Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Περί των ύμνων του Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνα - Πρώτος ύμνος στον Δία


Τα μυστικά κείμενα του Ελληνικού Πολυθεϊσμού:  

Ένα πρακτικό εγχειρίδιο για την Αποκατεστημένη Παγανιστική Θρησκεία του Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνα

John Opsopaus, PhD

Ο Πλήθων συνέθεσε ύμνους για να συνοδεύουν όλες τις τελετές του, και είμαστε τυχεροί που επέζησαν από την καταστροφή του Σχολαρίου.³³⁷ Τα μέρη όπου οι ύμνοι χρησιμοποιούνται στις τελετές περιγράφονται στο κεφάλαιο 5, αλλά τα κείμενα των ύμνων συγκεντρώνονται εδώ για εύκολη αναφορά. Συνολικά υπάρχουν 27 ύμνοι: δύο αιώνιοι ύμνοι (ύμνοι 1-2), οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε όλες τις λατρευτικές ακολουθίες- δεκατρείς μηνιαίοι ύμνοι (ύμνοι 3-15), οι οποίοι ψάλλονται κατά τις λατρευτικές ακολουθίες των αντίστοιχων σεληνιακών μηνών- έξι ιεροί ύμνοι (ύμνοι 16-21), οι οποίοι ψάλλονται στις έξι αντίστοιχες μηνιαίες λατρευτικές ακολουθίες των αγίων ημερών- και έξι καθημερινοί ύμνοι (ύμνοι 22-27) για τις συνήθεις λατρευτικές ακολουθίες των αντίστοιχων συνηθισμένων ημερών κάθε εβδομάδας.

Οι ύμνοι του Πλήθωνα έχουν χαρακτηριστεί διδακτικοί επειδή περιγράφουν τους θεούς στους οποίους απευθύνονται, μπορεί να μη φαίνονται ιδιαίτερα ποιητικοί. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι Πλατωνικές προσευχές (βλ. κεφάλαιο 10). Καλώντας στο νου μας τις ιδιότητες ενός θεού, οι οποίες είναι Πλατωνικές Ιδέες που συνδέονται με την Ιδέα του θεού, η προσευχή συνδέει την ιδέα του θεού στον δικό σας ατομικό Νου με το αρχέτυπό του στον κοσμικό Νου. Με αυτόν τον τρόπο οι προσευχές και οι ύμνοι του Πλήθωνα ανυψώνουν το νου μας στους θεούς. Γι' αυτό, έχω επίσης προσθέσει μερικές σημειώσεις μετά από κάθε ύμνο για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τυχόν σημεία που μπορεί να είναι ασαφή.

Ο Πλήθων συνέθεσε τους ύμνους του στα δακτυλικά εξάμετρα των Ελληνικών επών, τα οποία αποκάλεσε "τον ωραιότερο από όλους τους ρυθμούς" με μια "μεγαλοπρέπεια στην οποία δεν πλησιάζει κανένας άλλος". Ωστόσο, ο δακτυλικός στίχος δεν λειτουργεί τόσο καλά στα Αγγλικά, και έτσι ακολούθησα μια κοινή πρακτική μετάφρασης σε ιαμβικό εξάμετρο, που ακολουθεί τους φυσικούς ρυθμούς των Αγγλικών. Ο αριθμός τρία είναι ιερός στην πλατωνική φιλοσοφία, και οι ύμνοι του Πλήθωνα είναι χτισμένοι πάνω σε τρίστιχα. Υπάρχουν 27 (3 × 3 × 3 × 3 = 3³) ύμνοι, ο καθένας από τους οποίους έχει μήκος εννέα (3 × 3) γραμμές, ενώ κάθε γραμμή έχει ακριβώς έξι (3 × 2) πόδια, που θεωρείται τέλειος αριθμός.³³⁸

Οι ύμνοι του Πλήθωνα προορίζονται να τραγουδιούνται ή να ψάλλονται, μερικές φορές με συνοδεία οργάνων, αλλά αν συνέθεσε μουσική γι' αυτούς, αυτή δεν έχει διασωθεί. Ωστόσο, όρισε για κάθε ύμνο έναν μουσικό τρόπο (κλίμακα) που ήταν συμβολικά κατάλληλος για το θέμα του ύμνου, και αυτοί υποδεικνύονται με τα κείμενα των ύμνων. Δεν είμαι αρμόδιος να συνθέσω μουσική για τους ύμνους, αλλά αν είστε, σας ενθαρρύνω να συνθέσετε ή να αυτοσχεδιάσετε μουσική. Σε περίπτωση που θέλετε να εργαστείτε με τους αρχαίους Ελληνικούς τρόπους, έχω συμπεριλάβει κάποιες πληροφορίες στο τελευταίο τμήμα αυτού του κεφαλαίου. Ο Πλήθωνας συνέθεσε κατά πάσα πιθανότητα στο μουσικό ύφος της εποχής του (περίπου 1400), και εμείς είμαστε ελεύθεροι να συνθέσουμε στο δικό μας.

Κείμενο Ύμνων Ύμνος 1: 

Πρώτος Αιώνιος Ύμνος, στον Δία 

Ζεύ πατέρα, αυτοπάτορα, πρεσβύτατε και δημιουργέ,
πανυπέρτατε βασιλέα, που τα γέννησες όλα, επιφανέστερε από όλους,
εσύ που εξουσιάζεις τα πάντα και είσαι αυτοόν και αυτοένα και το ίδιο το αγαθό·
εσύ ο οποίος από τον άπειρο αιώνα γέννησες αυτά όλα,
όσα μεν (είναι) μεγαλύτερα ο ίδιος και με αυτά τα άλλα,
(έκαμες) όπως και όσο δυνατόν, πιο καλά·
σπλαχνίσου, σώζε,
οδηγώντας μαζί με όλα τα άλλα και εμάς,
διά των επιφανών παιδιών σου, πάντοτε, στα οποία μας ανέθεσες,
όπως ώρισες το πεπρωμένο μας, καθώς έπρεπε.

                                                    -

Δεν ακολούθησα την μετάφραση του ύμνου από τα Αγγλικά αλλά τον πήρα από εδώ :  http://www.delphys.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: