Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

THE RIPLEY SCROLL, ένα εικονογραφημένο αλχημικό χειρόγραφο, στα Aγγλικά και στα Λατινικά, σε περγαμηνή, Αγγλία [ίσως Μάντσεστερ;] 1624

 



THE RIPLEY SCROLL, 

ένα εικονογραφημένο αλχημικό χειρόγραφο, στα Αγγλικά και στα Λατινικά, σε περγαμηνή, Αγγλία [ίσως Μάντσεστερ;] 1624


Ένα πλούσιο και λεπτομερές μείγμα κρυπτογραφικών στίχων, θρύλων και εικόνων, αυτό είναι ένα από τα 23 γνωστά αντίγραφα του "The Ripley Scroll", μιας ζωντανής και σύνθετης εμβληματικής αναπαράστασης της διαδικασίας κατασκευής της Φιλοσοφικής Λίθου - της πρωταρχικής αλχημικής αναζήτησης - του μέσου μετατροπής της βασικής ύλης σε χρυσό. Η σύνθεσή του αποδίδεται στον κορυφαίο Άγγλο αλχημιστή, τον George Ripley (πεθ. γύρω στο 1490), συγγραφέα του βιβλίου The Compound of Alchemy. Πρόκειται για το μοναδικό αντίγραφο του "The Ripley Scroll" σε ιδιωτικά χέρια: ένα αντίγραφο που ανήκει στη Βρετανική Βιβλιοθήκη αποτελεί επί του παρόντος κεντρικό κομμάτι της έκθεσης Harry Potter: Harry Potter (Μια ιστορία της μαγείας) (έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018). 

Προέλευση: Leonard Smethley fecit 1624". Ένας ζωγράφος όπλων και αναπληρωτής κήρυκας με αυτό το όνομα τεκμηριώνεται ως κάτοικος και ενεργός στο Μάντσεστερ από το 1612 έως τουλάχιστον το 1624. Αυτό θα φαινόταν κατάλληλο επάγγελμα για τον συντάκτη αυτής της περγαμηνής, ιδίως δεδομένης της μεγαλύτερης στιλπνότητας και αυτοπεποίθησης που διαφαίνεται στα "εραλδικά" μοτίβα. Στην πραγματικότητα, η ταυτοποίηση αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση με τις υπογραφές του Smethley σε επιστολές που έγραψε στον Norroy, King of Arms, οι οποίες περιλαμβάνονται σήμερα σε χειρόγραφο στην Οξφόρδη (Bodleian Library Ashmole 836). Ο Τζον Ντι, ο διάσημος μαθηματικός, αστρονόμος, αστρολόγος και ερευνητής του αποκρυφισμού των Tudor, ο οποίος προώθησε τη φήμη του Ρίπλεϊ στην Αγγλία και στο εξωτερικό, ήταν διευθυντής του Christ's College στο Μάντσεστερ από το 1595 έως το 1605. Ορισμένα από τα βιβλία του Dee παρέμειναν στην πόλη όταν επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι στο Mortlake. Αυτή είναι μια ενδεικτική περίσταση: θα μπορούσε να ήταν το αντίγραφο του Ripley Scroll του Dee που χρησίμευσε ως πρότυπο για τον Smethley; Ή ίσως η συνεχιζόμενη επιρροή του Dee στο Μάντσεστερ οδήγησε στην παραγωγή του.



Περιεχόμενο: George Ripley (πεθ. γύρω στο 1490) ήταν ένας Αυγουστίνος μοναχός στο Bridlington του Yorkshire, ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του The Compound of Alchemy [...] divided into Twelve Gates, ενός μεγάλου ποιήματος στα Μεσαία Αγγλικά που γράφτηκε το 1471 και δημοσιεύτηκε το 1591. Το κύρος και η φήμη του ήταν τέτοια που μέχρι το 1700 του είχε αποδοθεί ένα μεγάλο σύνολο αλχημικών έργων, μεταξύ των οποίων και η πιο εμφανώς εντυπωσιακή συλλογή, ο πάπυρος που πήρε το όνομά του. Σήµερα αναγνωρίζεται ότι δεν ήταν δικαιολογηµένες όλες αυτές οι αποδόσεις και ότι είναι ασφαλέστερο να δεχτούµε ότι οι πάπυροι του Ρίπλεϊ πρέπει να θεωρηθούν σύνθετα έργα παρά προϊόν ενός µόνο συγγραφέα: J.M. Rampling, "The Catalogue of the Ripley Corpus: Alchemical Writings attributed to George Ripley", Ambix, 57/ii 2010, σ. 125-201. Παρόλο που είναι αποδεκτό ότι οι μεσαιο-Αγγλικοί στίχοι του παπύρου συντάχθηκαν στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, μόνο ένας είναι προγενέστερος από τα μέσα του 16ου αιώνα και είναι σαφές ότι οι ιδέες που περιλάμβανε είχαν επικρατήσει και στην εποχή της λογικής. Η αλχημεία ήταν μια πρακτική αλλά και θεωρητική ενασχόληση και, αν και κατά καιρούς αμφιλεγόμενη, άνθισε ως αποδεκτός επιστημονικός και φιλοσοφικός κλάδος. Οι αλχημικές έρευνες του Ισαάκ Νεύτωνα είναι γνωστές και περιλάμβαναν ακόμη και προσαρμογές από έναν κύλινδρο του Ρίπλεϊ.

Δεκαεπτά από τα 23 γνωστά αντίγραφα του παπύρου, συμπεριλαμβανομένου του παρόντος δείγματος, έχουν ομαδοποιηθεί με βάση το άνοιγμά τους με τη μορφή ενός αλχημιστή που κρατάει μια γυάλινη φιάλη- R.I. McCallum, "Alchemical Scrolls Associated with George Ripley", στο Mystical metal of gold: Essays on alchemy and Renaissance culture, εκδ. S.J. Linden, 2007, σ. 161-88. Η φιγούρα συχνά αποδίδεται σαφώς στον Ερμή Τρισμέγιστο, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της δυτικής αλχημικής φιλοσοφίας. Ο παρών κύλινδρος είναι ο αριθμός 17 της κατηγορίας 1 του McCallum, ήταν γνωστός μόνο από μια καταχώρηση σε κατάλογο πώλησης όπου δεν αναγνωριζόταν (Λονδίνο, Sotheby's 19 Δεκεμβρίου 2000, παρτίδα 1).



Η σύνθεση αποτελείται από μια σειρά εμβληματικών διαγραμμάτων με επιγραφές, ετικέτες και συνοδευτικούς στίχους, κάθε διάγραμμα οδηγεί στο επόμενο. Παρουσιάζει με δραματική και ενδιαφέρουσα, αν και τελικά αινιγματική, μορφή τις διαδικασίες για την επίτευξη των δύο κύριων στόχων του αλχημικού πειραματισμού: την παραγωγή της Φιλοσοφικής Λίθου και του Ελιξίριου της Ζωής. Τα βασικά δομικά στοιχεία, τα Αριστοτελικά στοιχεία της φωτιάς, της γης, του αέρα και του νερού, εμπλέκονται όλα, όπως και οι δύο "μεταλλικές αρχές" του θείου και του υδραργύρου. Όλα τα μέταλλα πιστεύονταν ότι αποτελούνται από ποικίλες αναλογίες αυτών των δύο ατμών, αν και η τέλεια ισορροπία βρέθηκε μόνο στο χρυσό. Μια σχετική θεωρία υποστήριζε ότι κάτω από τη γη τα βασικά μέταλλα χωνεύονταν σταδιακά μέχρι να ωριμάσουν σε χρυσό. Στόχος των αλχημιστών ήταν να βρουν έναν τρόπο να επιταχύνουν τεχνητά αυτή τη φυσική διαδικασία: J.M. Rampling, "Theory choice in Medieval Alchemy", στο Theory Choice in the History of Chemical Practices, 2016 σ. 7-16. Ο υδράργυρος συνδέθηκε με την ψυχή (anima) και τη σελήνη, ενώ το θειάφι με το πνεύμα (spiritus) και τον ήλιο, γεγονός που εξηγεί τη συχνότητα αυτών των εικόνων και των ετικετών σε αυτή την κύλιση. Το Πράσινο Λιοντάρι, το Κόκκινο Λιοντάρι και το Φίδι της Αραβίας που επίσης εμφανίζονται είναι αλληγορικές αναπαραστάσεις διαφόρων προϊόντων απόσταξης και πύρωσης. Η ενσωμάτωση της αλχημείας με τον μεσαιωνικό Χριστιανισμό και τη Χριστιανική εικονογραφία είναι επίσης εμφανής, ιδίως στην αρχική απεικόνιση με το κεντρικό στρογγυλό που δείχνει τον αλχημιστή και έναν επίσκοπο να κρατούν ένα βιβλίο με επτά σφραγίδες, όπου κάθε σφραγίδα περιέχει μια γυάλινη φιάλη με μορφές, μερικές από τις οποίες θυμίζουν τη σκηνή της Δημιουργίας της Εύας, και ένα ακόμη στρογγυλό που καταλήγει σε μια εκδοχή της Πτώσης του Ανθρώπου. Στο σύνολό του ο πάπυρος αποτελεί μια δραματική και πολύχρωμη μαρτυρία της μεσαιωνικής και πρώιμης νεότερης επιστημονικής και φιλοσοφικής έρευνας.

Εικονογράφηση: Το ρολό αρχίζει με μια μεγάλη φιγούρα που κρατάει μια γυάλινη φιάλη, το ερμητικό δοχείο ή το Φιλοσοφικό Αυγό, με τις λαβές να αναγράφουν: "Πρέπει να κάνεις νερό από γη και γη από αήρ και αήρ από πυρ και πυρ από γη". Μέσα στη φιάλη του υπάρχουν οκτώ συνδεδεμένα στρογγυλά, επτά από τα οποία περιέχουν μορφές πειραματιστών, προφανώς γυναίκες αλλά και άνδρες, που παρακολουθούν μια φιάλη ή ένα αποστακτήρα πάνω από ένα καμίνι, ενώ τα γυάλινα αγγεία περιέχουν μικρές γυμνές μορφές. Το όγδοο στρογγυλό περιέχει τον ήλιο και το φεγγάρι που ρίχνουν ακτίνες στον Αδάμ και την Εύα εκατέρωθεν του Δέντρου της Γνώσης με το φίδι, πλαισιώνονται από δύο μορφές που κρατούν εργαλεία και στο μπροστινό μέρος υπάρχουν δύο μικρά λιοντάρια, ένα πράσινο και ένα κόκκινο και ένας σκύλος. Τα επτά στρογγυλά που απεικονίζουν πρακτικές εργασίες αφορούν διαδοχικά στάδια της αλχημικής διαδικασίας και συνδέονται με σχοινιά σε ένα μεγαλύτερο κεντρικό στρογγυλό, όπου συνδέονται με ένα βιβλίο που κρατούν δύο καθιστές μορφές, η μία ο αλχημιστής και η άλλη μια μορφή που φοράει μίτρα επισκόπου.

Στο λαιμό της κύριας φιάλης υπάρχει ένας απλωμένος φρύνος που περιβάλλεται από σταγόνες αίματος. Η φιάλη βρίσκεται πάνω σε ένα καμίνι με την επιγραφή "Εδώ είναι η τελευταία λευκή λίθος και η αρχή της κόκκινης". Κάτω από αυτό, μια αψίδα που καλύπτεται από φλόγες (προσδιορίζεται ως "Mouth of Collarick be ware") ξεπηδά από τα κλαδιά ενός δέντρου, με φύλλα που φέρουν τις επιγραφές "spiritus" και "anima", κάτω από τα κλαδιά ένας ήλιος με φτερά στο στόμα του και ένα φεγγάρι με φτερά δίπλα του. Αυτοί πλαισιώνουν μια ανθρωποκέφαλη μορφή σαύρας που κρέμεται από τα κλαδιά και απλώνει το χέρι της σε ένα αγόρι (κάποτε γυμνό) που κάθεται σε μια αγκαλιά στην κορυφή ενός αμπελιού που περιφέρεται γύρω από τον κορμό του δέντρου. Το αμπέλι το κρατούν ένας γυμνός άνδρας και μια γυμνή γυναίκα, οι οποίοι στέκονται δίπλα στο δέντρο σε μια εξάπλευρη πυργοειδή λεκάνη, κάθε πυργίσκος φέρει έναν αλχημιστή που κρατάει μια γυάλινη φιάλη, τρεις από αυτούς αδειάζουν το περιεχόμενό τους αντίστοιχα σε έναν ήλιο, μια σελήνη και τη λεκάνη, φλόγες αναδύονται από τις βάσεις των πυργίσκων.

Κάτω από τη δομή αυτή υπάρχει μια άλλη λεκάνη με μια ανδρική μορφή που κρατάει μια κεντρική στήλη, η οποία πλαισιώνεται από έναν άνδρα σε αύρα με τις ενδείξεις "anima" και "oyle" (λάδι) και έναν άγγελο με τις ενδείξεις "spiritus" και "νερό". Οι τέσσερις πυργίσκοι στις γωνίες αυτής της τετράγωνης λεκάνης φέρουν φιάλες με τις ενδείξεις "φωτιά", "γη", "αέρας" και "νερό". Κάτω από τη λεκάνη αναγράφεται η επιγραφή "η κόκκινη θάλασσα η κόκκινη luna ο κόκκινος soll", πάνω από έναν πράσινο δράκο, " Ο δράκος Grinn ή Grien", που ξερνάει έναν βάτραχο, " The Tawning venime" (η κιτρινωπό-καφέ τοξίνη), πάνω από ένα πλαίσιο κειμένου. Ένας τίτλος "Εδώ είναι ο τελευταίος του ερυθρού και αρχίζει να απομακρύνει τους νεκρούς": αυτό υποδηλώνει πιθανώς ότι η ερυθρή λίθος - η μεταμορφωτική Φιλοσοφική Λίθος - έχει κατασκευαστεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατασκευή του Ελιξίριου της Ζωής: η νέα διαδικασία αρχίζει με ένα ερυθρό λιοντάρι και ένα πράσινο λιοντάρι που κάθονται εκατέρωθεν ενός φλεγόμενου στόματος φούρνου, με την επιγραφή " Το στόμα του colrick να προσέχεις".

Η επόμενη εικόνα δείχνει το Πουλί του Ερμή, ένα στεφανωμένο πουλί με ανθρώπινο κεφάλι και απλωμένα φτερά κάτω από έναν φλεγόμενο ήλιο που στέκεται πάνω σε μια σφαίρα μπλε θάλασσας κολλημένη με φτερά, ενώ από κάτω υπάρχει ένας πάπυρος με στίχους στα Αγγλικά. Μια νέα ενότητα φέρει τον τίτλο " Η κόκκινη θάλασσα ο κόκκινος ήλιος το κόκκινο ελιξίριο της ζωής", και δείχνει έναν ήλιο από μαύρο, λευκό και κίτρινο που περιέχει τρεις συνδεδεμένους δίσκους από κίτρινο, λευκό και μαύρο με τις επιγραφές "Η ερυθρή λίθος", "Η λευκή λίθος" και "Το ελιξίριο της ζωής". Ο ήλιος κάθεται στις κορυφές μιας ημισελήνου από μαύρο, λευκό και κίτρινο χρώμα και η σελήνη ισορροπεί πάνω σε έναν πράσινο δράκο που δαγκώνει την ουρά του και στέκεται πάνω σε μια φτερωτή σφαίρα Mappa Mundi, ενώ το αίμα από την κοιλιά του δράκου κατεβαίνει σε τρεις κύκλους στην υδάτινη επιφάνεια της σφαίρας. Ο κύλινδρος τελειώνει με το σχέδιο ενός άνδρα που κρατά ένα ραβδί με έναν πάπυρο στη μία άκρη και μια οπλή αλόγου στην άλλη (George Ripley;), ο οποίος κοιτάζει και δείχνει προς τα πάνω, ενώ κάτω από τα πόδια του υπάρχει ένα μπλοκ αγγλικών στίχων με τίτλο " Η περιγραφή και η γέννηση και η λειτουργία του δράκου", που προσδιορίζει τον πράσινο δράκο ως το φίδι της Αραβίας, σε άλλους κυλίνδρους Ripley, οι στίχοι αυτοί βρίσκονται συνήθως κάτω από τον δράκο και πριν από την όρθια μορφή. Το κείμενο τελειώνει με την υπογραφή "Leonard Smethley fecit 1624".

3720 x 275 mm συνολικά, επτά μεμβράνες ποικίλου πλάτους και μήκους (σχισίματα και απώλειες στην κεφαλή ενισχυμένες με περγαμηνή, κάποια "φθορά" στα πλάγια, ιδίως της πρώτης μεμβράνης, ενισχυτική ραφή της πρώτης μεμβράνης με τη δεύτερη, λερωμένη στην πίσω όψη στο επάνω μέρος, τριμμένη και τσαλακωμένη με απώλεια μελανιού και χρωστικών ουσιών, ιδίως στην πρώτη μεμβράνη).

https://www.christies.com/lot/lot-6118860?ldp_breadcrumb=back&intObjectID=6118860&from=salessummary&lid=1




Δεν υπάρχουν σχόλια: