Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τι το Πνεύμα είναι; Γιατί ο δημιουργός δεν έφτιαξε ένα τέλειο κόσμο;



Ακολουθεί η  ομιλία του G.J.P. 
στην σειρά του κύκλου "Εσωτερικός Χριστιανισμός"   
στην Άγκυρα Τετάρτη 16.01.12   
"Τι το Πνεύμα είναι; Γιατί ο δημιουργός δεν έφτιαξε ένα τέλειο κόσμο;"
Η δεύτερη ομιλία μου  
"Αποκωδικοποιώντας το Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής"
δεν θα παρουσιαστεί στο Blog μου αλλά θα περιέχεται στο βιβλίο μου "Σκέψεις"



Θα σας παρακαλούσα σήμερα να ανοίξετε την καρδιά σας περισσότερο μιας και η νόηση, η διανοητική μας ικανότητα φαίνεται σαν σημείο των καιρών να μας ξεγελά, να μας ξεγλιστρά, να μην μας δίνει πλέον την βεβαιότητα του να κατανοήσουμε πλήρως του τι ακούμε επειδή το ανθρώπινο εγώ έχει γιγαντωθεί τόσο πολύ.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας που η βάση του βρίσκεται στο ιερό της λεκάνης, προσπαθεί μανιωδώς να καταπνίξει, να διακωμωδήσει οτιδήποτε αναφέρεται στο Πνεύμα και συνεπώς και σε οτιδήποτε εκφράζεται μέσα από αυτό.
Ένας ακροατής με ρώτησε πριν από μερικές μέρες "τι είναι το Πνεύμα", τι εννοώ με αυτήν την έννοια;

Με ρώτησε για να πάρει μια απάντηση; ελπίζω για να μάθει, για να προβληματιστεί και όχι μάλλον για να εντυπωσιάσει όπως συνήθως γίνετε από ανθρώπους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα ή απλά τα έχουν διαβάσει όλα.

Εγώ πάντως με ειλικρίνεια σας εξομολογούμαι, δεν γνωρίζω το τι το Πνεύμα είναι.
Όμως έχω μια εσωτερική επιθυμία να το γνωρίσω, και αυτό αποκρίνεται μέσα μου, μέσα στην καρδιά μου και στην παρούσα φάση και μέσα στην νόηση μου.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ενεργεί μέσα μου κατά ένα καθοριστικό τρόπο, όχι μόνο μου δίνει ζωή όπως και σε καθετί που αντικρίζουμε γύρω μας, αλλά νιώθω, συνειδητοποιώ, βιώνω και την έναρξη μιας εντελώς νέας πραγματικότητας μέσα μου, και αυτήν την πραγματικότητα θέλω να σας μεταφέρω, στο βαθμό που αυτό μου είναι δυνατόν.

Έτσι για μένα σε αυτήν την παρούσα στιγμή ο δημιουργός μου είναι φορέας μιας όπως θα την ονόμαζα καθαρής ενέργειας γι αυτό και σαν απάντηση στην περασμένη μου ομιλία τόνισα αυτήν του την όψη.

Όπως εξήγησα παλαιότερα πριν από 2000 χρόνια υπήρξε μια διάχυση μιας εντελώς ανώτερης ουσίας και φύσεως δύναμης από το επονομαζόμενο βασίλειο των ουρανών, το πεδίο του Πνεύματος και αυτή η ουσία ενώθηκε με όλους εμάς από την μια συγχωρώντας το προπατορικό μας αμάρτημα και από την άλλη δίνοντας μας την γνώση, την δύναμη, την ώθηση, τις απαιτούμενες άγιες τροφές ώστε να μπορέσουμε και μεις να ενεργήσουμε με την σειρά μας με θετικότητα καθαρότητα και ειλικρίνεια και έτσι να μπορέσουμε με την βοήθεια του δημιουργού να ανακαινιστούμε πλήρως.

Όταν θα γίνουμε αποδέκτες αυτής της ενέργειας θα δούμε ότι η εικόνα του πνεύματος θα αρχίσει να σκιαγραφείται, θα αρχίσει σαν ένα παζλ να συμπληρώνεται γιατί έχει ειπωθεί ότι Μόνον εγώ έχω δει το πρόσωπο του Πατέρα, και αυτός είναι που με απέστειλε ώστε με τον λόγο του να μπορέσω να σας φέρω κοντά του ώστε εκεί που είμαι και εγώ να είστε και εσείς.

Δηλαδή ο εκ πεσμένος άνθρωπος όταν αποφασίσει να βαδίσει τον δρόμο του Κυρίου θα μπορέσει μέσω της δύναμης του Χριστού να γνωρίσει τα μυστήρια του Πνεύματος, απλά και μόνο για τι τότε, θα είναι, θα έχει γίνει, ομοούσιος.

Στα μυστήρια η εισδοχή μέσα στην ατραπό της σωτηρίας, αυτής της θαυμαστής εσωτερικής και εξωτερικής μεταμόρφωσης παρουσιάζεται συχνά σαν το ανέβασμα της σκάλας μέσα σε ένα πολύ υψηλό πύργο και την θέαση που κάθε παράθυρο στο κάθε ένα πάτωμα σου παρέχει.

Έτσι ενώ ανεβαίνουμε αυτά τα επίπεδα και κοιτούμε από το παράθυρο προς τα έξω τότε συνειδητοποιούμε ότι η θέαση μας, η εικόνα μας σε κάθε ένα από αυτά τα παράθυρα αλλάζει, συμπληρώνεται ενώ στην ουσία αυτό που βλέπουμε, το τοπίο, δεν αλλάζει παραμένει το ίδιο, απλά εμείς δεν είχαμε την κατάλληλη θέση ώστε να μπορέσουμε να το δούμε στην ολότητα του.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν με ειλικρίνεια προσεγγίζουμε το Πνεύμα αυτό όχι μόνο καθαρίζει τους οφθαλμούς μας ώστε να βλέπουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι διά κατόπτρου αινιγματωδώς αλλά συγχρόνως αυτή μας η κατανόηση ωθείται από μια ανώτερη ενέργεια - τροφή μέσα από την οποία οικοδομούμε ένα νέο νοητικό σώμα μιας εντελώς νέας φύσης, γιατί μόνον αυτό έχει την δυνατότητα να μας μεταφέρει την σωστή γνώση του τι να πράξουμε και πως.

Συγχρόνως αυτή η θαυμαστή ενέργεια ανανεώνει το Ιερό της καρδιάς μας δημιουργώντας μέσα μας μια πρωτοφανή καθαρότητα συναισθήματος και συγκίνησης.

Τότε μια θαυμαστή ισορροπία επιτυγχάνεται στο Ιερό της Κεφαλής, η νόηση και η σκέψη δηλαδή όπως και αυτό της καρδιάς λειτουργούν αρμονικά εκθρονίζοντας σταδιακά το Εγώ της αυτοσυντήρηση το οποίο βρίσκετε στο Ιερό της λεκάνης και που στην ουσία καθόριζε, χρησιμοποιούσε πριν τα δυο άλλα κέντρα μακιγιάροντας τον πραγματικό του εαυτό γιατί μοναδικός λόγος ύπαρξης του δεν είναι παρά η αυτοσυντήρηση και η εκμετάλλευση σε όλα τα επίπεδα των ανθρώπων και του κόσμου γύρω του.

Αυτές οι θαυμαστές ωθήσεις του Πνεύματος με την σειρά τους καθαρίζουν και το ιερό της λεκάνης και έτσι μέσα από μια ιερότητα αναδημιουργίας βλέπουμε να προβάλει ξανά μια ένδοξη νέα πραγματικότητα ενός εντελώς μεταμορφωμένου Όντως το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις δυνάμεις και ακτινοβολίες που πηγάζουν από τα ανώτερα πεδία δημιουργώντας μέσα μας μια εντελώς νέα Θέληση, Σκέψη και Συναίσθημα.

Και εδώ διακρίνουμε τον σχηματισμό ενός ιερού τρίγωνου, ένα τρίγωνο στο οποίο αρμονικά η κάθε μια του γωνία επεκτεινόμενη προς τα μέσα αγγίζει το κέντρο σε ισορροπία και αυτό το κέντρο δεν είναι άλλο παρά ο Θεϊκός σπινθήρας μέσα μας το πρωταρχικό άτομο του Πνεύματος η κληρονομιά που μας άφησε ο πατέρας μας μέσα στην καρδιά μας μετά την θλιβερή μας πτώση και αυτό το Ρόδο αγαπητοί μου φίλοι δεν είναι άλλο παρά η Αγάπη, μια απρόσωπη Αγάπη που ανακινεί και δίνει ζωή σε οποιονδήποτε άνθρωπο που εσωτερικά  θα την ακολουθήσει.

Τι αποκρίθηκε ο Ιησούς όταν κάποιος τον ρώτησε : Κύριε ακολουθώ πιστά τον νόμο τι άλλο να κάνω ώστε να μπορέσω και εγώ να γίνω συμμέτοχος σε αυτήν την θαυμαστή κληρονομιά που έχει φυλαχτεί για εμάς αυτούς τους έσχατους χρόνους;

Και ο Κύριος όλης της ζωής απήντησε :
Πήγαινε και πούλησε όλα τα υπάρχοντά σου και ακολούθα με.

Προσέξτε αγαπητοί μου φίλοι μην παρεξηγήσετε αυτά τα λόγια ερμηνεύοντας τα κατά γράμμα αν και βαδίζοντας την ατραπό του κυρίου ένας ενδεδειγμένος τρόπος ζωής με ταπεινότητα και πενία είναι καθοριστικός για τον άνθρωπο.
Εδώ ο Ιησούς μας τονίζει ότι όλοι εμείς πρέπει να πάρουμε μια κατεξοχήν σημαντική απόφαση με πλήρη συνείδηση και αυτή μας ωθεί στο να τον ακολουθήσουμε πλήρως κατά ένα πνευματικό τρόπο, σίγουρα όμως αυτός ο δρόμος πρέπει να βρίσκει και έκφραση μέσα από τον βίο μας και την συναναστροφή μας με τους άλλους αδερφούς και αδερφές μας.

Έτσι από την μια είναι φυσιολογικό ότι πρέπει συγχρόνως να υπάρξει μια απόσπαση της συνείδησης μας από τις αξίες και την ουσία της φύσης αυτού του κόσμου της ύλης αλλά όχι κλεισμένοι μέσα σε ένα μοναστήρι ή σε ένα καλά αποκλεισμένο χώρο αλλά μέσα στην ίδια μας την ζωή, μέσα στην κοινωνία γιατί μόνο εκεί η μαθητεία μας μπορεί να βιωθεί ολοκληρωτικά.

Αν δεν έρθουμε σε επαφή καθημερινά με όλα αυτά τα ατελείωτα και αγχωτικά προβλήματα και φασαρία, την κακότητα του κόσμου, την ζήλια και την ματαιοδοξία πως θα μπορούσαμε ποτέ να δοκιμαστούμε να παρακολουθήσουμε την δράση του εγώ μας και έτσι να το κατανοήσουμε, να το αλλάξουμε με θετικότητα και με τη δύναμη του Χριστού.

Στην ουσία ο κόσμος μας όπως τον βιώνουμε είναι ένα απέραντο αλχημικό εργαστήριο όπως είναι και ο άνθρωπος και εδώ βλέπουμε και το πρώτο ερμητικό αξίωμα, όπως επάνω έτσι και κάτω.
Κάθε ένας από εμάς είναι και ένας συν οικοδόμος και αυτό είναι ένα προσωπικό ιερατικό έργο που καλούμαστε όλοι να πράξουμε σε μια δεδομένη στιγμή.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει μα γιατί ο δημιουργός ευθύς εξ αρχής δεν έφτιαξε ένα τέλειο κόσμο?
Και έτσι καλούμαστε όλοι εμείς, φανερά προβληματικά και ατελή Όντα με τρομερό κόπο και σε έναν ατελείωτα μεγάλο χρονικό διάστημα να αναδημιουργήσουμε κατά μια έννοια αυτήν την εικόνα του τέλειου ανθρώπου?

Μα αγαπητοί φίλοι αυτό όπως γνωρίζουμε έπραξε ευθύς εξ αρχής ο δημιουργός μας.
Όμως όπως μας λέγεται ένα μέρος από τις πρωταρχικές οντότητες που στην ουσία δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί διέπραξαν ένα τρομερό σφάλμα ελκύοντας όλες αυτές τις τρομερές δυνάμεις μέσα από τις οποίες εργαζόντουσαν όχι για την δόξα του Πατέρα αλλά για ιδίων όφελος όχι δηλαδή κεντρόφυγα αλλά κεντρομόλα.

Έτσι αυτόματα μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε τα πάντα κομματιάζοντας δομικά αυτές τις πρωταρχικές οντότητες και διαμελίζοντας, αποκόπτοντας τες από την αρχική τους ουσία.

Όμως ο δημιουργός μέσα στην απέραντη αγάπη του και επειδή όλες αυτές οι οντότητες είναι ένα κομμάτι από το Είναι του δεν τις άφησε να χαθούν.
Έπρεπε να φτιάξει ένα κατώτερο κόσμο, ένα κόσμο μιας έκτακτης ανάγκης, μέσα από τον οποίο αυτές οι οντότητες να μπορέσουν ξανά να αναδημιουργηθούν από τα κάτω προς τα πάνω αλλά με την δική τους θέληση και δράση.

Έτσι ο δημιουργός μας από τότε συντηρεί αυτόν τον εξελισσόμενο κόσμο σύμφωνα με ένα αρχετυπικό σχέδιο και τρομερές φυσικές δυνάμεις, φέροντας τον σε εκπλήρωση. Συγχρόνως χορηγεί και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα καταστούσαν δυνατή μια τέτοια ανοικοδόμηση, μεταμόρφωση μέσα από την δύναμη της ουσίας του.

Μην σκεφτείτε ούτε για μια στιγμή ότι ο δημιουργός μας κατά κανένα άλλο τρόπο ή λόγο παρεμβαίνει ή συμμετέχει σε οτιδήποτε ανθρώπινο, αυτό είναι μια εσφαλμένη διαστρέβλωση του ματαιόδοξου εγώ του ανθρώπου που οτιδήποτε κακό συμβαίνει σε αυτόν το αποδίδει σε μια ανώτερη δύναμη.

Έτσι η γνωστή σε εμάς ύλη, το πεδίο ύπαρξης που βιώνουμε, γεννήθηκε φέρνοντας χιλιάδες ζεύγη αντιθέτων μέσα στην ζωή μας ώστε μέσα από αυτές τις αντίθετες και κάποιες φορές συγκρουόμενες δυνάμεις να μπορέσουμε να μάθουμε, να βιώσουμε, να κατανοήσουμε, να επιτευχθεί έτσι ένας κύκλος ωρίμανσης της προσωπικότητας μας ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε, να ψηλαφίσουμε το ανώτερο μέσα μας, αλλά και το ανώτερο έξω από εμάς.

http://soundzgreg.blogspot.gr/ - soundzgreg@gmail.com - Mobile +30 6947198871 (Gregory)

Δεν υπάρχουν σχόλια: