Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αφαίρεσις όλων όσων η ανθρώπινη νόηση θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε λατρεία τύπος, τυπικό, μορφή.

 

Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αφαίρεσις όλων όσων η ανθρώπινη νόηση 
θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε 
λατρεία τύπος, τυπικό, μορφή.

Όσοι μπορούσαν να βυθιστούν μέσα στην αρχαία Ελληνική θρησκεία και είχαν δει ακόμη και ελάχιστα πίσω από αυτό το πέπλο που χωρίζει τους δύο κόσμους, δήλωναν πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που είχαν βιώσει, έστω και μέσα από αυτήν την φευγαλέα ματιά.

Για αυτό αυτοί μας είπαν πως κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να περιγράψει τον Θεό είναι ειδωλολατρία.

Όσοι είχαν εισχωρήσει μέσα στο ιερό των μυστηρίων το γνώριζαν αυτό ξέχωρα από την εκάστοτε εξωτερική λατρεία που υπήρχε στον λαό, απλά γιατί σε όλους αυτούς η συνείδηση τους δεν μπορούσε να υπερβεί το σημείο που από εξωτερικούς θα τους έκανε εσωτερικούς.

Έτσι χρειαζόντουσαν κάθε δυνατό μέσο μέσα από το οποίο θα φτάνανε σε σημαντικές αποκαλύψεις έστω και μέσα από εξωτερικά βοηθήματα.

Ο μυημένος νοιώθοντας όλο αυτό το φορτίο των συναισθημάτων και των αποκαλύψεων ένοιωθε το χρέος να ανταποδώσει μέσα από την καθημερινότητα την ευλάβεια του μέσα από συγκεκριμένους λατρευτικούς τύπους και αυτό είναι σωστό γιατί μέσα από αυτό προσπαθούσε να βρει τρόπους επικοινωνίας με το Πνεύμα, να αρχίσει έναν διάλογο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε λατρευτικός τύπος, ψαλμωδία, μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση ποτέ δεν υπαγορεύτηκαν από τον Θεό αλλά είναι όλα ανθρώπινες κατασκευές, δημιουργίες και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα του Πνευματικού Κόσμου.

 Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε γιατί μέσα από τον χρόνο ο τύπος υπερισχύει και μέσα από την συνήθεια γίνετε αυτός ένα ευαγγέλιο.

Το Πνεύμα όταν θα υπάρξει λόγος επικοινωνίας με ένα άνθρωπο, μιας κοινωνίας ή αποκάλυψις γνωρίζει από πριν τι η ανθρώπινη καρδιά του περιέχει και πως ο εξαγνισμός μέσα από τον οποίον έχει αναληφθεί έχει αλλάξει κατά κυριολεξία το κέντρο της Κεφαλής του και συνεπώς μια διάχυση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να λειτουργήσει.

Εκείνην την στιγμή δεν εξετάζει τι ρούχα φοράει, τι σύμβολα υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο ή πόσα και σε τι σχήμα κεριά ή πια προσευχή λέει γιατί αυτή η ικεσία μπορεί να λάβει χώρα ακόμα και μέσα στην σιωπή.

Επαναλαμβάνω για όσους πιθανός μέσα από αυτά που διαβάζουν και πράττουν να έχουν ασφαλώς πλανηθεί και να ασχολούνται με ανούσια και τρίτης διαλογής πράγματα.

Οτιδήποτε και να πεις, οτιδήποτε και να κάνεις, οτιδήποτε και να σκεφτείς ή να πράξεις αν το σωματικό σου σύστημα δεν έχει εξαγνιστεί μέσα από ζώσα ορθή δράση, όλα όσα κάνεις δεν είναι ούτε καν βοηθητικά και είναι απλά ανούσια.

Έτσι κάθε μέρα μέσα από τα κακοφτιαγμένα τυπικά σου επικαλείσαι τον Κύριο αλλά ο Κύριος δεν είναι παρών .

Μέσα από τον χρόνο και την εξέλιξη του πολιτισμού μας, αν αυτό ονομάζεται εξέλιξη δεν ξέρω, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες πράγματα προστέθηκαν σε όλες αυτές τις υποτιθέμενες δοξασίες μέσα από τις οποίες σου υπόσχονταν, σε βεβαίωναν για την Θεϊκής τους προέλευση και αποκάλυψη.

 Φίλοι κατανοείται πόσο άχρηστα είναι όλα αυτά;
Πόσο πολύ σας στρέφουν στην μορφή και τον τύπο και στο εξωτερικό και στην εικόνα, στο είδωλο και την πλάνη των αισθήσεων;

Αποτινάξτε τα όλα αυτά, ξεπεράστε τα, συνειδητοποιήστε πως το Πνεύμα δεν παρεμβαίνει στον τρόπο μέσα από τον οποίον ένας πιστός θα εκτελέσει τα λατρευτικά του καθήκοντα αλλά ούτε τα διαμορφώνει καν.

Σήμερα που η ανθρώπινη συνείδηση έχει φτάσει σε ένα υψηλό στάδιο νόησης και αντίληψης μπορούμε στον εύλογο χρόνο να τα υπερβούμε όλα αυτά γιατί ήδη κατά την διάρκεια του παρελθόντος τα είδαμε και τα γνωρίσαμε και τα βιώσαμε και τώρα ήρθε η ώρα της μεγάλης υπέρβασις και της τέλειας γυμνότητας.

Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αφαίρεσις όλων όσων η ανθρώπινη νόηση θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε λατρεία τύπος, τυπικό, μορφή.
Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αποκάλυψης όλων όσων σου κρατιόντουσαν επιτηδευμένα μέσα στο σκοτάδι και στην σιωπή

Σπάζοντας μέσα από την μαθητείας μας αυτό το όριο, αυτούς τους φραγμούς (και αυτό είναι ένα δύσκολο πολύ προχωρημένο στάδιο ανάπτυξις για τον μαθητή) μπορούμε μέσα από την αγνότητα της καρδιάς μας και την εσωτερική μας απόσπαση να είμαστε συνδεδεμένοι την κάθε στιγμή με Αυτόν μέσα από την ευλογημένη σιωπή που θα νοιώθουμε κοινωνόντας με το άυλο και το άηχο.

Η Αγάπη και η Υπηρεσία είναι η Υπέρτατη Λατρεία για Αυτόν μέσα στην καθημερινότητα της ζωής σας, και το δυσκολότερο μάθημα για ένα υποψήφιο στα μυστήρια. Αγαπήστε σωστά, απρόσωπα και υπηρετήστε το πλησίον με οποιωνδήποτε ανιδιοτελή τρόπο μπορείτε, η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ας είναι μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: