Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Αποδόμηση του Γκουρτζίεφ από τον Tobias Churton - σχετικά με την Blavatsky


Τρελός για το κορίτσι

Ή πώς να πάω στην Τιφλίδα βιαστικά

Η Θεοσοφική Εταιρεία μπορεί να μην είχε υπάρξει ποτέ αν ο παππούς της Έλενας από τη μητέρα της, ο πρίγκιπας Pavel Dolgorukov (πέθανε το 1838), δεν είχε στην κατοχή του εκατοντάδες βιβλία και χειρόγραφα για την αλχημεία, μαγεία, τον τεκτονισμό και τον ροδοσταυρισμό. Μετά τον θάνατο της Έλενα το 1842, η Έλενα Πετρόβνα εντάχθηκε στο σπίτι της γιαγιάς της και απέκτησε απεριόριστη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του αείμνηστου πρίγκιπα. Σύμφωνα με το K. Paul Johnson στο The Masters Revealed, η απορρόφηση στη βιβλιοθήκη έφερε την Έλενα στην ιδέα των " Unknown Superiors " που ήταν γνώριμα στην " Strict Observance" Ναϊτών και του νεο-Ροδοσταυρικού Τεκτονισμού. Η νεαρή Έλενα βίωσε άμεσα την αντίληψή της για τους "Διδασκάλους". 9 Το 1847, η δεκαεξάχρονη Έλενα Πετρόβνα μετακόμισε με την οικογένειά της στο Τιφλίδα όταν ο παππούς της, ο Αντρέι, έγινε μέλος του Συμβουλίου της Μυστικής Διακυβέρνησης για την περιοχή της Υπερκαυκασίας. Εκεί, ο κάτοικος της Τιφλίδας πρίγκιπας Aleksandr Golitsyn, μασόνος, μάγος και μάντης, επισκέφθηκε τους παππούδες της Έλενας, εντυπωσιάζοντας πολύ τη νεαρή Ελένη. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της Madame Ermolov, συζύγου του κυβερνήτη της Τιφλίδας, ένα τέτοιο πάθος είχε αναφλεγεί μέσα από τις μακρές συνομιλίες τους, ώστε το ζευγάρι το έσκασε, μια περιπέτεια που οδήγησε την οικογένεια της Ελένης να συγχωρέσει τον βιαστικό γάμο της εγγονής του στρατηγού Fedeev με τον αρκετά μεγαλύτερό  Nikifor Vladimirovich Blavatsky, υποδιοικητή του Ερεβάν της Αρμενίας, στις 7 Ιουνίου 1849. Ο Ermolov πρότεινε ήταν ο πρίγκιπας Golitsyn που έδωσε στην Έλενα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον Κόπτη μάγο Paolos Metamon, που θεωρείται ο πρώτος "Δάσκαλος" της Μπλαβάτσκυ στον αποκρυφισμό. Στο αυτό το σημείο, η ζωή της Μπλαβάτσκυ γίνεται κάτι σαν προ-αντίλαλος της ζωής της δομής που έδωσε στον εαυτό του ο σημαντικά πιο ταπεινός Γκουρτζίεφ, ή ο ίδιος... ως "alter-ego", στις Συναντήσεις.

Ξεφεύγοντας από το γάμο, η Έλενα πήγε πρώτα στους συγγενείς της στην Τιφλίδα και στη συνέχεια στην Οδησσό, όπου πήρε το Αγγλικό ιστιοφόρο Commodore για το Κερτς, πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε τη Ρωσίδα κόμισσα Kiseleva, με την οποία ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη. Στο Κάιρο το 1851, η Μπλαβάτσκυ γνώρισε τον Αμερικανό συγγραφέα, καλλιτέχνη, μασόνο και αρχαιολόγο Albert Leighton Rawson (1828-1902). 

Γοητευμένος από την αρχαία και εσωτερική θρησκεία, ο Rawson ήταν μέλος αμερικανικών περιθωριακών μασονικών ταγμάτων (95ου βαθμού Rite of Memphis- 32ου βαθμού Scottish Rite- Societas Rosicruciana Americae, μεταξύ άλλων περιθωριακών δογμάτων). Στη μετέπειτα ζωή του ο Rawson θυμήθηκε τις συναντήσεις τους -η Blavatsky και ο ίδιος ήταν μαζί στο Παρίσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1850- λέγοντας ότι το πεπρωμένο της ήταν να απελευθερώσει τον ανθρώπινο νου, ένα έργο όχι δικό της αλλά "αυτού που με έστειλε", μια φράση από το ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη που αποδίδεται στον Ιησού.

Το 1871 η Μπλαβάτσκυ ξεκίνησε μια πνευματιστική, μαγική εταιρεία στο Κάιρο για τη μελέτη των νοητικών φαινομένων, εμπνευσμένη από τον Πάολο Μέταμον, τον οποίο ο Ρόουσον και η Μπλαβάτσκυ συνάντησαν για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1851 και ο Κ. Πολ Τζόνσον υποθέτει ότι είναι η πραγματική ταυτότητα πίσω από τον "Δάσκαλο Σεράπις" της Μπλαβάτσκυ.  

Οι αναγνώστες που είναι εξοικειωμένοι με τις Συναντήσεις θα σημειώσουν φυσικά ότι ο Γκουρτζίεφ κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη με τον Πογκόσιαν, μετά από ένα ταξίδι στην Αρμενία και τη βόρεια Μεσοποταμία, όπου στη συνέχεια παίρνουν ένα Αγγλικό πολεμικό πλοίο (!) για την Αίγυπτο, όπου ο Πογκόσιαν οραματίζεται ένα Αγγλικό πεπρωμένο για τον εαυτό του ως μηχανικός και παίρνει το δρόμο του, και όπου, σε μια ξεχωριστή αναφορά, ο Γκουρτζίεφ θα συναντήσει έναν Ρώσο πρίγκιπα και αρχαιολόγο ενώ εργάζεται ως ξεναγός στο Κάιρο, προσπαθώντας να κατανοήσει τη Μεγάλη Σφίγγα. Πόσο το να ακολουθεί ο Γκουρτζίεφ τα βήματα της Μπλαβάτσκυ ήταν φυσικό και πόσο φανταστικό είναι αδύνατο να εξακριβωθεί.

Η Μπλαβάτσκυ έφυγε από το Κάιρο το 1872, περνώντας από την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Κωνσταντινούπολη πριν εγκατασταθεί για λίγο στην Οδησσό, όπου άνοιξε ένα κατάστημα πώλησης τεχνητών λουλουδιών. Οι αναγνώστες των Συναντήσεων θα σημειώσουν και πάλι τον ισχυρισμό του Γκουρτζίεφ ότι όταν διατηρούσε ένα εργαστήριο στο Ασκαμπάντ, ειδικεύτηκε στην κατασκευή τεχνητών λουλουδιών, μεταξύ άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων. Ο ξάδελφος της Μπλαβάτσκυ, Σεργκέι Βίτε, θυμήθηκε το κολοσσιαίο ταλέντο της να αφομοιώνει οτιδήποτε πολύ γρήγορα και ότι είχε τα πιο τεράστια μπλε μάτια που είχε δει ποτέ στη ζωή του. Και οι δύο δηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν εξίσου και για τον Γκουρτζίεφ, φυσικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: