Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Προελευση των Ροδοσταυρων


Οικόσημο του Ιωάννη Βαλεντίνου Ανδρέα


Προελευση των Ροδοσταυρων

Ποιες είναι οι ρίζες των Ροδόσταυρων και ποιος ήταν ο Χριστιανός Ροδόσταυρος; Η Συμπαντική Διδασκαλία των Ροδόσταυρων έχει πανάρχαιες πηγές. Στις αρχές του 17ου Αιώνα ο όρος «Ροδόσταυρος» έγινε γνωστός στην Ευρώπη από τα αποκαλούμενα «κλασικά γραπτά» των Ροδόσταυρων.

Το όνομα «Ροδόσταυρος» έχει εμφανιστεί από την εποχή του Μεσαίωνα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα γραπτά του Γερμανού θεολόγου Ιωάννη Βαλεντίνου Ανδρέα (Johann Valentin Andreae) στις αρχές του 17ου αιώνα. Πρόκειται για το «Κάλεσμα της Αδελφότητας του Ροδόσταυρου» (Fama Fraternitatis RC) το 1614, την «Ομολογία της Αδελφότητας του Ροδόσταυρου» (Confessio Fraternitatis RC) το 1615 και τον «Αλχημικό Γάμο του Χριστιανού Ροδόσταυρου» (Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz) το 1616.

Σε αυτά τα γραπτά γίνεται λόγος για μια μυστηριώδη Αδελφότητα που είχε ως στόχο μια παγκόσμια Πνευματική Μεταρρύθμιση. Ο «Πατέρας-Αδελφός» της, ο Χριστιανός Ροδόσταυρος ΧΡΣ, έχει οικοδομήσει έναν «Οίκο του Αγίου Πνεύματος» και εργάζεται ως αλχημιστής με τους αδελφούς του για την «παραγωγή χρυσού» και την δημιουργία ενός αθάνατου σώματος για τον σχηματισμό ενός νέου βασιλικού ζεύγους.

Στην Ευρώπη της τότε εποχής, δηλαδή του τέλους της Αναγέννησης, η έκδοση αυτών των γραπτών είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Στους αιώνες που ακολούθησαν υπήρχαν διάφορα ροδοσταυρικά ρεύματα, που ερμήνευσαν τις παραδόσεις με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η ιστορία της Ευρώπης αναφέρει διάφορα άτομα τα οποία επηρεάστηκαν από τις ιδέες του Ροδόσταυρου.


Ποιος είναι ο Χριστιανός Ροδόσταυρος (ΧΡΣ);


Ο Χριστιανός Ροδόσταυρος, η αδελφότητά του και ο «Οίκος του Αγίου Πνεύματος» δεν ανήκουν στη σφαίρα του μύθου, ούτε είναι συνηθισμένα ιστορικά φαινόμενα. Ο χρυσός για τον οποίο εργάζεται ο ΧΡΣ δεν είναι το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο που γνωρίζουμε, αλλά ο πνευματικός χρυσός του τέλειου ανθρώπινου όντος. Το όνομα Χριστιανός Ροδόσταυρος δεν είναι ένα αστικό όνομα, αλλά ένα πνευματικό όνομα που περιέχει ένα μυστήριο.

Ο Χριστιανός Ροδόσταυρος είναι το πρότυπο ενός ανθρώπου που ζει την χριστιανική μυητική οδό από την αρχή της, αυτή του πρώτου καλέσματος, μέχρι την ολοκλήρωσή της, την Ανάσταση. Ο «αλχημικός γάμος» είναι στην πραγματικότητα ο πνευματικός γάμος της αναγεννημένης ψυχής του με το πνεύμα του Χριστού, που οδηγεί στη δημιουργία του αθάνατου ανθρώπου με ένα άφθαρτο σώμα.

Στον Χριστιανό Ροδόσταυρο, ο οποίος διδάχτηκε από 12 μύστες, συνοψίζεται η Γνώση των Μυστηρίων των παλιών θρησκειών –συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων αιγυπτιακών, εβραϊκών, ελληνικών και αραβικών παραδόσεων. Οι παραδόσεις αυτές συντέθηκαν σε μια νέα σύνθεση, που μπορούμε να την ονομάσουμε εσωτερικό Χριστιανισμό. Για το αποτέλεσμα αυτό μιλά και ο Rudolf Steiner στην ομιλία του «Ο Ροδοσταυρικός Χριστιανισμός» στις 27/9/1911.

Οι ρίζες των Ροδόσταυρων βρίσκονται επομένως στην αρχαία σοφία, στη «Συμπαντική Διδασκαλία» η οποία αποκαλύφθηκε και αποκαλύπτεται στους ανθρώπους που την αναζητούν. Αυτή η σοφία είναι διαχρονική και αιώνια, αλλά μεταδίδεται στους ανθρώπους με το ένδυμα της κάθε εποχής.

http://www.rodostavros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: