Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Splendor Solis το 6 Έμβλημα Το Δέντρο των Φιλοσόφων


Splendor Solis το 6 Έμβλημα  Το Δέντρο των Φιλοσόφων

Στην δεύτερη ομιλία μας σχετικά με το Splendor Solis σας εξηγήσαμε την 2 σειρά που περιέχεται στο έργο αυτό, εδώ βλέπουμε το 6 Έμβλημα  Το Δέντρο των Φιλοσόφων 
Δεν θα σας αναλύσω εδώ τα σύμβολα παρά θα διαβάσετε μια συνοπτική ερμηνεία :

Το έμβλημα αυτό μας μιλά για την εσωτερική εργασία που πρέπει ο μαθητής να πραγματοποιήσει ανεβαίνοντας τα αλχημικά στάδια ή διεργασίες, αυτή είναι μια ψυχική εργασία μιας πλήρους ανανέωσης για αυτό και οι καρποί όπως βλέπουμε είναι ασημένιοι ενώ τα κλαδιά δηλαδή η προέλευση τους προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Πνεύμα. Αυτό συμβολίζει και η Κορώνα στην βάση του δένδρου την θειότητα και σοφία που είναι το θεμέλιο όλης μας της εργασίας, το πνευματικό στοιχείο ενώνεται με το υλικό, από εκεί ένα μικρό ποταμάκι κατέρχεται προς τα κάτω γεμίζοντας την εικόνα του κάτω μέρους με νερό, η πρωταρχική ύλη είναι παρούσα. Το Ζων Ύδωρ δίνει νέα ζωή έτσι ενώ στο πρώτο έμβλημα αναζητήσαμε τον χρυσό του πνεύματος μέσα μας και αυτό σημαίνει την αυτογνωσία για την αποκόλληση κάθε μιαρότητας αυτό τώρα γίνεται δυνατόν.
Το δέντρο αυτό συμβολίζει τον Υδράργυρο των Φιλοσόφων. Είναι επίσης γνωστό σαν 'arbor philosophica' το Φιλοσοφικό Δέντρο, ή το Δέντρο της Ζωής, αυτό στέκεται σαν το σύμβολο μια βασικής σημασίας αλχημικής διεργασίας ενός αρχικού σταδίου της τελειοποίησης των μετάλλων Από την μαύρωση περνάμε στην λεύκανση και από την λεύκανση στο κιτρίνισμα για να ολοκληρωθεί η εργασία μέσα από την ερύθρωση. Ο μαθητής όμως όπως σας είχαμε πει δεν είναι μόνος, πάντοτε οι πρεσβύτεροι αδελφοί είναι παρόντες και επενεργούν με εμάς όπως και εμείς με αυτούς γιατί θα πρέπει να δώσουμε απόδειξη της πνευματικής μας εργασίας μέσα από την προσφορά στου άλλους, λαμβάνουμε τον ασημένιο καρπό αλλά θα πρέπει να τον δώσουμε και εμείς με την σειρά μας. Οι δύο αυτοί ιερωμένοι συμβολίζουν και το δεύτερο και τρίτο στάδιο της διαδικασίας, αλλά ο μαθητής τώρα βρίσκεται στο δεύτερο για αυτό και δίνει το κλαδί με τον καρπό, ενώ ο άλλος αδελφός έχει ένα κλαδί χωρίς καρπό ακόμη.
Το κοράκι πάνω στο δέντρο συμβολίζει την αρχή του αλχημικού έργου που ήδη πραγματώνεται φέρνει καρπούς. Ο σκοτεινός κόσμος της ψυχής σταδιακά αποκαλύπτεται, ο θάνατος απομακρύνεται, εξουδετερώνεται, η συνείδηση μας ανανεώνεται πλήρως και αυτό φαίνεται από τα πουλιά που πετούν ψηλά, προς τα άνω προς τον ουρανό, η πνευματική μας ανάταση είναι ένα γεγονός. Οι 4 γυναικείες φιγούρες συμβολίζουν τα τέσσερα στοιχεία μέσα από τα οποία η ανανέωση θα έρθει αλλά και την θηλυκή όψη του πρωταρχικού μας όντος την οποίαν ακόμη δεν κατέχουμε πλήρως, δεν έχει ακόμη ενωθεί με την αρσενική, ο ερμαφρόδιτος δεν είναι ακόμη παρόν σε μας. Για αυτόν τον λόγο και οι 7 άντρες, τα επτά στοιχεία και μέταλλα είναι παρόντα εν δυνάμει αλλά απλά παρατηρούν, δεν εμπλέκονται στην διαδικασία. Έτσι από την μία έχουμε την αρσενική αλλά και την θηλυκή αρχή παρούσες.
Επίσης το μπάνιο συμβολίζει τον αστρικό εξαγνισμό, την δημιουργία ενός νέου μιας πνευματικής φύσης αστρικού σώματος αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνον μέσα από την βοήθεια των υπηρετριών που συμβολίζουν τα δυο ανώτερα αλχημικά στάδια τις κιτρίνωσις και της ερύθρωσης ώστε το θαυμαστό ελιξίριο να παρασκευαστεί, το φλασκί να ανοιχτεί, η ψυχική τροφή να καταναλωθεί. Επίσης εδώ σε αυτό το έμβλημα σε αντίθεση με το 3 της πρώτης σειρά βλέπουμε πως το μικρό συντριβάνι μέσα στην πηγή απλά ανανεώνει τις ψυχικές ενέργειες και δεν ενώνονται όπως στο άλλο με αυτές του πνεύματος, την ροή του χρυσού που βλέπαμε και που έπεφταν μετά σαν μια μίξη πάνω στην γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: