Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ερμης Τρισμέγιστος Ποιμάνδρης Απόσπασμα

 
Ερμης Τρισμέγιστος Ποιμάνδρης Απόσπασμα

''Η γη ήταν η μήτρα, το ύδωρ το δημιουργικό υλικό, το πυρ έφερε την διαδικασία της γέννησης σε ωριμότητα, η φύση έλαβε από τον αιθέρα την πνοή της ζωής σύμφωνα με την μορφή του ανθρώπου.
Ο Άνθρωπος, από την ζωή και το φως, έγινε ψυχή και Ψυχή - Πνεύμα, η ζωή έγινε ψυχή, το φως έγινε Πνεύμα - Ψυχή.
Όλα τα πλάσματα του κόσμου των αισθήσεων παρέμειναν σε αυτήν την κατάσταση, μέχρι το τέλος αυτού του κύκλου και μέχρι την αρχή των ειδών.

Και τώρα άκου αυτό που επιθυμείς σφοδρά.
Όταν ο κύκλος ολοκληρώθηκε, ο δεσμός που τα συνέδεε όλα έσπασε από την θέληση του Θεού.
Όλα τα ζώα που μέχρι εκείνην τη στιγμή ήταν ταυτόχρονα θηλυκά και αρσενικά διαχωρίστηκαν όσον αφορά αυτές τις δύο όψεις, όπως και ο άνθρωπος, έτσι μερικά ζώα έγιναν αρσενικά και άλλα θηλυκά.

Εκείνην την στιγμή άμεσα ο Θεός εκφώνησε τον άγιο λόγο :
Αναπτυχθείτε ενώ αυξάνεστε και πληθύνεστε σε αριθμό, όλα όσα έχουν δημιουργηθεί και γίνανε.
Και αφήστε αυτούς που κατέχουν την Ψυχή - Πνεύμα να αναγνωρίσουν πως είναι αθάνατοι ώστε να γνωρίσουν πως η αιτία του θανάτου είναι η αγάπη του σώματος και όλων όσων ανήκουν στην γη.
Όταν ο Θεός μίλησε με αυτόν τον τρόπο, η πρόνοια ανέμιξε το πεπρωμένο με την συνεκτική δύναμη των σφαιρών και έθεσε την αναπαραγωγή σε κίνηση.

Όλα τα πλάσματα πολλαπλασιάστηκαν ανάλογα με το είδος τους, οποιοσδήποτε μπορούσε να αναγνωρίσει το εαυτό του σαν αθάνατο έχει επιλεχθεί πάνω από όλα ενώ οποιοσδήποτε αγάπησε το σώμα το οποίο προήλθε από το σφάλμα της επιθυμίας παραμένει περιπλανώμενος μέσα στο σκοτάδι και πρέπει να βαδίσει μέσω του πόνου της εμπειρίας όλων των πραγμάτων που ανήκουν στον θάνατο.''

Σχόλιο :
 
Η βεβαιότητα πως ο άνθρωπος είναι διπλός είναι ένας θεμέλιος λίθος μέσα στην ερμητική επιστήμη, με την έννοια πως ενώ έχει γεννηθεί μέσα σε αυτήν την φύση μέσα από μια αναγκαιότητα να εκλάβει μια μορφή, ένα σώμα, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί και να βιώσει τον φυσικό κόσμο παρόλα αυτά μέσα του περιέχει μια αθάνατη αρχή η οποία όταν μέσα από την ωριμότητα της ψυχής του ανακαλυφθεί, βιωθεί τότε αυτόματα μπορεί να δημιουργηθεί και μία ασφαλής σύνδεση με τον πνευματικό κόσμο μέσα από αυτήν την αθάνατη αρχή.
 
Βέβαια αυτή προϋποθέτει έναν εξαγνισμό μέσα στην καρδιά μας δηλαδή την συνειδητή επιλογή από εμάς της πραγμάτωσης αυτής της διαδικασίας.
Για αυτό και μέσα στην ερμητική φιλοσοφία δίνεται μεγάλη σημασία στην λειτουργία του αστρικού μας σώματος αλλά και από ποιες δυνάμεις αυτό λειτουργεί και στην ουσία μας φέρει σε δράση μέσα από ιδιαίτερα αρνητικές αστρικές δυνάμεις μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ενισχυμένες από την εμφανή μας ιδιοτέλεια η οποία ακτινοβολεί έντονα μέσα από το ιερό πλέγμα.
 
Μόνον μια ολοκληρωτική αποσύνδεση από την αυτοσυντήρηση μας η οποία βρίσκεται στο Ιερό της λεκάνης και ο βαθύς ειλικρινής εστιασμός μέσα στον θησαυρό της καρδιάς μπορούν να μας ενισχύσουν, να μας βοηθήσουν σε αυτό το έργο ώστε το Φως κατοικώντας μέσα μας να μπορέσει να εργαστεί και να μας ανακαινίσει.
Δημοσίευση σχολίου