Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Παράκελσος - Αποσπάσματα από το έργο του 1.

 
Παράκελσος - Αποσπάσματα από το έργο του

Την τελευταία βδομάδα επεξεργάζομαι ένα μέρος από το τεράστιο έργο του Παράκελσου τού οποίου η σκέψη είναι εντελώς οικεία με την δική μου μιας και αυτός ήταν ένας πιστός ακόλουθος του Χριστού.
Το έργο του εμπλουτίζεται από την χάρη του Αγίου Πνεύματος και την αποκάλυψη που αυτό μας φέρνει όχι μόνον όσον αφορά την φύση του ουράνιου ανθρώπου αλλά την αποκάλυψη των μυστικών αυτής της φύσης, μιας και αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει ένα εργαστήριο μέσα από το οποίο θα υπηρετείτε ο άνθρωπος με ορθή γνώση και αρετή, ώστε μέσα από την κατανόηση της Αγάπης να λειάνετε η απόσταση μεταξύ του έκπτωτου ανθρώπου και του δρόμου που τον οδηγεί προς το αναλλοίωτο βασίλειο.
Γιατί αγαπητοί φίλοι χωρίς αυτήν την αποκαλυπτική γνώση αυτού του κόσμου κανένα έργο μετατροπής του μέσα από μια διαδικασία κάθαρσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα μας, ούτως ώστε να μπορέσει ο εγκόσμιος ναός να καθαγιαστεί γιατί αλλιώς πως μπορεί το Πνεύμα να κατοικίσει μέσα μας;
Σύντομα θα παραθέσω αποσπάσματα από το έργο του στην ιστοσελίδα μου, ώστε να μπορέσετε και εσείς να κατανοήσετε την διαχρονική του αξία.
Ο Παράκελσος σαν γνήσιος Ερμητιστής που ήταν απέδειξε την σύνθεση της επιστήμης και της θεολογίας σαν ένα και το αυτό δημιουργώντας μια επανάσταση στον τότε ψευδό θρησκευτικό αλλά και γεμάτο υποκρισία επιστημονικό κατεστημένο το οποίο και όπως ήταν φυσικό τον πολέμησε ακατάπαυστα.

Η δύναμη της πίστης

Ο Θεός δημιούργησε όλα όσα βρίσκονται στον ουρανό και τη γη και από αυτόν προέρχονται όλα όσα έχει ανάγκη ο άνθρωπος, η τροφή, το ποτό, τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, το ντύσιμο του, η ζέστη και το κρύο, αρκετά για να ευχαριστήσουν τον καθένα και όλους μαζί.

Όλες αυτές όμως είναι ειδωλολατρικές πηγές και δημιουργήθηκαν για τους ειδωλολάτρες που τις ρουφούν σαν μέλισσες, δεν βοηθούν τον άνθρωπο να αποκτήσει την ευλογημένη και μοναδική ζωή, αλλά μόνο μια ζωή μέσα στο χρόνο.
Τούτη η ζωή είναι φθαρτή, αλλά εκείνο που υπηρετεί την αιώνια και ευλογημένη ζωή δεν μπορεί να ενοικήσει μέσα μας χωρίς τον Χριστό. Έρχεται από τον Θεό τον πατέρα, μέσω του Χριστού.
 
Από την αγία γραφή πηγάζει η αρχή και η καθοδήγηση κάθε  φιλοσοφίας και φυσικής επιστήμης και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από οτιδήποτε άλλο.
Χωρίς αυτό το θεμέλιο είναι μάταιη η εφαρμογή και η ερμηνεία όλης της φιλοσοφίας.

Συνεπώς ο φιλόσοφος που δεν λαμβάνει καθοδήγηση από την Θεολογία δεν έχει ακρογωνιαίο λίθο για να οικοδομήσει την φιλοσοφία του.
Η αλήθεια βγαίνει από την θρησκεία και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί χωρίς την βοήθειά της.
Εκείνος που στηρίζει την διδασκαλία, την κυριαρχία, την τάξη του πάνω στον ακρογωνιαίο λίθο του Χριστού είναι ευλογημένος.
Από τον Χριστό λαμβάνονται όλα.
Κανένα δόγμα δεν ωφελεί εκτός και αν δεν προέρχεται από τον Ουρανό.

Καμία εντολή δεν ωφελεί εκτός και αν στέλνεται από τον Ουρανό
Καμία τέχνη  δεν ωφελεί εκτός και αν έρχεται από τον Ουρανό.
Το ίδιο αληθεύει για όλα τα υπόλοιπα.
Οι άνθρωποι βαπτίζονται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και επομένως οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να ζουν στους δρόμους που διδάχθηκαν από Εκείνον, επίσης δεν πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις διδασκαλίες, αλλά να ζήσουν πιστεύοντας στον Γιο του Θεού και να ακολουθούν  τα λόγια και τις διδαχές Του.

Μόνον τότε εισέρχεται μέσα μας η διάνοια του που μας δόθηκε με την αρετή της βάπτισης.
Μόλις ενοικήσει μέσα μας η λογική, τότε δεν μας προστατεύει η αθωότητα της παιδικής ηλικίας, γιατί θεωρούμαστε πλάσματα προικισμένα με με λογική και οφείλουμε να γνωρίσουμε τον Χριστό και να Τον πιστεύουμε , να Tον αγαπάμε.

Το απόσπασμα είναι από : 
Θεόφραστος Παράκελσος - Κείμενα
Μετάφραση Λύσανδρος Μυγιάκης
Ιάμβλιχος 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια: