Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΕΥΑΓΓΈΛΙΟ ΤΟΥ ΘΩΜΆ νέα ομιλία στην Άγκυρα Τετάρτη 20 Φεβ.

 
Μην χάσετε την επόμενη ομιλία και ερμηνεία πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα πρώτο Χριστιανικά κείμενα

ΤΟ ΕΥΑΓΓΈΛΙΟ ΤΟΥ ΘΩΜΆ 
 
στον πολύ-χώρο
Άγκυρα Σόλωνος 124 Αθήνα 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου μετά τις 20:00


Το κείμενο της ομιλίας του G.J.P. δεν θα αναρτηθεί στο blog του http://soundzgreg.blogspot.com μιας και θα περιληφθεί σε ένα μελλοντικό βιβλίο μαζί με άλλα απόκρυφα κείμενα όπως και η ομιλία σχετικά με το Ευαγγέλιο της Μαρίας.

Μια εισαγωγή :

Υπάρχει σήμερα μια σχεδόν καθολική συμφωνία από τους ειδικούς μελετητές των απόκρυφων κειμένων ότι το Ευαγγέλιο του Θωμά χρονολογείται στις απαρχές της λεγόμενης Χριστιανικής εποχής και συνεπώς είναι ενδεχόμενο στην πρώτη του μορφή να έχει γραφτεί πριν τα γνωστά ευαγγέλια.

Αυτό το καλά διατηρημένο κείμενο ανήκει στην συλλογή  του Nag Hammadi και βρέθηκε στην Αιγυπτιακή έρημο το 1945 και είναι γραμμένο στα Κοπτικά και χρονολογείται γύρω στο 340 μΧ.

Το κείμενο αυτό έχει ανοίξει μια νέα προοπτική όσον αφορά την πρώτο Χριστιανική παράδοση επανεκτιμώντας έτσι όσα μετέπειτα ακολούθησαν κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου αιώνα.
Επίσης έχει βρεθεί και ένα αποσπασματικό κείμενο αυτού του ευαγγελίου γραμμένο στα ελληνικά γνωστό ως Oxyrhynchus fragments το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 40 - 140 μΧ.

Απαρτίζεται από 114 ρήσεις που αποδίδονται στον Ιησού. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα λόγια μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα κανονικά Ευαγγέλια, ενώ εικάζεται ότι οι άλλες ρήσεις προστέθηκαν από την Γνωστική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: