Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Mysterium Magnum του Jacob Boehme

  


Mysterium Magnum του Jacob Boehme

Αυτή η εικόνα από το Mysterium Magnum του Jacob Boehme φαίνεται αρχικά να είναι ένα συμβατικό "Καμπαλιστικό διάγραμμα του Δέντρου της Ζωής". Καθώς αυτό μπορεί να εξερευνηθεί αρκετά εύκολα από τον αναγνώστη, θα επιλέξω εδώ να εξετάσω τις εσωτερικές συμμετρίες και αντιστοιχίες που αναπτύσσονται στη γεωμετρία του. Θα παρατηρήσουμε αμέσως ότι είναι επικεντρωμένο στον Χριστό και συνδέει τον κόσμο του Θεού (επάνω στον ακτινοβόλο Ήλιο) και της ανθρωπότητας (κάτω στο εννεαπλό τριαντάφυλλο). Αυτός ο κεντρικός χώρος του σχεδίου έχει τετραγωνική μορφή, στην κορυφή του οποίου ένα τρίγωνο με κατεύθυνση προς τα πάνω οδηγεί στον Θεό, ενώ από τη βάση του προβάλλει ένα τρίγωνο με κατεύθυνση προς τα κάτω.

Αυτό το σχέδιο ενσωματώνει ιδέες που συνδέονται με τα μυστήρια και ο κεντρικός χώρος συνδέει, ενώνει στον κεντρικό Χριστό, διάφορες πτυχές των μυστηρίων. Λειτουργούν δύο πολικότητες - αυτή του Επάνω και του Κάτω (πνεύμα και ύλη) - και η δεξιά-αριστερά (αρσενικό-θηλυκό, ενεργητικό-παθητικό). Γύρω από τον κεντρικό Χριστό έχουμε σε υλικό επίπεδο Ψωμί και Οίνο, που έχουν την πνευματική τους αντιστοιχία στη Σάρκα και το Αίμα.

Ο κύκλος γύρω από αυτό το τετράγωνο προσθέτει επίσης τις αντιστοιχίες του άρτου - ζωοποίηση, του οίνου - ευχαριστία, της σάρκας - άφεση αμαρτιών και του αίματος - θεία ένωση, που είναι οι τέσσερις πιο σημαντικές πτυχές των Μυστηρίων). Στα αριστερά έχουμε το φυτό σιτάρι (που φυτρώνει στο βασίλειο της Φύσης) και την Άμπελο (που είναι τοποθετημένη στο βασίλειο της Γης). Και τα δύο δέχονται μια ώθηση από ψηλά. Με το σιτάρι είναι οι θερμαντικές ακτίνες του ήλιου, ενώ η άμπελος δέχεται μια βροχόπτωση.

Το σιτάρι μπορεί να θεωρηθεί εδώ ως η ενσάρκωση του στοιχείου της Φωτιάς και το σταφύλι ως η ενσάρκωση του Νερού, και πράγματι βλέπουμε αυτά τα σύμβολα να τοποθετούνται δίπλα τους. Στο υπερκείμενο βασίλειο, δηλαδή στις σφαίρες της Χάριτος και του Ουρανού, αυτά ενσαρκώνονται στον Ήλιο και στη Σελήνη αντίστοιχα.

Έτσι, αυτός ο εικονογράφος του Boehme (και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό μπορεί να αποδοθεί στον Gichtel ή στον Freher), επιθυμεί να φανταστούμε τα Χριστιανικά μυστήρια σαν να προκύπτουν από τη συνάντηση δύο ρευμάτων, ένα που κατεβαίνει από ψηλά (η Χάρη και το Ουράνιο) και ένα που κατεβαίνει από κάτω σε αυτό που προέρχεται από τη Γη και τη Φύση, μέσω των δύο αρχετυπικών φυτών, του Σιταριού και του Σταφυλιού.

Το τρίγωνο που δείχνει προς τα πάνω καθρεφτίζεται στο τρίγωνο που δείχνει προς τα κάτω. Έτσι, στο τρίγωνο προς τα πάνω έχουμε  καθρέφτης του  Ιεχωβά στα Εβραϊκά, ενώ κάτω έχουμε τον Αδάμ στα Εβραϊκά. Το άνω τρίγωνο επικεντρώνεται στην Πίστη στις τρεις διαστάσεις της ως Πνευματική Πίστη, Εσωτερική Πίστη και Υπερφυσική Πίστη, που συνδέονται με τα τρία γράμματα.

Οι τρεις βραχίονες του τριγώνου φέρουν δύο ομάδες όρων : 

Ανάληψη στον Ουρανό  - Ανάσταση - Αναγέννηση 

Από κάτω - Αιώνιος - Αόρατος

Κάτω, στο τρίγωνο που δείχνει προς τα κάτω με κέντρο την Αίσθηση, έχουμε τη Σωματική Αίσθηση, τη Φυσική Αίσθηση και την Εξωτερική Αίσθηση, ως τις τρεις όψεις που συνδέονται με τα γράμματα του ονόματος ADM. Οι τρεις βραχίονες του τριγώνου φέρουν:

Κάθοδος στην Κόλαση - Σταύρωση - Παλαιά γέννηση

Από πάνω - Χρονικό - Ορατό

Όλο το διάγραμμα που δείχνει ότι "όλα μαζί είναι ένα" είναι τοποθετημένο σε ένα ορθογώνιο πλαίσιο στις γωνίες του οποίου βλέπουμε τον κύβο της Γης, το πενταπλό ρόδο των αισθήσεων, τον σταυρό της πίστης και την πυξίδα των κατευθύνσεων που συμβολίζει τον Ουρανό, συνδέοντας τις πολικότητες του βασιλείου της Χάριτος και του βασιλείου της Φύσης. 

Ο Boehme βλέπει αυτά τα βασίλεια να ενώνονται στα Μυστήρια, τα οποία προέρχονται από τα στοιχεία της Φύσης και της Γης και όμως γίνονται τα οχήματα της Χάριτος και της Ουράνιας εντύπωσης.

Μετάφραση G.J.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια: