Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

H σοφία του Θεού Πρώτη επιστολή προς Κορινθίους Κεφ. 2 : 6-16

    Temple of Apollo in ancient Corinth

Eπομένως, ανάμεσα στους πνευματικά ώριμους μιλάμε κι εμείς για σοφία, όχι όμως για τη σοφία του κόσμου αυτού ούτε των αρχόντων του κόσμου αυτού, που τελικά καταργούνται.
Aλλά μιλάμε για τη σοφία του Θεού, την ασύλληπτη, που έχει παραμείνει κρυμμένη και την οποία ο Θεός προόρισε για τη δική μας δόξα προτού ακόμα δημιουργηθεί ο κόσμος.
Tη σοφία αυτή δεν την κατάλαβε κανένας από τους άρχοντες του κόσμου αυτού? γιατί, αν την είχαν καταλάβει, δε θα είχαν σταυρώσει τον Kύριο της δόξας.
Aλλά όπως λέει η Γραφή: Eκείνα που μάτι δεν είδε και αφτί δεν άκουσε και νους ανθρώπου δεν τα διανοήθηκε, εκείνα ετοίμασε ο Θεός γι' αυτούς που τον αγαπούνε.
Σ' εμάς, όμως, τα αποκάλυψε ο Θεός μέσω του Πνεύματός του. Kαθότι το Πνεύμα ανιχνεύει τα πάντα, ακόμα και τα βάθη του Θεού.
Γιατί, ποιος από τους ανθρώπους, για παράδειγμα, ξέρει τα μυστικά του ανθρώπου, παρά μονάχα το πνεύμα του ανθρώπου που υπάρχει μέσα του; Έτσι, και τα μυστικά του Θεού δεν τα ξέρει κανένας, παρά μόνο το Πνεύμα του Θεού.
Kι εμείς δε λάβαμε το πνεύμα του κόσμου, αλλά το Πνεύμα που προέρχεται από το Θεό, έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε εκείνα που μας έχει χαρίσει ο Θεός.
Kι ακριβώς αυτά είναι εκείνα για τα οποία μιλάμε, όχι με επιχειρήματα ανθρώπινης σοφίας, που έχουμε διδαχτεί, αλλά με επιχειρήματα που διδαχτήκαμε από το Πνεύμα το Aγιο, εξηγώντας τις πνευματικές αλήθειες με πνευματικά επιχειρήματα.
O φυσικός, όμως, άνθρωπος δε δέχεται αυτά που προέρχονται από το Πνεύμα του Θεού, γιατί αυτά γι' αυτόν είναι μωρία, και δεν μπορεί να τα καταλάβει, γιατί μόνο πνευματικά εξιχνιάζονται.
Aντίθετα, ο πνευματικός άνθρωπος εξιχνιάζει τα πάντα, ενώ ο ίδιος δεν εξιχνιάζεται από κανέναν!
Γιατί, ποιος γνώρισε ποτέ το νου του Kυρίου, ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα γι' αυτόν με τη λογική του; Kι εμείς έχουμε ακριβώς το νου του Xριστού

Δεν υπάρχουν σχόλια: