Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Jacob Boehme - Ο ρόλος του Magid στο να κεντράρει τον φιλοδοξούντα στο Tiferet


Jacob Boehme - Ο ρόλος του Magid στο να κεντράρει τον φιλοδοξούντα στο Tiferet 

Ο ρόλος του Magid στο να κεντράρει τον φιλοδοξούντα στο Tiferet και να εξισορροπεί τις εξωτερικές στήλες της Διδασκαλίας και της Αποκάλυψης είναι ουσιαστικός- τόσο πολύ, ώστε ακόμη και οι εκστατικοί μυστικιστές της Καμπάλα που δεν έχουν επίγειο δάσκαλο μιλούν για έναν αόρατο, ενσαρκωμένο Μαγκίντ που τους παρακολουθεί.  Ο Χριστιανός Καββαλιστής του 17ου αιώνα Jacob Boehme, ο οποίος για αρκετές ημέρες εισήλθε σε μια κατάσταση κοσμικής και μακάριας συνείδησης στην οποία ανέβηκε στη σκάλα του Ιακώβ για να δει όλη τη Δημιουργία, είχε έναν υπερκοσμικό Μαγκίντ που του είπε ότι θα γινόταν άλλος άνθρωπος: δηλαδή, ένας μεταστραφείς από τον φυσικό Ιακώβ στον πνευματικό Ισραήλ. Στη χριστιανική Καμπάλα, αυτό σημαίνει " να ξαναγεννηθείς" ή "να γίνεις νέος άνθρωπος".

Οι άγνωστοι maggidim δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην ιστορία της Καμπάλα. Ο Άγιος Ματθαίος φημολογείται ότι έγραψε υπό την υπαγόρευση ενός αγγέλου, και τόσο ο Isaac Luria όσο και ο Moses de Leon λέγεται ότι διδάχθηκαν από όντα από ανώτερους Κόσμους. Ο ραβίνος Moses Luzzatto ήταν αρκετά απερίσκεπτος ώστε να αφήσει να γίνει γνωστό ότι είχε γράψει τα έργα του υπό άμεση, αλλά ενσαρκωμένη, διδασκαλία και διώχθηκε από τους φυσικούς ανθρώπους για τη σύνδεσή του, επειδή δεν μπορούσαν να δεχτούν ή να κατανοήσουν την έννοια ενός δασκάλου του εσωτερικού ή ανώτερου Κόσμου. Η ύπαρξη των ενσαρκωμένων δασκάλων θεωρούνταν τόσο δεδομένη, ώστε ένας ραβίνος του δέκατου όγδοου αιώνα παρατήρησε ότι στην πραγματικότητα προτιμούσε έναν ενσαρκωμένο δάσκαλο.

Υπάρχουν τέσσερις προσεγγίσεις στην Καμπάλα, αλλά επτά επίπεδα Γνώσης. Τα τρία πρώτα, τα οποία είναι τα κυριολεκτικά, τα αλληγορικά και τα μεταφυσικά, σχετίζονται άμεσα με τις τρεις τριάδες που περιστρέφονται γύρω από το Yesod. Ως τέτοιες είναι προσανατολισμένες στο εγώ και επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση ανώτερες μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που ένας άνθρωπος μπορεί να γνωρίζει την καμπαλιστική του θεμελίωση με μεγάλη λεπτομέρεια μέσω οποιασδήποτε ή όλων αυτών, το επίπεδό του μπορεί να είναι πνευματικά κοιμισμένο και, επομένως, να εξακολουθεί να βρίσκεται στη μεγάλη τριάδα Hod-Malkhut-Nezah της συνηθισμένης συνείδησης.

Το τέταρτο ή Μυστικό επίπεδο της Καμπάλα αρχίζει με τη μετάβαση στην τριάδα Hod-Tiferet-Nezah, αυτή της Αφύπνισης της Συνείδησης. Εδώ, πάνω από το κατώφλι της Γέννησης, η Θεωρία και η Πρακτική της Διδασκαλίας αρχίζει να γίνεται πραγματική για τον επίδοξο Καββαλιστή. Έρχεται σε επαφή, κατά μήκος του μονοπατιού της Τιμιότητας, με τον Εαυτό του, και επομένως αρχίζει να εισέρχεται, καθώς ρίχνει μια ματιά στον επόμενο Κόσμο, στην Τριάδα της Ψυχής που σχηματίζεται από την Gevurah-Tiferet-Hesed. Εδώ έρχεται σε επαφή με το πέμπτο επίπεδο της Διδασκαλίας, και θέτει τον εαυτό του, αν τον δέχονται, υπό την κηδεμονία εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το Εξωτερίκευση ή το Εξωτερικό μέρος της Εσωτερικής Παράδοσης. Οι υπεύθυνοι αυτού του επιπέδου έχουν πολλά ονόματα, αλλά δύο καμπαλιστικά θα δείξουν τη λειτουργία τους. Μερικές φορές αποκαλούνται Zadekim, δάσκαλοι της Αυστηρότητας, ή Hasidim, δάσκαλοι του Ελέους. Ήταν γνωστοί στο Μεσαίωνα με τα ψευδώνυμα " Τρομεροί " και " Ευγενικοί " maggidim. Η μέθοδός τους, όπως αυτή των σχολών του Hillel και του Shammai κατά την περίοδο του Δεύτερου Ναού, ήταν να διδάσκουν, μέσω της Αγάπης και του Φόβου, σε θέματα που αφορούν την Ψυχή και να ενθαρρύνουν και να διορθώνουν τη γνώση του υποψήφιου για τον εαυτό του και για όλα εκείνα τα γεγονότα και τους ανθρώπους που συνδέονται με τη ζωή και τη μοίρα του. Αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως το έργο της θρέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: