Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Η δράση προϋπάρχει της σκέψηςΗ δράση προϋπάρχει της σκέψης

Με περισσή χαρά βλέπω την διάθεση πολλών φέισμπουκικών μου φίλων στην δημόσια γραφή φιλοσοφικών, μιας εσωτερικής φύσεως αποφθεγμάτων και διαπιστώσεων.
Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή το φανταστικό όλων αυτών ελπίζω αυτή η διεργασία να μην μένει σε ένα λεκτικό ή αντιγραφικό επίπεδο αλλά να τους δημιουργηθεί μέσα τους ταυτόχρονα και μία διάθεση εμβάθυνσης και βιώματος στην πράξη όλων αυτών έστω και αν ομοιάζουν με κυκλοτερή.

Κατά τα αρχαία χρόνια εσφαλμένα η αληθινή φύση της φιλοσοφίας μας παρουσιάστηκε σαν ένα σύνολο μιας θεωρητικής σκέψης ενώ αυτή ήταν ακριβώς το αντίθετο, ήταν τις πιο πολλές φορές το αποτέλεσμα της δράσης της εμπειρίας, μέσα από τον αγώνα της ζωής των φιλοσόφων.
Πρωτίστως η δράση προϋπάρχει της σκέψης για αυτό και αυτό που στην ουσία παρουσιαζόταν σαν θεώρημα δεν ήταν παρά μια περιγραφή της υπόστασης της ουσίας της σκέψης τους, απόβγαλμα μιας υπερβατικής ανάληψης σε πελώρια πνευματικά ύψη.

Οτιδήποτε άλλο δεν μένει μέσα από τον χρόνο γιατί τα θεωρήματα με την έννοια της μη δυνατής πραγμάτωσης αντιφάσκουν μέσα στην ίδια τους την φύση και για αυτό διαλύονται μέσα από τον χρόνο αυτούσια.
Η σοφή μας Ελληνική παράδοση μας λέει : όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι ή όπου λαλούν πολλοί κοκόρι αργεί να ξημερώσει.

Για αυτό και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό το τι είπε αυτός και το τι είπε εκείνος αλλά όλα αυτά είναι απολύτως ασήμαντα γιατί σημασία έχει το τι θα πείτε εσείς μέσα από την βίωμα της δική σας ζωής και πραγματικότητας.
Η φαντασία είναι θεμιτή αλλά το βίωμα είναι αυτό που οικοδομεί εσωτερικά.

Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που έχουμε διδαχτεί μέσα από την διαμόρφωση ενός στρεβλού εγωιστικού κόσμου μέχρι σε εκείνο το απολύτως απελευθερωτικό, όσον αφορά τον κόσμο της ψυχής, σημείο το οποίο μέσα μας θα δημιουργήσει ένα θεμιτό σωτήριο ρήγμα, αυτή η κρυφή ασυνείδητη θέαση μιας άλλης πραγματικότητας ελπίζω να γιγαντωθεί και μέσα σε σας και να σας κατακλύσει, ώστε στον αμέσως επερχόμενο χρόνο να καταστεί ικανή να σας αλλάξει θεμελιωτικά.
Δημοσίευση σχολίου