Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Σχετικά με την Ναομετρία του Simon Studion + Παρουσίαση ενός σχεδίου του

 Αυτό το συναρπαστικό, αν και μακροσκελές Λατινικό χειρόγραφο (που αριθμεί πάνω από 2000 σελίδες) παρουσιάστηκε το 1604 στον Friedrich Δούκα της Wurttemberg, έναν αξιόλογο Γερμανό προστάτη του εσωτερισμού. Η Frances Yates στο βιβλίο της "Rosicrucian Enlightenment" αναγνωρίζει τον Φρειδερίκο ως σημαντική φιγούρα στην προπαρασκευαστική περίοδο μια δεκαετία ή 80 χρόνια πριν από τη δημόσια αποκάλυψη του Ροδοσταυρισμού το 1614 με τη δημοσίευση των μανιφέστων. Η ημερομηνία 1604 έχει σημασία για ιστορία του Ροδόσταυρου, καθώς αναφέρεται στο "Fama" ως η ημερομηνία του ανοίγματος του τάφου του Christian Rosencreutz, και λέγεται επίσης ότι έχει ήταν η χρονιά κατά την οποία ο J.V. Andreae έγραψε τον "Χυμικό Γάμο".

Η "Ναομετρία" του Simon Studion θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαντικό και διαμορφωτικό ρόλο σε αυτή την προ-Ροδοσταυρική περίοδο, παρόλο που δεν εκδόθηκε ποτέ. Το χειρόγραφο περιγράφει ένα περίτεχνο σύστημα απόκρυφης αριθμολογίας, στο οποίο οι αριθμοί των ημερομηνιών μεταβάλλονται και χειραγωγούνται (σχεδόν κατά τον τρόπο του καμπαλιστικού νοταρικόν) για να παρέχουν μια αποκάλυψη ή προφητεία των γεγονότων στο εγγύς μέλλον - η ημερομηνία 1620 σημειώνεται ιδιαίτερα ως σημαντικό σημείο καμπής, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το σημείο μετάβασης σε μια άλλη. (Στην ιστορία των Ροδοσταύρων, ίσως θυμάστε, αυτή ήταν η ημερομηνία της μάχης του Λευκού Όρους, με τη συνακόλουθη πτώση του εκλέκτορα Παλατινού και της βασίλισσάς του στην προσπάθειά τους να αναλάβουν τον ρόλο του αυτοκράτορα της Βοημίας και να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος θεμελιωμένο στις αρχές του Ροδοσταυρικού εσωτερισμού).

Ο Studion παρουσιάζει στο έργο του Naometria (από το "Naos" - ναός και "metria" - μέτρο) ένα σύστημα απόκρυφης αριθμολογίας των χρονικών περιόδων που οδηγούν στην οικοδόμηση του Ναού της Ιερουσαλήμ. Με αυτή την έννοια είναι ένας chiliastic, millenialist ή αποκαλυπτικός συγγραφέας, ωστόσο οι προφητείες του δεν αφορούν την καταστροφή και το τέλος του κόσμου, αλλά το μάλλον πιο θετικό όραμα του τέλους της παλαιάς τάξης πραγμάτων και της έλευσης μιας νέας εποχής. Αυτό το στοιχείο ήταν που ενέπνευσε τον Ροδόσταυρο εσωτεριστή να εργαστεί ανοιχτά μέσα στον κόσμο.

Θα εξετάσουμε δύο εικόνες από αυτό το χειρόγραφο. Η πρώτη δείχνει την τειχισμένη πόλη της Νέας Ιερουσαλήμ, η οποία σχεδιάζεται παράξενα σε αντίστροφη προοπτική, με το μπροστινό τείχος στο προσκήνιο να είναι συντομευμένο. Η βάση καθενός από τα τέσσερα τείχη αποτελείται από 12 τούβλα και αυτά αντιστοιχούν το καθένα σε μία από τις 12 "ώρες" (στην επάνω όψη των τούβλων). Οι πλευρές των τούβλων φέρουν τα ονόματα των 12 μαθητών και έναν σχετικό αριθμό των ετών από τη γέννηση του Χριστού. Η επάνω στρώση κάθε τοίχου αποτελείται ομοίως από 12 τούβλα που αντιστοιχούν στις 12 ώρες και στις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, και έναν σχετικό αριθμό ετών μ.Χ. Δείτε την απεικόνιση δίπλα και τον πίνακα που έχω αφαιρέσει από αυτήν. Έτσι, κάθε ώρα στο σύστημα του Simon Studion έχει διάρκεια 90 χρόνια και αυτά κυβερνώνται εναλλακτικά από τα αρχέτυπα του παρελθόντος (Φυλές του Ισραήλ - Η Παλαιά Διαθήκη) και τις δυνάμεις του μέλλοντος (Μαθητές και η Καινή Διαθήκη).

Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες (αριθμημένοι I - IIIl) που αντιστοιχούν στα τέσσερα θηρία - Άνθρωπος (Αέρας), Ταύρος (Γη), Αετός (Νερό), Λιοντάρι (Φωτιά). Αυτοί χωρίζονται σε τρία τμήματα, καθένα από τα οποία έχει μια σειρά από αριθμούς με τις μετατροπές τους πάνω τους. Το Λιοντάρι φέρει ένα βιβλίο γραμμένο από μέσα και από έξω, του οποίου οι τρεις σειρές αριθμών δεν είναι ακριβώς αντανάκλαση η μία της άλλης.




Έτος - Φυλές και δίσκοι - Γεν. 4 - Αποκ. 2 & 3 - Αποκ. 22

1 Ρουβήν

0 I Κηροπήγιο 1 Αδάμ - Έφεσος - Ζυγός - Αρχή του Φθινοπώρου - 1 Ιάσπις

(120) 2 Πέτρου  

2. Ισαάκ

120 I Ξίφος 2 Σηθ - Κρόνος - Λίθος της Αντίφασης

(180) 72 Μαθητές

3 Συμεών

240 II Κηροπήγιο 3 Ενώς - Σμύρνη - Σκορπιός -2 Ζαφείρι

4 Ανδρέας

5 Γαδ

360 II Ξίφος 4 Καϊνάν - Δίας - Τοξότης - 3 Χαλκηδονία

6 Ιακώβ Μικρότερος

7 Ιούδας

480 III Κηροπήγιο 5 Μαλάμπελ - Πέργαμος - Αιγόκερως - Αρχή του Χειμώνα - 4 Σμαράγδι

8 Ιωάννης (Ταύρος)              

9 Ισσαχάρ

600 III Ξίφος 6 Τζάρεντ - Άρης - Υδροχόος - 5 Σαρδώνυξ

10 Φίλιππος

11 Ζαβουλών

720 IV Κηροπήγιο 7 Ενώχ - Θυάτειρα - Ιχθείς - 6 Σάρδιος

12 Βαρθολομαίος

13 Νταν

840 IV Ξίφος 8 Μαθουσάλας - Ήλιος - Κριός - Αρχή - 7 Χριστόλιθος

14 Ματθαίος της Άνοιξης

15 Άσερ

960 V Κηροπήγιο 9 Λάμεχ - Σάρδεις - Ταύρος - 8 Βερίλιο

16 Θωμάς

17 Ναφτάλι

1080 V Ξίφος 10 Νώε - Αφροδίτη - Ακρογωνιαία Λίθος

18 Ιακώβ τύλινορ

Αδελφοί του Ιωσήφ

1200 VI Κηροπήγιο 11 φύλλα - Φιλαδέλφεια - Δίδυμοι - 9 Τοπάζι

Joseph Χαμ, Σεμ

19 Εφραίμ

1320 VI SWORD 12 Αβραάμ - Ερμής - Καρκίνος - Αρχή του Καλοκαιριού - 10 Χρυσοπράσιο

20 Σιμών             

21 Μανασσής

1440 VII Κηροπήγιο 13 Ισαάκ - Λαοδίκη - Λέων - 11 Υάκινθος

22 Ιούδας Θαδδαίος

23 Βενιαμίν

1560 VII ξίφος 14 Ιάκωβος - Σελήνη - Παρθένος - 12 αμέθυστος

24 Ματθίας

1440 VII Κηροπήγιο 13 Ισαάκ - Λαοδίκη - Λέων - 11 Υάκινθος

22 Ιούδας Θαδδαίος

23 Βενιαμίν

1560 VII ξίφος 14 Ιάκωβος - Σελήνη - Παρθένος - 12 αμέθυστος

24 Ματθίας


Η δεύτερη εικόνα που επέλεξα δείχνει την ερμηνεία του Simon Studion για την αριθμολογία της Αποκάλυψης. Εδώ απεικονίζει ως ένα παράξενο μαντάλα, το Όραμα των επτά κηροπήγιων των τριών πρώτων κεφαλαίων του βιβλίου της Αποκάλυψης. Εκεί εμφανίζεται η Θεότητα στον Ιωάννη, κρατώντας στο δεξί του χέρι επτά αστέρια, ενώ από το στόμα του βγαίνει μια δίκοπη ρομφαία, και στα πόδια του βρίσκονται οι επτά λυχνίες των επτά εκκλησιών. Έτσι, στο διάγραμμα του Στούντιον, τα επτά κηροπήγια αναπαρίστανται το καθένα με επτά κλάδους (κάθε κηροπήγιο έχει 40 κόμβους σε 16 επίπεδα, με κάθε κόμβο να φέρει έναν αριθμό που βασίζεται σε ένα σύστημα πολλαπλασιασμού ορισμένων βασικών αριθμών, δημιουργώντας έτσι ένα πολύπλοκο αριθμητικό σύστημα ετών). Εναλλάσσονται με τα κηροπήγια 7 σπαθιά, καθένα από τα οποία είναι με τη σειρά του το "αστέρι" της αντίστοιχης εκκλησίας. (Τα επτά σπαθιά έχουν 16 επίπεδα και μόνο 16 κόμβους αριθμολογικών συμβόλων).

Κάθε κηροπήγιο και σπαθί συνδέεται με ένα σύμπλεγμα συμβολισμών, που συγκεντρώνει τους 12 πολύτιμους λίθους πάνω στους οποίους θεμελιώθηκαν τα τείχη της Νέας Ιερουσαλήμ (Αποκάλυψη XXII), τις Ζωδιακές και πλανητικές αντιστοιχίες, τις Τέσσερις Εποχές, τις Δώδεκα Φυλές του Ισραήλ, τους Δώδεκα Μαθητές, και την Ακρογωνιαία Λίθο, την Lapis Angularis, και το αντίθετό της, την Πέτρα της Αντίφασης. Κάθε Εκκλησία μαζί με το "αστέρι" της (το Ξίφος) κυβερνά μια περίοδο 240 ετών, με τον επταπλό κύκλο να ολοκληρώνεται το 1620. Αυτό το σύστημα πνευματικής διακυβέρνησης των χρονικών περιόδων μας θυμίζει τις "Περιόδους των Αγγέλων" του Johannes Trithemius που βασίστηκε σε μια εξαπλάσια διαίρεση του πλατωνικού μήνα των 2160 ετών, σε περιόδους των 354 ετών, ωστόσο, δεν υπάρχουν προφανείς ή άμεσες συνδέσεις μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων.

Εξήγαγα αυτές τις αντιστοιχίες στον Πίνακα. Φαίνεται ότι υπάρχουν μερικά μικρά λάθη στο διάγραμμα, και πήρα το θάρρος να τα διορθώσω στον πίνακα, αναφέροντας την αρχική καταχώρηση σε παρένθεση.

Στο κέντρο αυτής της μαντάλας που μοιάζει με τροχό απεικονίζονται τα Τέσσερα Ιερά Θηρία, το Λιοντάρι, ο Ταύρος, ο Αετός και ο Άνθρωπος, και η μεσαία περιοχή προφανώς προορίζεται να αναπαραστήσει με κάποιο τρόπο την ουράνια σφαίρα, καθώς έχει στο μεσαίο της επίπεδο τις λέξεις "Via Lacteal - ο Γαλαξίας. Επίσης, βλέπουμε έναν αριθμό κομητών που απεικονίζονται να επηρεάζουν ορισμένους κόμβους στα κηροπήγια. Ειδικότερα, ο κομήτης του 1533 είναι πιθανό να είναι ο κομήτης του Χάλεϊ που εμφανίστηκε εκείνο το έτος. Είναι ενδιαφέρον ότι λίγα μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση αυτού του διαγράμματος από τον Simon Studion, ο κομήτης του Halley έκανε άλλη μια εμφάνιση το 1608. Αρκετοί μεταγενέστεροι Ροδόσταυροι σχολιαστές, ιδίως ο Θεόφιλος Schweighardt το 1616, σημείωσαν την εμφάνιση αυτού του κομήτη το 1608 ως προάγγελο του νέου εσωτερισμού των Ροδόσταυρων. Έχει περαιτέρω σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι αν προσθέσουμε στο 1620 τρεις από τις "περιόδους του κηροπήγιου" του Στούντιον των 120 ετών, έχουμε 1620 + 360 = 1980, και πάλι γύρω από αυτή την εποχή αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ο κομήτης του Χάλεϊ. Έτσι, φαίνεται να υπάρχουν μοτίβα σύνδεσης μεταξύ της σημερινής μας εποχής και της Ροδοσταυρικής περιόδου, τουλάχιστον στο αριθμολογικό σύστημα του Simon Studion.

Μετάφραση G.J.P.


Δεν υπάρχουν σχόλια: