Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ο Παύλος η Δαμασκός και η μεταστροφή


Ο Παύλος η Δαμασκός και η μεταστροφή

Σήμερα πέσανε οι πύραυλοι στην Δαμασκό και μια γνωστή και φίλη που ασχολείται με την Ανθρωποσοφία μας θύμισε πως ήταν η πόλη στην οποία ο Παύλος είχε αυτήν την φοβερή αποκάλυψη του Κυρίου μέσα από την οποία όλη του η ζωή αντιστράφηκε.

Θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένα σημεία από τις γραφές χωρίς όμως να χρησιμοποιήσω κάποια ορολογία, ακόμη και τα απλά συμβολικά συμβάντα είναι διδακτικά από μόνα τους για εμάς.

Έχω πει επανειλημμένα πως κάθε πρόσωπο στην καινή διαθήκη είμαστε εμείς ή ένας ψυχολογικό τύπος ή ένα επίπεδο μαθητείας το οποίο πρέπει να υπερβούμε, όλα σηματοδοτούν εσωτερικές εξελίξεις και καταστάσεις και τίποτα δεν είναι εκεί τυχαίο.

Ο Παύλος επίσης είμαστε εμείς! Κάθε άνθρωπος μέσα από την ζωή του μέσα από τον συνηθισμένο βίο όχι μόνον κλείνει κάθε εσωτερική πύλη φωτός μέσα του αλλά και ανοίγει διάπλατα την σωματική ψυχική του δομή προς την ανοσιότητα μέσα από την σκέψη, τα συναισθήματα του, τις επιλογές και την δράση του.
Μέσα από αυτήν την κατεύθυνση είναι, γίνεται και αυτός ένας διώκτης του Φωτός, ένας πολέμιος του Κυρίου.
Πόσοι μα πόσοι πολύ άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο...!

Ο Παύλος μας εξηγεί μετά για την παιδεία που πήρε αλλά και για το πόστο πιστός ήταν όσον αφορούσε τον θρησκευτικό νόμο ''πήρα την παιδεία σύμφωνα με την ακρίβεια του πατροπαράδοτου νόμου, ήμουν ζηλωτής τού Θεού''

Αλλά όλο αυτό εναντιώνεται στον Νόμο του Χριστού, είναι ένα τερατούργημα το οποίο οι ιερείς εκείνης της εποχής δημιούργησαν μέσα από μια σκοτεινή απάνθρωπη διδασκαλία, γιατί το να πιστεύεις σε κάτι είναι δικαίωμα σου, το να εκτελείς και να κυνηγάς άλλους ανθρώπους λόγω μιας διαφορετικής πίστης είναι σατανικό.

Και σε αυτό βοηθούσε ο Παύλος τους Αρχιερείς ''δένοντας με αλυσίδες και παραδίνοντας σε φυλακές και άνδρες και γυναίκες·
5. καθώς και ο αρχιερέας δίνει μαρτυρία για μένα, και ολόκληρο το πρεσβυτέριο''

Τον λόγο που ο Κύριος επέλεξε τον Παύλο για να του αποκαλυφθεί δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε αλλά ενδεχομένως αυτό μας δείχνει πως μέσα στην ζωή του ανθρώπου ποτέ δεν είναι αργά για μια ψυχική πνευματική μεταστροφή. Δεν μπορούμε να γίνουμε βέβαια όλοι σαν τον Παύλο, να έχουμε ένα τόσο μεγάλο έργο αλλά λίγη σημασία έχει αυτό, το σημαντικό είναι η αντιστροφή και η ένωση μας με το φως στον βαθμό που είμαστε ικανοί να το πετύχουμε.

Ο Χριστός παρουσιάστηκε με το Σώμα της Ανάστασης στον Παύλο και αυτό όπως θυμάστε και από την μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα Πύρινο πολύ δυναμικό νέο αιθερικό σώμα το οποίο λόγω της τρομερής του δόνησης και ακτινοβολίας μπορεί να κάψει τους οφθαλμούς ενός ανθρώπου όπως και στην συνέχεια μας λέει ο Παύλος πως αυτό τον τύφλωσε και έχασε την όραση του ''Και οδοιπορώντας, ενώ πλησίαζα στη Δαμασκό, κατά το μεσημέρι, άστραψε ξαφνικά γύρω μου πολύ φως από τον ουρανό''
Προσέξτε τι μας λέει συμβολικά, από τον ουρανό ήρθε το φως, δηλαδή δεν έχει σχέσει με την γη και την αστρική σφαίρα ούτε τον κόσμο των νεκρών.

''και έπεσα στο έδαφος, και άκουσα μια φωνή, που μου έλεγε: Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;
8. Και εγώ αποκρίθηκα: Ποιος είσαι, Κύριε; Και μου είπε: Εγώ είμαι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, που εσύ καταδιώκεις.
9. Αυτοί που ήσαν μαζί μου είδαν μεν το φως, και φοβήθηκαν υπερβολικά· τη φωνή, όμως, εκείνου που μου μιλούσε, δεν άκουσαν.''

Στην βιβλιογραφία της Σχολής του Χρυσού Ροδοσταύρου μας εξηγείται λεπτομερώς πως οι ανώτερες ακτινοβολίες εκφράζονται μέσα από ήχο και φως. Όμως στην περίπτωση του Παύλου ο Λόγος, ο ήχος ήταν προσωπικός και εντυπώθηκε μόνον μέσα σε αυτόν σαν μια αποκάλυψη εν εγρήγορση όχι κατά την διάρκεια του ύπνου, δεν ήταν ένα όραμα ή ένα μήνυμα όπως έχουμε δει από Αγγέλους αλλά ένας μια δονητική ενέργεια μέσα στην ψυχή του μέσα από την οποία μπορούμε να πούμε πως το σοκ σε όλες του τις όψεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή παρεξήγησις για την αρχή αυτής της εμπειρίας.
Από μια τέτοια συνάντηση πάντοτε μια δυναμική αλλαγή μπορεί να συμβεί μέσα στον μαθητή, γιατί δεν ήταν πως ο Παύλος δεν είχε πίστη στον Θεό, απλά δεν γνώριζε τον αληθινό Θεό και συνεπώς ακολουθούσε το σκοτάδι και το κακό.

''Και είπα: Τι να κάνω, Κύριε; Και ο Κύριος μου είπε: Αφού σηκωθείς, πήγαινε στη Δαμασκό· και εκεί θα σου λαληθεί για όλα όσα είναι διορισμένα να κάνεις.
11. Και επειδή, από τη λαμπρότητα εκείνου τού φωτός, δεν έβλεπα, χειραγωγούμενος από εκείνους που ήσαν μαζί μου, ήρθα στη Δαμασκό.''

Φυσικό είναι ο μαθητής να μην ξέρει τι να κάνει, χρειάζεται την βοήθεια ενός πρεσβύτερου αδελφού αλλά κυρίως μια συμβολική μεταστροφή για αυτό και πρέπει να επιστρέψει πίσω στην Δαμασκό, εκεί που πέσαν οι πύραυλοι σήμερα.

Η Δαμασκός συμβολίζει την αλλαγή του αίματος, στέκεται μεταξύ του παλαιού και του νέου, συμβολίζει την αλλαγή της συνείδηση σωματικά και ψυχικά μιας και αυτή, η παλιά, έχει σαν βάση τον φυλετικό θεό ο οποίος πλέον δεν έχει καμία μα καμία χρησιμότητα σε αυτήν την νέα αυτή περίοδο.
Ο Κύριος πλέον δεν είναι μια φυλετική δοξασία αλλά αποκτά μια συμπαντική έννοια και αξία.
Σηματοδοτεί την δυνατότητα μέσω της αγάπης της αλλαγής της συνείδησης κατά μια πνευματική έννοια.

''Και κάποιος Ανανίας, ένας ευσεβής άνθρωπος σύμφωνα με τον νόμο, έχοντας τη μαρτυρία από όλους τούς Ιουδαίους που κατοικούν εκεί,
13. ήρθε σε μένα, και, καθώς στάθηκε από πάνω μου, μου είπε: Σαούλ, αδελφέ, δες ξανά το φως σου· και εγώ, κατά την ίδια εκείνη ώρα, ξαναείδα το φως μου μπροστά σ' αυτόν.''

Το έχουμε επαναλάβει πως δεν είσαστε μόνοι σας σε αυτόν τον κόσμο, πολλοί αδελφοί και αδελφές σας περιμένουν και είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν στο κάθε βήμα σας.

''Και, τώρα, γιατί βραδύνεις; Αφού σηκωθείς, βαπτίσου και καθαρίσου από τις αμαρτίες σου, με το να επικαλεστείς το όνομα του Κυρίου.
17. Και όταν επέστρεψα στην Ιερουσαλήμ, ενώ προσευχόμουν μέσα στο ιερό, ήρθα σε έκσταση,''

Τότε μόνον ο καθαρμός είναι η μόνη οδός προς Αυτόν, το βάπτισμα με ύδωρ αυτό σηματοδοτεί, την εσωτερική μετατροπή.
Μόνον τότε ο Χριστός μπορεί να μας μιλήσει εσωτερικά και να γεννηθεί μέσα μας.

Κάθε άνθρωπος είναι ένας Παύλος και κάθε άνθρωπος μπορεί να δει και αυτό το εκστατικό όνειρο μέσα από το οποίο η ένωση με τον Χριστό θα εορταστεί και σε μας μέσα μας.

Πράξεις Των Αποστόλων Κεφ. 22

Δεν υπάρχουν σχόλια: