Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Anna Cassel: Το έπος του Ρόδου


Anna Cassel: Το έπος του Ρόδου

Κείμενο των Kurt Almqvist, Daniel Birnbaum, Hedvig Martin.

Μια αποκαλυπτική εισαγωγή στις πνευματιστικές αφαιρέσεις της Σουηδέζας ζωγράφου και ισόβιας φίλης της Hilma af Klint Μέχρι τώρα, η Σουηδέζα ζωγράφος Anna Cassel (1860-1937) ήταν κυρίως γνωστή για τους πίνακές της με τοπία και αστικά περιβάλλοντα, με μοτίβα από τις σουηδικές αγροτικές επαρχίες Jämtland και Västmanland, καθώς και από τη Στοκχόλμη. Είναι λιγότερο γνωστή για τη βαθιά εμπλοκή της με πνευματιστικές ομάδες, τον κύκλο της Hilma af Klint και την αποκρυφιστική ομάδα τέχνης γνωστή ως The Five. Μόλις τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τον θάνατό της, η σημαντική, μαγευτική και πρωτότυπη συμβολή της Cassel στην αφηρημένη και πνευματική τέχνη συγκεντρώνει την προσοχή, όχι μόνο χάρη στη δια βίου φιλία και συνεργασία της με την af Klint. Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Slöjdskolan της Στοκχόλμης και αργότερα αποτέλεσαν μέρος της ομάδας The Five το 1896, μαζί με τις Sigrid Hedman, Mathilda Nilsson και Cornelia Cederberg. Οι Πέντε ξεκίνησαν ως μια κανονική πνευματιστική ομάδα, αλλά σύντομα πειραματίστηκαν με σεάνς, αναπτύσσοντας την τεχνική του αυτοματισμού που χρησιμοποιήθηκε δεκαετίες αργότερα από τους υπερρεαλιστές. Ο Cassel, προερχόμενος από πλούσια οικογένεια, υποστήριξε επίσης οικονομικά την Af Klint σε μεγάλο μέρος της καριέρας της.

Σε αυτόν τον όμορφα κατασκευασμένο τόμο, η ζωή και το έργο της Anna Cassels παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ένα ευρύτερο κοινό, αποκαλύπτοντας την ως δημιουργό πανέμορφων, λαμπερών αφαιρέσεων και πνευματικών διαγραμμάτων. Η Κάσελ συστήνεται στο ευρύτερο κοινό με δύο δοκίμια που καθιστούν σαφές ότι η συνεργασία μεταξύ αυτής και του Af Klint ήταν πολύ βαθύτερη από ότι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό. Είναι επίσης η πρώτη φορά που δημοσιεύεται το πνευματικό έργο της Cassel The Saga of the Rose.

Τα εικονιζόμενα spreads είναι από την Anna Cassel: af Klint, η πρώτη μεγάλη παρουσίαση της Σουηδέζας ζωγράφου και πνευματίστριας, η οποία παρήγαγε έργα τέχνης, μαζί με τη Hilma af Klint, ως μέλος των Πέντε -ίσως μάλιστα συνεργάστηκε σε έργα που σήμερα αποδίδονται στην af Klint. "Ο Γκουρού έχει ένα μήνυμα για σένα, A[nna]", έγραψε η af Klint το 1914. "Το μονοπάτι σου είναι σχεδόν έτοιμο για σένα. Η δύναμή σου σύντομα θα αυξηθεί και θα γίνεις ένας στιβαρός πυλώνας όπως λίγοι άλλοι. Εσύ έχεις κληθεί ως ο ένας και εγώ ως ο άλλος για να στήσεις την αψίδα εισόδου." 

Δεν υπάρχουν σχόλια: