Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Η σκάλα των Σοφών L’escalier Des Sages by Coenders Van Helpen, Cologne, 1693

L’escalier Des Sages Barent Coenders Van Helpen Cologne, 1693

Ο τέταρτος βαθμός.

του στοιχείου της φωτιάς.

και της φωτιάς των φιλοσόφων.

Κεφάλαιο Ι.

François

Η φωτιά είναι το υψηλότερο, το πιο άριστο και το πιο άξιο από τα Τέσσερα Στοιχεία, και γι' αυτό το λόγο ο Μωυσής ο Προφήτης, ο Τρισμέγιστος, οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Ευαγγελιστές και ένας άπειρος αριθμός Σοφών όχι μόνο συνέκριναν τον ίδιο τον Θεό με μια φωτιά, Αλλά είπαν επίσης ότι είναι φωτιά, αφού αυτός ο μεγάλος και παντοδύναμος Θεός έχει συχνά εκδηλωθεί με τη μορφή της φωτιάς, όπως έχουμε ήδη πει και όπως θα προσπαθήσουμε να επαληθεύσουμε εδώ με αποσπάσματα της Αγίας Γραφής.

Γιατί στο κεφάλαιο 16, στίχος 15 του 4ου βιβλίου του Μωυσή, που ονομάζεται Αριθμοί, είναι γραμμένο.

Η φωτιά που έβγαινε από τον Κύριο κατέκαψε τους διακόσιους πενήντα άνδρες που πρόσφεραν το ευωδίασμα.

Στο I. L. των Χρονικών C. 21.v.16. Ο Κύριος απάντησε στον Δαβίδ με φωτιά από τον ουρανό στο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος.

Ψαλμός 18.v.9. Καπνός ανέβαινε από τα ρουθούνια του και φωτιά από το στόμα του κατανάλωνε, και κάρβουνα άναβαν από αυτόν.

Και στο εδάφιο 13. Από το φως που ήταν μπροστά του βγήκαν αυτά τα μεγάλα σύννεφα και κάρβουνα φωτιάς.

Ψαλμ.80.v.2. Ω, Ποιμένα του Ισραήλ, εσύ που κάθεσαι ανάμεσα στα Χερουβείμ, δείξε το μεγαλείο σου.

v.4. Κύριε, φέρε μας πίσω και κάνε το πρόσωπό σου να λάμψει και θα λυτρωθούμε.

v.5. Κύριε, Θεέ των δυνάμεων, πόσο καιρό θα καπνίζεις ενάντια στην προσευχή του λαού σου;

Ψαλμ.84.v.12. Ο Κύριος ο Θεός είναι ο ήλιος και η ασπίδα μας.

Ψαλμ.97.v.2. Σύννεφα και σκοτάδι τον περιβάλλουν, η δικαιοσύνη και η κρίση είναι η βάση της έδρας του. Η φωτιά πηγαίνει μπροστά Του και βάζει φωτιά στους αντιπάλους Του ολόγυρα.

v.5. Τα βουνά ως κερί από την παρουσία του Κυρίου.

Ψαλμός 104, εδ. 2. Περιβάλλεται από φως σαν ένδυμα και απλώνει τους ουρανούς σαν κουρτίνα. 

Ιεσαϊας γ.33.v.14. Ποιος από εμάς θα μείνει μαζί με την καταβροχθίζουσα φωτιά;

Κεφ. 60.v. Δεν θα έχεις τον ήλιο για το φως της ημέρας σου, αλλά ο Κύριος θα είναι για σένα αιώνιο φως, και ο Θεός σου για τη μεγαλοπρέπειά σου.

Ιεζεκιήλ Κεφ.34.v.2 Η γη έλαμψε από τη δόξα του.

Έσδρας L.4Ch.2v.35. Ετοιμαστείτε για τον μισθό της βασιλείας: επειδή, το αιώνιο φως θα λάμψει επάνω σας για πάντα.

Κεφ.8.v.23. Από τον οποίο το μάτι στεγνώνει την άβυσσο, και η αγανάκτηση κάνει τα βουνά χαμηλά.

J. Syrach. Κεφ.23.v.25. Δεν γνωρίζει ότι τα μάτια του Κυρίου είναι δέκα χιλιάδες φορές φωτεινότερα από τον Ήλιο.

Άγιος Ιωάννης Κεφ.Ι.v.4. Μέσα στον λόγο ήταν η ζωή, και η ζωή ήταν το φως των ανθρώπων.

Κεφ.12.v.46. Εγώ είμαι το φως που ήρθε στον κόσμο για να μη μένει στο σκοτάδι όποιος πιστεύει σε μένα.

Πράξεις των Αποστόλων. Κεφ.2.v.3. Και εμφανίστηκαν σ' αυτούς χωρισμένες γλώσσες σαν από φωτιά, και αναπαύθηκαν πάνω στον καθένα από αυτούς.

Κεφ.26.v.13. Είδα, ω βασιλιά, στο δρόμο το μεσημέρι ένα φως από τον ουρανό μεγαλύτερο από τη λάμψη του ήλιου να λάμπει γύρω μου, κ.λπ.

Άγιος Παύλος προς Τιμόθεο Ep.I.c.6.v.16. Ο Κύριος των Αρχόντων που μόνος έχει αθανασία και κατοικεί σε απρόσιτο φως, τον οποίο κανένας άνθρωπος δεν έχει δει, ούτε μπορεί να δει.

Προς τους Εβραίους. Κεφ.12.v.29. Επίσης, ο Θεός μας είναι φωτιά που καταναλώνει.

Το Πνεύμα του Αγίου Ιωάννη Κεφ.Ι.v.5. Σας διακηρύσσουμε ότι ο Θεός είναι φως και δεν υπάρχει σκοτάδι σ' αυτόν.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελετητών πίστευε ότι το Στοιχείο Φωτιά είχε τη δική του σφαίρα γύρω και πάνω από τον Αέρα, και αυτή η άποψη εξακολουθεί να γίνεται αποδεκτή από τους περισσότερους φιλοσόφους αυτών των καιρών: αλλά όσοι ακούνε την αληθινή Φιλοσοφία του Μωυσή και του Ερμή του Τρισμέγιστου, δεν γνωρίζουν άλλη φωτιά της Φύσης από το φως του ήλιου: και είναι αναμφίβολα γι' αυτόν τον λόγο που ο Μωυσής δεν ανέφερε στη Γένεσή του το στοιχείο Φωτιά, όπως έκανε για τη Γη, το Νερό και τον Ουρανό, επειδή είχε πει ότι το Φως (που ήταν η αληθινή φωτιά της Φύσης) δημιουργήθηκε την πρώτη ημέρα.

Όταν ο μεγάλος Θεός είχε διαχωρίσει το φως από το σκοτάδι στην αρχή της Δημιουργίας του Κόσμου και είχε σχηματίσει τον ήλιο από το φως, τότε του έδωσε επίσης ζωογόνο θερμότητα, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί και να κάνει όλα τα άλλα σώματα του σύμπαντος κοινωνούς του πυρακτωμένου πνεύματος από την προθυμία της θερμότητάς του, διότι από τη θερμότητα του ήλιου πηγάζουν γενικά όλες οι αρχές της ζωής και της γένεσης. Ο Monsieur d'Espagnet μιλάει πολύ έξυπνα για τον ήλιο, στο sua Physica restitua, όταν λέει:

Δηλαδή: Ο ήλιος είναι το μάτι του Δημιουργού του σύμπαντος, με το οποίο κοιτάζει αισθαντικά τα αισθητά πλάσματά του, με το οποίο ρίχνει πάνω τους τις κολακευτικές ακτίνες της αγάπης του: με το οποίο κάνει τον εαυτό του φανερό σε αυτά, γιατί η αισθητή Φύση δύσκολα θα αναγνώριζε έναν αναίσθητο δημιουργό, γι' αυτό θέλησε να κάνει τον εαυτό του ένα τόσο ευγενές σώμα ντυμένο με τη δόξα του για τον εαυτό του και για εμάς, του οποίου οι ακτίνες, όντας πολύ κοντά στη Θεότητα, είναι πνεύμα και ζωή. Όλη η θερμότητα που υπάρχει στα πάντα προέρχεται από αυτή τη συμπαντική Αρχή της Φύσης, τόσο στα Στοιχεία όσο και στα μείγματα, η οποία έχει κερδίσει το όνομα φωτιά, Διότι εκεί όπου καταθέτει μια εκούσια θερμότητα, μια φυσική κίνηση ή ζωή, είναι εκεί όπου η Φύση έχει κρύψει τη φωτιά της, ως τις Αρχές τους και ως την πρώτη κινητήρια δύναμη των Στοιχείων, από την οποία, ακόμη και τα αισθητά Στοιχεία, όπου οι Επαρχίες του κόσμου μας λαμβάνουν τα Στοιχεία τους και γίνονται όντα ως έμψυχα, αυτή η φωτιά όμως κρατιέται πιο κοντά στο κέντρο ή τη μήτρα της Γης λόγω της ψυχρότητας και της στερεότητας της ίδιας.

Ο ήλιος γεμίζει όλα τα άλλα στοιχεία, τις αρχές και τις ενώσεις με το πνεύμα του και τη ζωογόνο αρετή του. Συγκεντρώνει τα Στοιχεία στο έργο της γένεσης, τα ενώνει και τα ζωοποιεί, γιατί η φωτιά της Φύσης είναι ο πρώτος χειριστής στον κόσμο, έχει την κατοικία της στον ήλιο και χύνει τις αρετές της με τις ακτίνες του, από και με τον Αέρα στο Νερό, και μέσω αυτών στη Γη, και από όλα αυτά εδώ μέσα στους σπόρους των Λαχανικών των Ζώων και των Ορυκτών, έτσι ώστε να μπορούν άπειρα να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται, έτσι ώστε να λέω, ότι ο ήλιος, που είναι ο πρώτος κινητήρας και χειριστής της Φύσης, έρχεται να κάνει όλες τις λειτουργίες της με τη θερμότητά του ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από τη γη, διότι όσο πιο κοντά το φως του επεκτείνει τη θερμότητά του προς τη γη, τόσο πιο γρήγορα, και αντίθετα όσο πιο μακριά παραμένει από την επιφάνειά της, τόσο πιο αργά προκαλεί γενεές και τόσο πιο ατελείς γίνονται οι ενώσεις.

Θα μπορέσετε να πάρετε πολύ εμφανή παραδείγματα από αυτά που μόλις είπα σε όλα τα Τρία Βασίλεια της Γης.

Και εξετάζοντας πρώτα το φυτικό βασίλειο, θα διαπιστώσουμε ότι τα φυτά που αναπτύσσονται στις Ινδίες και σε άλλα μέρη όπου ο ήλιος προκαλεί μεγάλη ζέστη, είναι πολύ μεγαλύτερα σε σώμα και αρετές από εκείνα που αναπτύσσονται εδώ στις Κάτω Χώρες. Ότι το κώνειο και άλλα δηλητηριώδη βότανα δεν σκοτώνουν μόνο αυτούς που τα τρώνε σε αυτές τις χώρες, αλλά σκοτώνουν ακόμη και με τη μυρωδιά τους, τα οποία τα ζώα τρώνε εδώ χωρίς να υποστούν καμία βλάβη. Ότι τα δέντρα έρχονται σε αυτή τη χώρα πυκνά με πολλές χούφτες, οι οποίες, αφού κοίλονται εδώ στη μεγαλύτερη τελειότητά τους, δεν είναι μεγαλύτερες από μια χούφτα.

Όσον αφορά το ζωικό βασίλειο: αν κοιτάξουμε τους ανθρώπους καθώς και όλα τα είδη των άλλων ζώων, θα δούμε ότι είναι πολύ πιο εύρωστα και έχουν πολύ περισσότερο πνεύμα από αυτά των χωρών αυτών εδώ. Θα μπορούσαμε να βρούμε εδώ ανθρώπους που θα μπορούσαν να πιάσουν τον άλλον από ένα χέρι ή ένα πόδι με το ένα χέρι, και έτσι να τον γυρίσουν γύρω από το κεφάλι, ή να τον πετάξουν σε ένα δέντρο ή έναν τοίχο, όπως υπάρχουν στις χώρες της Βραζιλίας, στις οποίες είναι εύκολο να το κάνουν; Δεν υπάρχουν φίδια τόσο τρομερού μεγέθους που μπορούν να καταπιούν ολόκληρους ανθρώπους, γουρούνια και ελάφια, από τα οποία δεν υπάρχει κανένα εδώ που να έχει πάχος μεγαλύτερο από το πάχος ενός χεριού. Αράχνες στο μέγεθος δύο γροθιών, οι οποίες έχουν την τόλμη να επιτίθενται και να πολεμούν εναντίον θαλάσσιων καβουριών, και οι οποίες μπορούν ακόμη και να τα εξουδετερώσουν; και επιπλέον, πουλιά στο μέγεθος τσίχλας μπορούν να σταματήσουν και να πιαστούν στα δίχτυα τους; όπως προκύπτει από τα ταξίδια στις Ινδίες, και όπως μου επιβεβαίωσε πρόσφατα την αλήθεια ένας άνθρωπος που βρισκόταν στις Δυτικές Ινδίες επί επτά χρόνια, και ξέρετε ότι οι μεγαλύτερες αράχνες σε αυτές τις χώρες δεν έχουν το μέγεθος μιας άκρης του δακτύλου.

Και λαμβάνοντας υπόψη τα ορυκτά, τα μέταλλα και τους λίθους, πόσο πολύτιμοι είναι οι πολύτιμοι λίθοι και σε ποια ποσότητα χρυσού, αργύρου και πολύτιμων λίθων βρίσκονται στις θερμές χώρες. Είναι απαραίτητο να μένει κανείς αρκετά έκπληκτος και να παραμένει συγκλονισμένος από την έκπληξή του όταν διαβάζει τα βιβλία που έχουν γραφτεί για τη μεγάλη δύναμη, τον πλούτο και τη μεγαλοπρέπεια του μεγάλου Τούρκου, του αυτοκράτορα της Κίνας, της Ιαπωνίας και του μεγάλου Μογγόλου, του βασιλιά της Περσίας και πολλών άλλων μεγάλων πριγκίπων των Ινδιών, για τους οποίους θυμάμαι, μεταξύ άλλων, μια Ιστορία που διάβασα, πριν από λίγο καιρό, για τον τελευταίο βασιλιά του Περού, ο οποίος είχε φτιάξει, την εποχή της γέννησης του γιου του, μια χρυσή αλυσίδα τέτοιου βάρους που δεν μπορούσαν να την σηκώσουν διακόσιοι από τους ισχυρότερους του έθνους του Περού, οι οποίοι έχουν τη φήμη ότι είναι πολύ γεροί (αν ο καθένας δεν μπορούσε να σηκώσει διακόσιες λίβρες, το βάρος των 200. οι άνδρες θα μετέφεραν είκοσι και οκτώ εκατομμύρια σε ποσοστό 700.tt. ανά λίβρα χρυσού).

Το πόσο τεράστια ποσότητα χρυσού έλαβαν οι Ισπανοί όταν κατέλαβαν τις χώρες του Περού είναι σχεδόν αδύνατο να εκφραστεί, και δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια, αλλά τέτοιες και άλλες σπάνιες ιστορίες του ίδιου διαμετρήματος θα τις αφήσουμε για μια άλλη φορά, όταν θα μιλήσουμε για τα τρία βασίλεια συγκεκριμένα: Σας παρακαλώ, αγαπημένε μου, να σκεφτείτε σε σχέση με αυτά που μόλις είπα πόσο λίγο χρυσό και άλλα μέταλλα, ασήμι και πολύτιμους λίθους παράγει η θερμότητα του ήλιου στη γη των Κάτω Χωρών, και αν αξίζει να το θυμάστε.

Μπορείτε να δείτε σε όλα όσα αναφέραμε εδώ πόσο άνισα έρχεται αυτός ο πανίσχυρος κυβερνήτης και τοποτηρητής του κόσμου, ο Ήλιος, να μοιράσει τις αρετές και τα δώρα του ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία του, και αυτό σύμφωνα με τις εντολές που λαμβάνει από τον δημιουργό του.

Φαίνεται ότι ο Βιργίλιος ήταν επίσης του δικού μας αισθήματος, όταν λέει:

Από αυτό προέρχεται το βασίλειο των ανθρώπων και των κτηνών και η ζωή των πτηνών: στα τέρατα της θάλασσας υπάρχει πυριγενής ή φλογερή δύναμη. Και οι σπόροι έχουν ουράνια προέλευση.

Ο Sendivogius μιλάει για το Στοιχείο της Φωτιάς:

Δηλαδή: η Φωτιά είναι το αγνότερο και πιο άξιο Στοιχείο από όλα, είναι γεμάτη από ένα λιπαρό διαβρωτικό, είναι διεισδυτική, εξωτερικά ορατή, αλλά εσωτερικά αόρατη, πολύ σταθερή- είναι ζεστή και ξηρή και μετριάζεται από τη Γη. Όλη η αγνότερη ουσία και ουσία της αναδύθηκε στη δημιουργία με τον Θρόνο της Θείας Μεγαλειότητας. Οι άγγελοι δημιουργούνται από την λιγότερο καθαρή ουσία του. Το ακάθαρτο και άπλυτο ή λιπαρό αφήνεται και περικλείεται από τον ύψιστο και σοφό Δημιουργό στο κέντρο της Γης, για να συνεχίσει τη λειτουργία της κίνησης, την οποία ονομάζουμε Γέεννα ή Κόλαση.

Στη Φωτιά κατανοούνται οι ζωτικοί λόγοι και η διάνοια, που ο άνθρωπος λαμβάνει από τον δημιουργό του με την πρώτη έγχυση της ζωής που βρίσκεται σε φυτική κατάσταση, και τότε ο άνθρωπος προικίζεται από τον Θεό με μια λογική ψυχή, και για τον λόγο αυτό ονομάζεται εικόνα του Θεού.

Δεν είναι επίσης χωρίς μεγάλο λόγο που ο Παντοδύναμος Θεός μας έχει τοποθετήσει την έδρα της Θείας Μεγαλειότητάς Του μέσα στη Φωτιά, διότι γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να ανεχτεί κανένα ακάθαρτο, σύνθετο ή λερωμένο πράγμα, Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί καν να κοιτάξει ή να πλησιάσει αυτόν τον μεγάλο Θεό, βλέποντας ότι η πιο λεπτή και καθαρή φωτιά, που περιβάλλει την πιο Αγία Θεία Μεγαλειότητά Του, πρέπει να υποθέσουμε και να πιστέψουμε ότι είναι τόσο συγκεντρωμένη, ώστε είναι αδύνατο και εντελώς αντίθετο προς τη φύση Του να υποφέρει οποιοδήποτε σύνθετο πράγμα κοντά Του, χωρίς να το διαλύσει σε μια στιγμή στις αρχές Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: