Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Στην Καρδιά του Ροδόσταυρου βρίσκεται μια Πύλη

 


Στην Καρδιά του Ροδόσταυρου βρίσκεται μια Πύλη.


Το τριαντάφυλλο (Ρόδο) είναι το σύμβολο του κέντρου δύναμης.

της πρωταρχικής ψυχής στην καρδιά του ανθρώπου.

Είναι το κλειδί που κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του.


Η ΠΎΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΤΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΎ

Όποιος επιθυμεί να ακολουθήσει ένα πνευματικό μονοπάτι και λαχταρά την αλήθεια εσωτερικά, αργά ή γρήγορα θα συναντήσει το σύμβολο του Ροδόσταυρου. Σε αυτό το σύμβολο κρύβεται μια πόρτα που ανοίγει το δρόμο προς τη Μύηση - προς το Φως, τη Φώτιση, την Αλήθεια, την Αθανασία και την Αιωνιότητα.

Στο βιβλίο "Chymische Hochzeit Christiani Rosreutz" του Johann Valentin Andreae, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1616, αναφέρεται η ιστορία ενός άνδρα που προσκαλείται σε έναν "αλχημικό" Βασιλικό Γάμο.  Πίσω από τα αινιγματικά επεισόδια αυτού του μυθιστορήματος κρύβεται, στην πραγματικότητα, η κωδικοποιημένη περιγραφή της Χριστιανικής πορείας μύησης από την πρώτη κλήση μέχρι την ανάσταση του αθάνατου ανθρώπου.

CHRISTIAN ROSENKREUZ 

Ο Christian Rosenkreuz είναι το πρότυπο ενός ανθρώπου που βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι. Ο αλχημικός βασιλικός γάμος είναι στην πραγματικότητα ο δικός του πνευματικός γάμος. Είναι η νεογέννητη ψυχή του, που καθαρίζεται από πολλές δοκιμασίες, παντρεύεται με το Πνεύμα του Χριστού για να γίνει ένας νέος, αθάνατος άνθρωπος με άφθαρτο σώμα. Το όνομα "Χριστιανός Ροδόσταυρος" είναι συμβολικό. Το "Χριστιανικό" παραπέμπει στο παγκόσμιο Πνεύμα του Χριστού μέσω του οποίου γίνεται δυνατή η ανάσταση. Και το " Ροδόσταυρος " δείχνει τη μέθοδο γι' αυτό.

Ο ΣΤΑΥΡΌΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΌΔΟ

Ο Σταυρός ως σύμβολο είναι πολύ παλαιότερος από 2000 χρόνια. Είναι ένα από τα αρχέγονα σύμβολα της ανθρωπότητας. Η οριζόντια ράβδος αντιπροσωπεύει τον κόσμο της ύλης και της θνητότητας στον οποίο ζούμε. Η κάθετη ράβδος συμβολίζει το Πνεύμα του Θεού, το Φως που λάμπει σε αυτόν τον κόσμο για να λυτρώσει αυτό που στην πραγματικότητα είναι αθάνατο από τη μέγγενη της ύλης. Όταν ο άνθρωπος ανοίγει την καρδιά του στο Φως της Αλήθειας, εκεί οι οριζόντιες και οι κάθετες δοκοί μπορούν να συναντηθούν. Στο σημείο τομής τους, ένα Ρόδο ανθίζει από την αθάνατη πνευματική σπίθα που κάθε άνθρωπος κατέχει ως κλειδί. Αυτό το Ρόδο είναι το κέντρο δύναμης της ανθισμένης θεϊκής ψυχής, η οποία ξεκινά το δρόμο προς τον νυμφίο της, το πνεύμα.

Κάθε άνθρωπος φέρει το κλειδί της αλήθειας μέσα του! Η Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδόσταυρου βαδίζει ένα πνευματικό μονοπάτι με τους μαθητές της μέσα στη ζωή, προκειμένου να ανακαλύψουν αυτό το κλειδί, να το εφαρμόσουν και έτσι να ανοίξουν τελικά την πόρτα της μύησης.

Η ΠΌΡΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΌΣ

Το θεϊκό φως λάμπει μέσα στο σκοτάδι του υλικού κόσμου για να φωτίσει τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Αποκαλύπτεται σε επτά ακτίνες, όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η πρώτη εμπειρία ενός ανθρώπου που αναζητά και έχει ανοίξει με το κλειδί στην καρδιά του την πόρτα της Αλήθειας, έχοντας ανοίξει μια μικρή ρωγμή, σημαίνει πως : Ένα νέο φως γίνεται αποτελεσματικό μέσα στην συνείδησή του. Και τι βλέπει τότε; 

Ο Χριστιανός Ροδόσταυρος βιώνει αυτή την κατάσταση στην αρχή της πορείας του προς τον χυμικό γάμο σε ένα όνειρο. Σε αυτό βρίσκεται μαζί με άλλους ανθρώπους σε ένα βαθύ, σκοτεινό θάλαμο όπου κανείς δεν μπορεί να δει τίποτα.

Ξαφνικά το καπάκι του θαλάμου απομακρύνεται και το φως πέφτει μέσα. Όλη η μιζέρια του αγώνα για επιβίωση στον πυθμένα του φρεατίου αποκαλύπτεται τώρα.

Στη συνέχεια, ένα σχοινί κατεβαίνει από ψηλά και κάποιοι καταφέρνουν να κρατηθούν από αυτό και να τραβηχτούν προς τα πάνω. 

Επτά φορές ένα σχοινί κατεβαίνει και τραβιέται ξανά προς τα πάνω. Ο Christian Rosenkreuz διασώζεται επίσης από ένα από τα σχοινιά. Έχοντας μόλις φτάσει στην κορυφή, βοηθάει ο ίδιος να βγάλουν τους άλλους από το σκοτεινό φρεάτιο στο φως.




ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΚΤΙΝΕΣ 

Τα επτά σχοινιά είναι οι επτά ακτίνες του θεϊκού φωτός που λάμπουν στη θνητή φύση για να φωτίσουν τη συνείδηση του ανθρώπου και να λυτρώσουν το αιώνιο μέσα στον άνθρωπο από τη θνητότητα. Κάθε μία από τις επτά ακτίνες επιδρά σε έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Δηλαδή, κάθε ανθρώπινο ον είναι στην αρχή ιδιαίτερα δεκτικό σε μία από τις επτά όψεις του θεϊκού φωτός και μπορεί να αγγιχτεί από αυτό. 

Αλλά το άγγιγμα πρέπει να ακολουθείται από δράση! Το σχοινί του φωτός πρέπει να πιαστεί και να μην αφεθεί ξανά, ώστε η συνείδηση να μπορέσει να βγει από το σκοτάδι της δουλείας στην ύλη.

ΦΩΤΕΙΝΉ ΕΜΠΕΙΡΊΑ 

Αυτό το όνειρο είναι μια παραβολή. Όποιος έχει βιώσει το φως μέσα του, δεν θα το αφήσει να φύγει από το βαθύτερο εσωτερικό του και θα συνεχίσει στο μονοπάτι. Όπως και ο Christian Rosenkreuz, θα βιώσει ότι χρειάζεται συντρόφους γι' αυτό - άλλους ανθρώπους που, όπως κι αυτός, βρίσκονται στο δρόμο για τον χυμικό γάμο και χρειάζονται τη βοήθειά του, όπως ακριβώς δόθηκε βοήθεια στον ίδιο.

Η Π'ΥΛΗ ΤΗΣ ΦΏΤΙΣΗΣ

Η επιθυμία κάθε ατόμου που ακολουθεί ένα πνευματικό μονοπάτι είναι να αποκτήσει μια φωτισμένη συνείδηση.  Αλλά ποιος μπορεί να πει για τον εαυτό του: "Είμαι φωτισμένος"; Ποιος είναι το "εγώ" και ποιος ή τι μπορεί πραγματικά να γίνει φωτισμένο;

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο πρώτα μέσω των αισθητηρίων οργάνων. Τα μάτια, τα αυτιά και οι άλλες αισθήσεις μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στον εγκέφαλο, όπου αυτές κρίνονται και ταξινομούνται. Η διάνοια και το συναίσθημα παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως και οι υποσυνείδητες δομές που έχουν συσσωρευτεί ως κάρμα σε πολλές ενσαρκώσεις και διαστρεβλώνουν τον ορίζοντα. Επομένως, αυτό που κάποιος εκλαμβάνει ως φώτιση και γνώση με βάση τη συνηθισμένη του συνείδηση είναι ως εκ τούτου πέρα από κάθε άποψη υποκειμενική, θεωρητική, συχνά λανθασμένη και περιορισμένη.

Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΜΙΚΡΌΚΟΣΜΟΣ

Αλλά ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ένα διπλό ον. Η θνητή μας προσωπικότητα φέρει μέσα της μια αιώνια αρχή, τον πνευματικό σπινθήρα, ο οποίος δεν γνωρίζει περιορισμούς και δεσμεύσεις όσον αφορά τη φύση του. Όμως η πνευματική σπίθα είναι παγιδευμένη στην καρδιά του θνητού σώματος, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αθάνατη φύση του. Είναι το τελευταίο απομεινάρι του αρχικού θεϊκού ανθρώπου πριν βυθιστεί στον κόσμο της ύλης με τις σφαίρες του από εδώ και από εκεί. Ο αρχικός άνθρωπος ήταν ένας πλήρης μικρόκοσμος, ένας κόσμος σε μικρογραφία που αποκαλύφθηκε με τέλεια αρμονία πνεύματος, ψυχής και σώματος.

ΓΝΏΣΗ

Όταν η προσωπικότητα ανοίγει την καρδιά της στο φως, το Ρόδο, το κέντρο δύναμης της ψυχής, αφυπνίζεται από τον πνευματικό σπινθήρα και στέλνει το φως του στη συνείδηση της προσωπικότητας.

Αυτό το φως της γνώσης δεν έρχεται μέσω των αισθήσεων, ούτε αναδύεται από το καρμικό παρελθόν. Διαθέτει μια πολύ διαφορετική ποιότητα από το νου και το συναίσθημα. Ο φωτισμός από το ρόδο της καρδιάς καταλαμβάνει όλη την ύπαρξη με τη δύναμη της αγάπης και της σοφίας. Αυτό είναι που οι αρχαίοι μυημένοι αποκαλούσαν - γνώση από πρώτο χέρι.

Μια καρδιά φωτισμένη από την Αγάπη και τη Σοφία είναι επίσης η βάση για την περαιτέρω πορεία προς την επόμενη πόρτα.

Όποιος θέλει να αποκρυπτογραφήσει την αλήθεια των ιερών γραφών πρέπει να ξεκινήσει ο ίδιος το μονοπάτι της αλήθειας! Η αρχή αυτού του μονοπατιού προς τη "Διαμαντένια Ψυχή" βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο Ρόδο.

Η ΠΌΡΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ

Τι είναι η αλήθεια; 

Στο "Ευαγγέλιο της τέλειας Ζωής" αναφέρεται ένα επεισόδιο από τη ζωή του Ιησού. Σε αυτό, ένας από τους μαθητές ρωτά τον Ιησού, "Τι είναι η αλήθεια; "Ο Ιησούς απαντά:

Μια αλήθεια έχει πολλές πλευρές, και ο ένας βλέπει τη μια πλευρά, και ο άλλος βλέπει την άλλη, και μερικοί βλέπουν περισσότερες από μία, όπως τους δίνεται. Ιδού αυτός ο κρύσταλλος: όπως το φως εκδηλώνεται σε δώδεκα όψεις, ναι, ακόμη και σε τέσσερις φορές δώδεκα, και κάθε όψη ρίχνει πίσω μια ακτίνα του φωτός, και κάποιος κοιτάζει τη μια όψη, και κάποιος άλλος την άλλη, έτσι είναι ο ένας κρύσταλλος και το ένα φως που λάμπει μέσα τους. (...) Έτσι είναι και με την αλήθεια".

ΑΝΑΚΆΛΥΨΗ ΚΑΙ ΒΊΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΉΘΕΙΑΣ

Οι άνθρωποι και η ικανότητά τους να διακρίνουν τις πτυχές της αλήθειας υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές. Η ίδια η αλήθεια, ωστόσο, είναι αιώνια και απαραβίαστη.

Είναι μόνο στον Θεό.

Για ένα άτομο με πνευματικό προσανατολισμό, είναι επομένως άσκοπο το να διαφωνεί για την αλήθεια εξωτερικά. Το θέμα είναι μάλλον να την ανακαλύψουμε και να τη βιώσουμε μέσα μας ως ζωντανή γνώση!

Οι όψεις της αλήθειας μεταδίδονται στον αναζητούντα στο μέτρο που αυτός ανοίγει την καρδιά του για το φως του Θεού.

Από το φως της αγάπης και της σοφίας που αναδύεται από το ρόδο της καρδιάς, η αλήθεια για τον άνθρωπο, σχετικά για την προέλευσή του, την πρόσδεσή του με την ύλη και το αληθινό του πεπρωμένο καθίσταται βήμα προς βήμα όλο και πιο ξεκάθαρη.

ΜΑΡΤΥΡΊΕΣ ΤΗΣ ΑΛΉΘΕΙΑΣ

Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη περπατήσει το μονοπάτι του θεϊκού πεπρωμένου τους και έχουν δώσει μαρτυρία γι' αυτό.

Έτσι προέκυψαν οι ιερές γραφές των λαών, στις οποίες παραδόθηκαν πτυχές της αλήθειας στη γλώσσα της εποχής τους και του πολιτιστικού τους κύκλου - ως επί το πλείστο πολύ συγκεκαλυμμένες και συχνά επίσης παραποιημένες μέσω προσαρμογών και μεταφράσεων.

Επίσης, το " Chymische Hochzeit Christiani Rosenkreutz " είναι επίσης μια συγκαλυμμένη μαρτυρία της αλήθειας. Όποιος θέλει να την αποκρυπτογραφήσει πρέπει να ξεκινήσει το μονοπάτι μόνος του! Τότε θα αποκαλυφθεί πώς ο δρόμος πρέπει να απελευθερωθεί από τη δουλεία της ύλης. Είναι ο δρόμος της μύησης.

Στην Εποχή του Υδροχόου, ο στόχος της μύησης δεν είναι πλέον η ανάπτυξη της προσωπικότητας του εγώ, αλλά η αφύπνιση της αυθεντικής ψυχής, η οποία θέλει να συνδεθεί με το πνεύμα. 

Σε αυτό συμβάλλει το "ζωντανό νερό" του Υδροχόου, το οποίο χύνεται στην ανθρωπότητα ως ακτινοβολία.



Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Μύηση σημαίνει είσοδος σε μια ανώτερη κατάσταση ύπαρξης και συνείδησης. Το τι ακριβώς συνεπάγεται από αυτό εξαρτάται από το συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης, διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι και πολλά επίπεδα μύησης. Πού βρίσκεται η ανθρωπότητα με τη συνείδησή της σήμερα; Πού βρισκόταν στο παρελθόν και πού θα βρίσκεται στο μέλλον;

Στις αρχές του 21ου αιώνα, στην αρχή της Εποχής του Υδροχόου, οι άνθρωποι των δυτικών πολιτισμών έχουν αυτοεπίγνωση και είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένοι. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Αν κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, μπορείτε να δείτε τον μακρύ δρόμο και τα πολλά ορόσημα που οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Αυτό το μονοπάτι, με τις αρχαίες μορφές μύησης, χρησίμευε για την ανάπτυξη της ανεξάρτητης προσωπικότητας. Ξεκίνησε από την πόρτα της εκκολαπτόμενης αυτοσυνειδησίας του πρωτόγονου ανθρώπου και οδήγησε στην πλήρως εξατομικευμένη προσωπικότητα. Το στάδιο της εξατομίκευσης έχει πλέον επιτευχθεί όχι μόνο για τον κάθε άνθρωπο αλλά και για την Ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Ο άνθρωπος στην αρχή της Εποχής του Υδροχόου βρίσκεται στο τέλος μιας μακράς εξέλιξης της συνείδησης στον κόσμο, η οποία δεν μπορεί να πάει πιο μακριά. Πρέπει να βρει και να περάσει από μια νέα πύλη!

ΜΕΤΑΜΌΡΦΩΣΗ 

Αυτή η νέα πύλη οδηγεί στο επόμενο στάδιο της μύησης, τη μεταμόρφωση. Ο στόχος αυτού του σταδίου είναι η συνειδητή υπέρβαση της ύλης μέσω της γέννησης μιας νέας συνείδησης που καθοδηγείται από την ψυχή και το πνεύμα. Το επίκεντρο δεν είναι πλέον η προσωπικότητα, αλλά η ψυχή και το πνεύμα. Το γεννητικό κύτταρο γι' αυτό είναι το Ρόδο της Καρδιάς.

Όποιος θέλει να ανοίξει την πύλη της μεταμόρφωσης πρέπει να είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του την παλιά του υπόσταση που τον οδήγησε μέχρι εδώ. Δεν οδηγεί στη μεταμόρφωση η περαιτέρω ενδυνάμωση του εγωκεντρισμού και της εξατομίκευσης - ούτε καν η επέκταση της τρισδιάστατης συνείδησης - αλλά η υπέρβαση της εγωκεντρικής συνείδησης στο διαπροσωπικό του κόσμου του Πνεύματος-ψυχής.

ΑΝΑΝΈΩΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΨΥΧΉΣ 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΏΜΑΤΟΣ 

Στο επίπεδο της Ψυχής και του Πνεύματος ο άνθρωπος ζει σε Ενότητα, Ελευθερία και Αγάπη. Το μονοπάτι προς τον κόσμο της ψυχής-πνεύματος είναι επομένως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία διανύεται μέσα σε μια ομάδα. Ο άνθρωπος μαθαίνει και πάλι να εργάζεται δημιουργικά με τις επτά ακτίνες του φωτός ως υπηρέτης του κόσμου και της ανθρωπότητας. Στην υπηρεσία προς την ανθρωπότητα, το Ρόδο της καρδιάς λάμπει επταπλάσια και οδηγεί σε μια πλήρη ανανέωση ολόκληρης της ύπαρξης, ψυχής, πνεύματος και σώματος.

Η Αδελφότητα των Καθαρών, η οποία έδρασε στη Νότια Γαλλία κατά τον Μεσαίωνα, ονόμαζε το μονοπάτι προς τη μύηση "μονοπάτι των άστρων". Υπάρχει μια βαθιά αλήθεια σε αυτό. Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό μας ουρανό είναι ο Σείριος. Στα αρχαία Αιγυπτιακά Μυστήρια θεωρούνταν ως η θεά Ίσιδα που ανέβηκε στον ουρανό.

Όπου το πνεύμα και η ύλη συναντιούνται στην καρδιά στην καρδιά του ανθρώπου, βρίσκεται η πόρτα στην αιωνιότητα.

Η ζωή της αιωνιότητας, ωστόσο, δεν προορίζεται για τη θνητή εγωκεντρική προσωπικότητα. Είναι φτιαγμένη από " χώμα", την ύλη του τρισδιάστατου κόσμου στον οποίο η πολικότητα της ημέρας και της νύχτας, της γέννησης και του θανάτου, του καλού και του κακού, διατηρεί τον αέναο κύκλο. Η θνητή προσωπικότητα θα διαλυθεί και πάλι μέσα της όταν έρθει η ώρα της.




Η ΑΘΑΝΑΣΊΑ ΑΝΉΚΕΙ ΤΟ ΨΥΧΗ-ΠΝΕΥΜΑ

Η αθάνατη, αιώνια ζωή προορίζεται για τον "Άλλο", για τον οποίο ο Ιωάννης είπε: "Αυτός πρέπει να αυξάνεται, εγώ όμως πρέπει να μειώνεται". Ο αθάνατος "άλλος" δεν κατοικεί στον κόσμο των αντιθέτων, αλλά προέρχεται από μια ανώτερη τάξη της φύσης που βρίσκεται εντελώς έξω από τους περιορισμούς αυτού του κόσμου και του επέκεινα. Είναι ο κόσμος του πνεύματος-ψυχής, η αιώνια τάξη της φύσης, από την οποία οι ανθρώπινοι μικρόκοσμοι απομακρύνθηκαν προ πολλού.

Οι Ροδόσταυροι είναι άνθρωποι που ακούν την φωνή του ''άλλου'' στο εσωτερικό τους και βρίσκονται στο μονοπάτι της ανώτερης μύησης, την οδό προς την πνευματική ψυχή. Οι Ροδόσταυροι γνωρίζουν το φως από την εσωτερική τους εμπειρία και αγωνίζονται για μια ζωή που καθοδηγείται από το φως της ψυχής και του πνεύματος.

Η ΣΚΆΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΌ 

Στο Ευαγγέλιο της Τέλειας Ζωής, ο Ιησούς μιλάει για τη μαθητεία: " Να είστε πιστοί στο φως που έχετε μέχρι να σας δοθεί ένα ανώτερο φως. Αναζητήστε περισσότερο φως, και θα αφθονήσετε. Μην αναπαύεστε μέχρι να βρείτε. Ο Θεός σας δίνει όλη την αλήθεια, σαν μια σκάλα με πολλά σκαλιά, για την απελευθέρωση και την τελείωση της ψυχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: