Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η γνώση, η σκέψη δεν είναι κάτι το στατικό

 
Η γνώση, η σκέψη δεν είναι κάτι το στατικό

Όποιος έχει εμβαθύνει στην αρχαία ελληνική σκέψη κατανοεί την συγγένεια της με αυτή των αιγυπτιακών ιερατείον - μυστηρίων και ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίον σχεδόν όλοι οι φιλόσοφοι της εποχής επισκεπτόντουσαν την Αίγυπτο... 

Και αν βρεθεί κάποιος αδαής να μου πει σε λίγο καιρό ότι τα γραπτά του Ερμή του Τρισμέγιστου έχουν ιουδαϊκά στοιχεία θα τον ρωτήσω απλά σε πια ιερατεία είχε μυηθεί ο Μωυσής?

Η εξέλιξη της σκέψης όσον αφορά τον πνευματικό της χαρακτήρα είναι μια αποκάλυψη πνεύματος δεν οικειοποιείται από κανένα άτομο και λαό και γλώσσα αλλά είναι οικουμενική και άχρονη και ανήκει και δωρίζεται από το πνεύμα και μόνο.

Η γνώση, η σκέψη δεν είναι κάτι το στατικό όπως και τίποτα στον κόσμο μας αλλά κινείται, μεταβάλλεται, εξελίσσεται όπως και ο Ηράκλειτος μας έλεγε πολύ σοφά

Αυτός που δεν το καταλαβαίνει δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλάβει το βαθύτερο νόημα όλον αυτών, όπως πολύ απλά μας έλεγε ο Πλάτωνας ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι η ομοίωση του με τον Θεό, το Αγαθό και αυτός ο θεός είναι ο γεννήτορας του σύμπαντος ορατού και αοράτου, η πηγή και το τέλος όλων όσων υπήρξαν  αλλά και θα υπάρξουν, θνητών αλλά και αθανάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: