Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Περιγραφή των των Τριών Αρχών της Θεϊκής Ύπαρξης του Jacob Boehme 1619


Περιγραφή των των Τριών Αρχών της Θεϊκής Ύπαρξης του Jacob Boehme 1619

Πρόλογος του συγγραφέα προς τον Χριστιανό θεοσεβούμενο αναγνώστη.

Από τη μήτρα του, ένα ανθρώπινο ον δεν μπορεί να αναλάβει τίποτα πιο χρήσιμο και αναγκαίο από ανθρώπινης πλευράς από την επίτευξη της αυτογνωσίας καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του σε αυτόν τον κόσμο.

Και συγκεκριμένα: (1) τι είναι κανείς, (2) από πού ή από ποιον προέρχεται, (3) για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε και (4) ποιο καθήκον πρέπει να εκπληρώσει. Με τη βαθιά ενατένιση αυτών των θεμάτων, θα διαπιστώσετε στη ρίζα σας πώς προκύψατε από τον Θεό μαζί με όλα όσα υπάρχουν. 

Δεύτερον, θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ όλων των πλασμάτων | το ανθρώπινο ον είναι το ευγενέστερο.

Και, τρίτον, από αυτό θα φανεί πώς ο Θεός είναι διατεθειμένος απέναντι σε εκείνον που δημιούργησε να είναι ο κύριος όλων των πλασμάτων αυτού του κόσμου, και πώς έχει προικιστεί πάνω από όλα τα άλλα με νου, λογική, κατανόηση, και κυρίως με γλώσσα, ώστε να μπορεί να διακρίνει ό,τι ακούγεται ή διεγείρεται, ό,τι κινείται, ευδοκιμεί και αναπτύσσεται, να εκτιμά τις αρετές, τα αποτελέσματα και τις πηγές του καθενός και να κυριαρχεί σε ό,τι υπόκειται στα χέρια του με το μυαλό και τη λογική του, να το λυγίζει και να το χρησιμοποιεί σύμφωνα με τη θέλησή του, όπως θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: