Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ο Σμαράγδινος πίνακας του Ερμή από το 'Ερμητικό Μουσείο'


Ο Σμαράγδινος πίνακας του Ερμή από το Ερμητικό μουσείο
John Daniel Mylius ''Opus Medico–Chymicum'' 1618

Ο Αλχημιστής βρίσκεται στην μέση του εμβλήματος, μέσα του περιέχεται ο ανακαινισμένος πνευματικής φύσης μικρόκοσμος ο οποίος βρίσκεται σε μια απόλυτη ισορροπία και αρμονία με τον πνευματικό μακρόκοσμο.
Ο Αλχημιστής είναι ταυτόχρονα το Εν και το Παν.
Είναι ο κύριος του ερμητικού σύμπαντος, γνώστης των μυστικών της ημέρας και της νύχτας, του φωτός και του σκότους, εμφανίζεται κατά ένα θριαμβευτικό τρόπο στο κέντρο μιας εικονιστικής φαντασμαγορίας που ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τα βασικά σύμβολα τα πιο αγαπημένα στους δυτικούς αλχημιστές όπως και αυτά των τεσσάρων στοιχείων.
Στα δεξιά του είναι οι αρσενικές αρχές του έργου: στο φως της ημέρας υπάρχει το ατρόμητο ασυγκράτητο λιοντάρι, ο Ήλιος, ο άνθρωπος ο φοίνικας και η πηγή του γήινου πυρός. 
Στα αριστερά του βρίσκονται οι θηλυκές αρχές της εργασίας της μεταλλαγής βυθισμένες μέσα στο σκοτάδι ο ''πιστός υπηρέτης'', η Σελήνη, η γυναίκα η οποία μέσα από τα στήθη της εκρέει η ζωτική ροή, ο αετός, από την γη αναβλύζουν οι πηγές του καθαρού ύδατος. 
Γύρω του, τα δέντρα των μετάλλων του φιλοσοφικού κήπου. 
Επάνω βρίσκουμε όλα τα ζώα μέσω των οποίων συμβολίζονται τα στάδια της εργασίας μας, το σύμβολο των φάσεων του έργου: το κοράκι της σήψης, η στρουθοκάμηλος της λεύκανσις, ο δράκος του υδράργυρου, ο πελεκάνος της ερύθρωσης και ο φοίνικας της μεταμόρφωσης, το τελικό στάδιο, ο Φιλόσοφος της Λίθου. 
Ακόμη ψηλότερα, ανάμεσα στις αγγελικές σφαίρες, διακρίνουμε την Θεία Τριάδα: ο μυστικός αμνός, το μυστικό όνομα του Θεού και το Άγιο Πνεύμα. 
Όλη η ζωής προέρχεται από αυτό, στο κέντρο της βρίσκεται η δομή της αλχημικής γνώσης, η ένωση των κατώτερων και ανώτερων αρχών. Γύρω και κάτω διακρίνουμε και το ζωδιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: