Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ο Πύργος - εξήγηση της κάρτας που σχεδίασε ο William Westcott το 1886


Ο Πύργος - εξήγηση της κάρτας που σχεδίασε ο William Westcott το 1886

Περιγραφή του σκίτσου

Στον Θεϊκό Κόσμο : Ο Πύργος της Βαβέλ

Στον πνευματικό κόσμο : Δεκαέξι

Στον Ουράνιο Κόσμο : Αιγόκερως

Στον επίγειο κόσμο : Ο κατεστραμμένος ναός του Σατανά, ο ανοικοδομημένος ναός του Χριστού- τελετές 254-255

Κεραυνός πλήττει ένα ορθογώνιο κτίριο με τέσσερις ορόφους. Το κτίριο εκρήγνυται, συντρίμμια πέφτουν κάτω. Το τοπίο είναι άγονο, ο ουρανός σκοτεινός. Στις πάνω γωνίες του σκίτσου, το εβραϊκό γράμμα Oin.

Σημασία του σκίτσου

Στο σκίτσο δεν υπάρχει πύργος ή ναός, αλλά ένα ζιγκουράτ.  Τα ζιγκουράτ ήταν εξέχοντα κτίρια στην αρχαία Μεσοποταμία. Το όνομα σημαίνει ανερχόμενο κτίριο. Χτίστηκαν μεταξύ 2200 και 500 π.Χ. σε όλες τις μεγάλες πόλεις του σημερινού Ιράν και Ιράκ. Αυτοί οι αναβαθμισμένοι ναοί είχαν τρία ή επτά επίπεδα. Στον υψηλότερο όροφο τα δωμάτια ήταν διακοσμημένα για τους σημαντικότερους θεούς. Ένα δωμάτιο παρέμενε άδειο και χρησίμευε ως τόπος συνάντησης μεταξύ θεών και ανθρώπων.

Το πιο διάσημο ζιγκουράτ ήταν το Etemenanki στο Bab-ilim. Αυτός ο πύργος είναι γνωστός επειδή αναφέρεται σε μία από τις ιστορίες δημιουργίας της Βίβλου, τον Πύργο της Βαβέλ. Ο Θεός βλέπει ότι οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει την τεχνολογία για να χτίσουν έναν πύργο που φτάνει μέχρι τον ουρανό. Ο Θεός έρχεται στη γη για να τους τιμωρήσει για την υπερηφάνεια τους και καταστρέφει τον πύργο και τον πολιτισμό που έχτισαν. Ο συγγραφέας αυτής της ιστορίας δημιουργίας απορρίπτει τον πολιτισμό και την τεχνολογία ως πηγή ευλογίας. Η επαφή με τον Θεό δεν είναι δυνατή, ούτε μέσω της γνώσης ούτε μέσω της δύναμης.

Ο Πλούτος είναι ο ελληνικός θεός του κάτω κόσμου, αλλά και του πλούτου, της χλιδής και της αφθονίας.  Ο Westcott αναφέρεται στον Πλούτο στην περιγραφή της εικόνας.

Ο κεραυνός καταστρέφει το ζιγκουράτ, ένα εξωτερικό σημάδι επιτυχίας.

Ο Westcott αναφέρεται στις σελίδες 254 και 255 του βιβλίου Rituel de la Haute Magie, γραμμένο από τον Eliphas levi. Αυτές οι σελίδες περιγράφουν την κάρτα ταρώ το Αστέρι, αλλά ο Levi αναφέρεται στον Πύργο ως : ο κατεστραμμένος ναός του Σατανά. Ο Λεβί απορρίπτει τον Σατανά και προσθέτει ότι ο ίδιος : "ο μεγάλος μύστης", είδε τον Σατανά να πέφτει από τον ουρανό σαν αστραπή".

Westcott's The Isiac Tablet : κάρτα ταρώ ο οίκος του Πλούτου, Βαβέλ λέξεις-κλειδιά : Oin. Η αστραπή, αποτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: