Δευτέρα 6 Μαΐου 2024


Ο Μνημειακός Σταυρός του Jacob Behmen

Για να τοποθετηθεί στο τέλος της ζωής του

Οι φίλοι του τοποθέτησαν πάνω στον τάφο του έναν σταυρό με σημαντικά σύμβολα : ένα αρνί (veni) έναν αετό (vidi) και ένα λιοντάρι (vici). Η επιγραφή είναι : 

"Εδώ αναπαύεται ο Jacob Bohme, γεννημένος από τον Θεό, πέθανε εν Χριστώ, σφραγισμένος με το Άγιο Πνεύμα ", στην οποία επισυνάπτονται τα τελευταία του λόγια. 

Ο σταυρός απομακρύνθηκε σύντομα από τον τάφο λόγω του ορθόδοξου φανατισμού και της αυθαιρεσίας του όχλου. Αλλά το 1875, την τριακοστή επέτειο της γέννησής του, ένα μνημείο ανεγέρθηκε γι 'αυτόν, και μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε, η οποία παρακολουθήθηκε από μια συνέλευση όχι μόνο των επιστημόνων, αλλά και των λαϊκών, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός των υποδηματοποιών, οι οποίοι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του διάσημου αδελφού τους.

...

Στην κορυφή υπήρχε ένας φλεγόμενος σταυρός, με μια Εβραϊκή επιγραφή που σήμαινε I H S V H., και δώδεκα χρυσές ακτίνες. Κάτω από αυτό υπήρχαν τα αρχικά του αγαπημένου του συνθήματος και μια εικόνα ενός παιδιού που κοιμάται και αναπαύεται πάνω σε ένα κρανίο, που σηματοδοτεί την αναγέννηση μέσω του μυστικού θανάτου. Στη συνέχεια ακολουθούσε μια επιγραφή που έλεγε: "Εδώ αναπαύεται το σώμα του Jacob Boehme, που γεννήθηκε από τον Θεό, πέθανε στο I H S V H, και σφραγίστηκε από το Άγιο Πνεύμα". Στα δεξιά της επιγραφής αυτής υπήρχε η παράσταση ενός μαύρου αετού πάνω σε ένα βουνό, ο οποίος πατούσε πάνω σε ένα μεγάλο τυλιγμένο φίδι, ενώ κρατούσε με το δεξί του νύχι ένα φύλλο φοίνικα και στο ράμφος του το κλαδί ενός κρίνου. Πάνω στην εικόνα αυτή αναγραφόταν Vidi. Στην αριστερή πλευρά υπήρχε η παράσταση ενός λιονταριού, με χρυσό σταυρό και στέμμα. Με το δεξί πίσω πόδι το λιοντάρι αυτό στεκόταν πάνω σε μια πέτρα σε σχήμα κύβου και με το αριστερό πάνω σε μια σφαίρα, στο δεξί του πόδι όμως κρατούσε ένα φλεγόμενο σπαθί και στο άλλο μια φλεγόμενη καρδιά με την επιγραφή Vici. Κάτω από την παραπάνω περιγραφόμενη επιγραφή υπήρχε μια άλλη εικόνα, ωοειδούς σχήματος, η οποία παρίστανε ένα αρνί με μίτρα επισκόπου και ράβδο, που στεκόταν κοντά σε φοίνικα, δίπλα σε μια πηγή που έτρεχε, σε ένα χωράφι καλυμμένο με διάφορα λουλούδια. Κάτω από αυτό υπήρχε η επιγραφή Veni. Το νόημα αυτών των τριών λέξεων είναι: In mundum Veni, Satanam descendere Vidi, Infernum Vici. Vivite magnanimi.1 Τέλος, στο κάτω μέρος του σταυρού αναγράφονταν οι τελευταίες λέξεις που είπε ο Boehme: Τώρα θα εισέλθω στον παράδεισο.

Franz Hartmann

1. Ήρθα στον κόσμο. Είδα τον Σατανά να κατεβαίνει. κατέκτησα την Κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου