Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Blavatsky and magic 2



Blavatsky and magic 2

Η προηγούμενη καριέρα της στον πνευματισμό έχει εγκαταλειφθεί (ή ίσως όπως αυτή ενδέχεται να είπε, ξεπεράστηκε), η Blavatsky έτεινε στο να βλέπει τις πρακτικές εκφράσεις του αποκρυφισμού, άλλο παρά από μια πνευματική ζωή, ως ανεπιθύμητη και επικίνδυνη.
Ακόμα και η τελετουργία που προοριζόταν να είναι συμβολική παρά μαγική θα έπρεπε να αποφεύγεται.
Αυτή η θέση μπορεί να θεωρηθεί αντιφατική, δεδομένης της φήμης της Blavatsky η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μαγική, η φαινομενική παραγωγή των επιστολών από τους Δασκάλους ή ακόμη και ένα κύπελλο τσαγιού.

Εξήγησε αυτά τα γεγονότα ως «Master's κόλπα "- δηλαδή, όπως έχει κατακρημνιστεί από έναν από τους Δασκάλους και όχι σαν συνέπεια των δικών της μαγικών δυνάμεων.
Η Μπλαβάτσκυ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη θεουργία ή την «πρακτική μαγεία» στις αρχές της Θεοσοφικής σταδιοδρομίας. Το 1879, γράφοντας με τίτλο «Τι είναι η Θεοσοφία» στο περιοδικό Θεοσοφιστής, σχολίασε:

Η Πρακτική θεουργία ή η «τελετουργική μαγεία», που τόσο συχνά κατέφυγαν μέσα από τους εξορκισμούς τους ο Ρωμαιοκαθολικός Κληρικός απορρίφθηκε από τους Θεοσοφιστές. 
Όταν αγνοεί την αληθινή έννοια των εσωτερικών θεϊκών συμβόλων της φύσης, ο άνθρωπος είναι ικανός να υπολογίσει εσφαλμένα τις δυνάμεις της ψυχής του και αντί να επικοινωνεί πνευματικά και διανοητικά με τα ανώτερα, ουράνια όντα, τα καλά πνεύματα (οι θεοί των θεουργών της πλατωνικής σχολής), θα καλέσει ασυνείδητα τις κακές, σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται γύρω από την ανθρωπότητα, τους απέθαντους, τις ζοφερές δημιουργίες των ανθρωπίνων εγκλημάτων και κακών, και έτσι θα πέσει από την θεουργία μέσω της μαγείας στην γοητεία ή την μαύρη μαγεία. 
Η αγνότητα των πράξεων και των σκέψεων μπορεί μόνη της να μας ανυψώσει μέσα σε μια επικοινωνία "με τους Θεούς" επιτυγχάνοντας τον στόχο τον οποίον επιθυμούσαμε.

Modern Western Magic and Theosophy
Gregory Tillett - University of Western Sydney 
ARIES 12 (2012) 17-51 BRILL

Δεν υπάρχουν σχόλια: