Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Το δωδέκατο έμβλημα από το βιβλίο ''Αζώθ' του Basil Valentine

 


Το έκτο έμβλημα από τα ''Δώδεκα κλειδιά''  του Basil Valentine

Στο κέντρο αυτού του εντυπωσιακού σχεδίου βρίσκεται το πρόσωπο ενός γενειοφόρου αλχημιστή στην αρχή του Έργου. Σαν να κοιτάζει μέσα σε έναν καθρέφτη, εδώ είναι το σημείο στο οποίο ο μαθητής εστιάζει την προσοχή του για να διαλογιστεί πάνω στο έμβλημα. Μέσα στο τρίγωνο που δείχνει προς τα κάτω και επικαλύπτει το πρόσωπο του αλχημιστή, βρίσκεται ο στόχος του Έργου, ο θείος άνθρωπος στον οποίο έχουν ενωθεί οι δυνάμεις από το Επάνω και το Κάτω. Καθένα από τα διαδοχικά αριθμημένα σημεία του αστεριού που εκπέμπεται από τον αλχημιστή αντιπροσωπεύει μια λειτουργία του Σμαραγδένιου πίνακα, φόρμουλα (Πύρωση, Διάλυση, Διαχωρισμός, Σύνδεση, Ζύμωση, Απόσταξη και Πήξη) και περιέχει την κρυπτογράφηση για το αντίστοιχο μέταλλο. Για να δείτε μια εξήγηση αυτών των πράξεων.

Το σχηματοποιημένο σώμα του αλχημιστή είναι ο καρπός του γάμου μεταξύ του Sol, του αρχετυπικού βασιλιά Ήλιου που κάθεται πάνω σε ένα λιοντάρι σε ένα λόφο στα δεξιά του, και της Luna, της αρχετυπικής βασίλισσας της Σελήνης που κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο ψάρι στα αριστερά του. "Πατέρας του είναι ο Ήλιος", λέει η πινακίδα, "μητέρα του η Σελήνη". Ο γελαστός, εξωστρεφής Βασιλιάς Ήλιος κρατά ένα σκήπτρο και μια ασπίδα που υποδηλώνουν την εξουσία και τη δύναμή του πάνω στον ορθολογικό, ορατό κόσμο, αλλά ο πύρινος δράκος του απορριφθέντος ασυνείδητου του περιμένει σε μια σπηλιά από κάτω του έτοιμος να επιτεθεί αν γίνει πολύ αλαζόνας. Η μελαγχολική, εσωστρεφής Βασίλισσα της Σελήνης κρατάει τα χαλινάρια ενός μεγάλου ψαριού, συμβολίζοντας τον έλεγχό της πάνω στις ίδιες κρυφές δυνάμεις που απειλούν τον Βασιλιά, και πίσω της βρίσκεται ένα σιτάρι, το οποίο συμβολίζει τη σύνδεσή της με τη γονιμότητα και την ανάπτυξη. Το τόξο και το βέλος που κρατά στο αριστερό της χέρι συμβολίζουν τις πληγές της καρδιάς και του σώματος που αποδέχεται ως μέρος της ύπαρξής της.

Με απλούστερους όρους, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα αντιπροσωπεύουν τις ακατέργαστες ύλες της εμπειρίας μας - τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας - με τις οποίες εργάζεται ο αλχημιστής.

Ο Βασιλιάς συμβολίζει τη δύναμη της σκέψης, τελικά τον Ένα Νου του υψηλότερου πνεύματος.

Η Βασίλισσα αντιπροσωπεύει την επιρροή των συναισθημάτων και των συγκινήσεων, που είναι τελικά το χαοτικό Ένα Πράγμα της ανώτερης ψυχής.

Ο πολυαναμενόμενος Γάμος του Βασιλιά και της Βασίλισσας παράγει μια κατάσταση συνείδησης που περιγράφεται καλύτερα ως συναισθηματική διάνοια, η οποία μπορεί να ανυψωθεί και να εξαγνιστεί για να παράγει μια κατάσταση τέλειας διαίσθησης, μια άμεση γνώση της πραγματικότητας. "Όλη η ασάφεια θα σας γίνει ξεκάθαρη", λέει η πινακίδα γι' αυτή την κατάσταση του νου, είναι "η δόξα ολόκληρου του σύμπαντος". Ο στόχος της αλχημείας είναι να καταστήσουμε αυτή τη χρυσή στιγμή μόνιμη σε μια κατάσταση συνείδησης που ονομάζεται Φιλοσοφική Λίθος, και όλα ξεκινούν με το ζευγάρωμα των αντιθέτων μέσα μας.

Στο σχέδιό μας, το σώμα του αλχημιστή αποτελείται από τα Τέσσερα Στοιχεία. Τα πόδια του προεξέχουν πίσω από το κεντρικό έμβλημα, το ένα βρίσκεται στη Γη και το άλλο στο Νερό. Στο δεξί του χέρι βρίσκεται ένας πυρσός της Φωτιάς και στο αριστερό του ένα φτερό, που συμβολίζει τον Αέρα. Μεταξύ των ποδιών του κρέμεται η κυβική λίθος που φέρει τη λέξη Corpus, που σημαίνει σώμα. Τα πέντε αστέρια που την περιβάλλουν υποδηλώνουν ότι περιέχει επίσης το κρυμμένο Πέμπτο Στοιχείο, την αόρατη πεμπτουσία της οποίας "η εγγενής δύναμη τελειοποιείται αν μετατραπεί σε Γη". Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται το κεφάλι του αλχημιστή, υπάρχει μια παράξενη φτερωτή καρικατούρα που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως ως καρδιά, κράνος ή ακόμη και ως επίφυση στο κέντρο του εγκεφάλου. Το σύμβολο εξελίχθηκε από τον Φτερωτό Δίσκο του Ακενατόν και έγινε η κορυφή του Caduceus, του μαγικού ραβδιού του Ερμή, όπου αντίθετες ενέργειες συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν θαύματα. Αυτό το εξόγκωμα αντιπροσωπεύει την Αναληφθέντα Ουσία, την ουσία της ψυχής μας που ανυψώνεται στο υψηλότερο επίπεδο του σώματος, στον εγκέφαλο, όπου γίνεται ένα κινητό κέντρο συνείδησης ικανό να εγκαταλείψει το σώμα και να ταξιδέψει σε άλλες διαστάσεις.

Ακουμπώντας τα φτερά του κηρύκειου είναι μια σαλαμάνδρα τυλιγμένη στις φλόγες στην αριστερή πλευρά του σχεδίου και ένα όρθιο πουλί στα δεξιά. Κάτω από τη σαλαμάνδρα υπάρχει η επιγραφή Anima (Ψυχή), κάτω από το πουλί υπάρχει η επιγραφή Spiritus (Πνεύμα). Η σαλαμάνδρα, ως σύμβολο της ψυχής, προσελκύεται και εκτίθεται στην φλεγόμενη φωτιά του Ήλιου. Ομοίως, το πουλί του πνεύματος έλκεται από τη δροσιά της Σελήνης και αντανακλάται σε αυτήν. Αυτή είναι μια λεπτή δήλωση των θεμελιωδών διπολικών ενεργειών που κινούν την αλχημεία του μετασχηματισμού. Το Spiritus, το Anima και το Corpus σχηματίζουν ένα μεγάλο ανεστραμμένο τρίγωνο που βρίσκεται πίσω από το κεντρικό έμβλημα. Μαζί συμβολίζουν τις τρεις αρχετυπικές ουράνιες δυνάμεις που οι αλχημιστές ονόμασαν Θείο, Υδράργυρο και Άλας. Και πάλι, αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι καθόλου χημικές ουσίες, αλλά τα συναισθήματα, οι σκέψεις και το σώμα μας.

Μετάφραση G.J.P.


Δεν υπάρχουν σχόλια: