες διαφωνίες και καυγάδες των πουλιών που τον παρενοχλούσαν, η Κουκουβάγια ανακηρύσσεται βασίλισσα των πουλιών και, λόγω της εξέχουσας σοφίας της, αναγνωρίζεται ότι είναι αφιερωμένη στην Παλλάδα. Πρόκειται λοιπόν για μια υπεράσπιση και επεξήγηση της αλχημείας με τη μορφή ενός είδους μύθου, οι πρωταγωνιστές του οποίου παρουσιάζονται με τον ακόλουθο τρόπο:

"Σε ένα δάσος που ήταν αξιοσημείωτο για τους βράχους του και ξεχώριζε για τις τσουκνίδες του, πουλιά διαφόρων ειδών είχαν περιπλανηθεί μαζί. Αφού συνάντησαν την κουκουβάγια, ξεκίνησαν, σε ένα σμήνος, να της επιτεθούν, να την κλωτσήσουν, να την πληγώσουν με τα ράμφη και τα νύχια τους και να την κατασπαράξουν με κάθε δυνατό τρόπο. Όμως το τελευταίο, καθοδηγούμενο από ένα φυσικό ένστικτο, συσπειρώνοντας τον εαυτό του σε μια μπάλα για να μην εκτεθεί σε πληγές, αντιστάθηκε στις πολεμικές επιθέσεις των εχθρών του μέχρι που ο Φοίνικας, ένα πουλί της Αραβίας, συνοδευόμενο από το Γεράκι (Accipiter), πέταξε από εκεί. Καθώς αυτός ο Φοίνικας είδε την πολυάριθμη και μεγάλη βία και τις απειλές που ασκούσαν τα πουλιά εναντίον της μοναχικής και εγκαταλελειμμένης Κουκουβάγιας, δεν άφησε να κακοποιηθεί το φτωχό κορίτσι, αλλά προσφέρθηκε αυθόρμητα ως διαιτητής του καυγά. Πάνω απ' όλα, το Γεράκι, όταν συνειδητοποίησε ότι λόγω μιας φυσικής συγγένειας ήταν φίλος της Κουκουβάγιας, τους παρότρυνε όλους να απαρνηθούν την ανοιχτή βία και να συμφωνήσουν να συμμορφωθούν με την πολύ δίκαιη κρίση του Φοίνικα. Και οι δύο πλευρές, οι κατηγορούμενοι και οι κατήγοροι, συμφώνησαν για τον διαιτητή, και προκειμένου η απόφαση να πάρει νομική μορφή, δημιουργήθηκε ένα υπέροχο Δικαστήριο για να κρίνει ο Φοίνικας, και το Γεράκι επιτράπηκε να είναι ο δικηγόρος της Κουκουβάγιας" (σελ. 13-14).

Στη συνέχεια, κάθε πουλί θα διατυπώσει, με τη μορφή ποιήματος, τα παράπονά του, στο οποίο το Γεράκι και ο Φοίνικας θα απαντήσουν, σε μορφή στίχων. Όπως εξηγεί ο Maier στον πρόλογο προς τον αναγνώστη, "η Κουκουβάγια δεν είναι κουκουβάγια, αλλά για να μιλήσουμε για τα πράγματα αυτού του κόσμου η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών: η Χημεία, η οποία καθημερινά τίθεται υπό κατηγορία από διάφορα είδη ανθρώπων: Πρώτον, από ανόητους, ανόητους, αδαείς και αμόρφωτους ανθρώπους, οι οποίοι περιγράφονται ως κοράκια, γλαρόνια, καρακάξες, κοράκια, χήνες, χελιδόνια, δεύτερον, από μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι αγνοούν την αλήθεια του θέματος, οι οποίοι ονομάζονται αηδόνια, παπαγάλοι και γερανοί, τρίτον, από τους ανθρώπους που τους τρώει η φιλαργυρία, με λανθασμένη νοημοσύνη, με χοντροκέφαλο, πολύ εύπιστους, ασταθείς και απρόθυμους να ξοδέψουν χρήματα- αυτοί αντιπροσωπεύονται από τον κούκο, την κάσα, τον δρυοκολάπτη και τον ερωδιό. Ονομάζεται Κουκουβάγια (Noctua) επειδή ζει στο σκοτάδι και αποκτάται με πολλή νυχτερινή εργασία" (σελ. 4) 4. 

Όσο για τον Φοίνικα, που είναι "σίγουρα το πιο δίκαιο και το πιο πλούσιο από τα πουλιά, έχει ανακηρυχθεί κριτής της Κουκουβάγιας με τέτοιο τρόπο που δεν λέει τίποτα από ευγένεια ή μίσος για την τελευταία" (σελ. 5). Και ο Maier παρατηρεί στη συνέχεια: "Το αν ο Φοίνικας έζησε ποτέ, όντας όπως απεικονίζεται, ή με κάποιον άλλο τρόπο, το αφήνω στον καθένα να το διαπιστώσει. Αναφέρω εδώ σύμφωνα με τον Τάκιτο τι πίστευαν στην αρχαιότητα γι' αυτό το πουλί. Στο βιβλίο VI των "Annals" του γράφει: Το έτος 787 από την ίδρυση της Ρώμης, επί προξένου του Paulus Fabius και του L. Vitellius, μετά από έναν μακρύ κύκλο αιώνων, το πτηνό Φοίνικας ήρθε στην Αίγυπτο και παρείχε στους πιο μορφωμένους από τους ντόπιους και τους Έλληνες υλικό για πολλές συζητήσεις σχετικά με αυτό το θαύμα. Αξίζει να αναφέρουμε τα γεγονότα για τα οποία υπάρχει συμφωνία, καθώς και αρκετά άλλα που είναι αμφίβολα αλλά αξίζει να γίνουν γνωστά. Όσοι έχουν περιγράψει τη μορφή του συμφωνούν ότι αυτό το ζώο που είναι αφιερωμένο στον Ήλιο διαφέρει από τα άλλα πτηνά τόσο στο κεφάλι του όσο και στην ιδιαιτερότητα του φτερώματός του. Όσον αφορά τον αριθμό των ετών, οι παραδόσεις ποικίλλουν: η πιο συνηθισμένη είναι πεντακόσια χρόνια, ορισμένοι παραδέχονται ένα διάστημα χιλίων τετρακοσίων εξήντα ενός ετών. Τα προηγούμενα πτηνά χρονολογούνται πρώτα από τη βασιλεία του Σέσωστη, έπειτα από εκείνη του Άμαση, έπειτα από εκείνη του Πτολεμαίου Γ' της Μακεδονίας, και κάθε φορά λέγεται ότι ο Φοίνικας πετούσε προς την πόλη που ονομάζεται Ηλιούπολη, εν μέσω μιας πομπής άλλων πτηνών που προσελκύονταν από την καινοτομία της μορφής του. Αλλά τέτοιες αρχαιότητες είναι γεμάτες σκοτάδι. Μεταξύ του Πτολεμαίου και του Τιβέριου πέρασαν λιγότερα από διακόσια πενήντα χρόνια.

Γι' αυτό κάποιοι πίστευαν ότι αυτός ο φοίνικας ήταν ψεύτικος, ότι δεν προερχόταν από τη γη των Αράβων και ότι δεν αναπαρήγαγε κανένα από τα γνωρίσματα που αναφέρει η αρχαία ιστορία, ότι δηλαδή, όταν τελειώνουν τα χρόνια του, όταν πλησιάζει ο θάνατός του, χτίζει τη φωλιά του στη γη του και διασπείρει τη γενεσιουργό του αρχή, από την οποία γεννιούνται τα μικρά του. Όταν μεγαλώσει, η πρώτη φροντίδα του τελευταίου είναι να ταφεί ο πατέρας του, και αυτό δεν το κάνει τυχαία, αλλά φορτώνεται με μύρο, το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει σε ένα μακρύ ταξίδι, όταν είναι αρκετά δυνατό για το βάρος και το ταξίδι, αφαιρεί το πτώμα του πατέρα του, το μεταφέρει και το καίει στο βωμό του Ήλιου. Αυτά τα πράγματα είναι αβέβαια και ο μύθος έχει προσθέσει πολλά σε αυτά. Όμως το ότι αυτό το πουλί εμφανίζεται μερικές φορές στην Αίγυπτο είναι στην πραγματικότητα αδιαμφισβήτητο. Αυτό αναφέρει ο Τάκιτος. "Αυτό συμφωνεί με όσα αναφέρει ο Όρους Απόλλων (5) οι περιγραφές του Niliac στα Ιερογλυφικά του, όπου γράφει ότι το πτηνό Φοίνικας, μετά το πεντακόσιο έτος του, αφού τότε ο θάνατός του είναι κοντά, επιστρέφει στην Αίγυπτο, και αν έρθει νωρίτερα πριν από το τέλος του, οι Αιγύπτιοι το φροντίζουν μυστηριακά, και όλα όσα παραχωρούν στα άλλα ιερά ζώα, όλα αυτά οφείλονται επίσης στον Φοίνικα. Ο Φοίνικας πράγματι χαίρεται υπερβολικά με τον Ήλιο, ειδικά στην Αίγυπτο, καθώς εκεί είναι πολύ φλογερός. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι λέει ότι ο Φοίνικας φροντίζεται μυστηριακά από τους Αιγυπτίους και ότι ένας Φοίνικας συγκεντρώνει μέσα του τους χαρακτήρες όλων των ιερογλυφικών ζώων, αφού θεσπίστηκαν εξαιτίας του, εφόσον είναι αφιερωμένος στον Ήλιο" (σελ. 5-8).

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι η εκδοχή του Maier για το κείμενο του Ωραπόλλωνα είναι ανακριβής, αφού στην πραγματικότητα γράφει ότι ο φοίνικας "αφού καταβάλει τον φόρο τιμής που οφείλει στη φύση κατά την άφιξή του στην Αίγυπτο, θάβεται εκεί σύμφωνα με τις τελετές, και όλες τις τελετές που οι Αιγύπτιοι τελούν σε σχέση με τα άλλα ιερά ζώα, πρέπει να τις τελούν και για τον φοίνικα. Διότι λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι απολαμβάνουν τις ευλογίες του ήλιου περισσότερο από όλους τους άλλους ανθρώπους. 6

Μετάφραση του πρώτου μέρους του βιβλίου από τον G.J.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια: